227
Krispiga, degiga eller fett goda pommes Laboratorietest
Pommes frites – eller "pommes" som de ofta kärleksfullt kallas – är antagligen ett av världens mest populära tillbehör. Trots sin enkla sammansättning av potatis, olja och salt är de gyllene potatisstavarna lika gångbara på finkrogen till lövbiff och entrecote som till snabbmatskedj
Svensk kräftskiva med bitter eftersmak Laboratorietest
Just nu är det kräftsäsong och många svenskar frossar i det älskade skaldjuret som fångas i både svenska vatten och importeras från länder som Turkiet och Spanien. Men kan man helt bekymmerslöst tugga i sig mängder av kräftstjärtar, kräftsmör och högljutt sörpla i sig resten? Tes
Torsk på omega 3 i fiskpinnar Laboratorietest
1953 upptäckte Karl-Evert Flink, produktutvecklare på Findus, djupfrysta ”Fish sticks” under en resa i USA. Han blev övertygad om att den amerikanska succén skulle komma till Sverige och drog blixtsnabbt ihop ett produktionsteam till fabriken i Bjuv, där de första friterade fiskpinnarna
Oregano kryddat med bekämpningsmedel Laboratorietest
Studier i Tyskland och Storbritannien har visat på utbrett fusk där torkad oregano drygats ut med bland annat olivblad. Testfaktas analys av tolv vanliga fabrikat visar att det som säljs i svenska butiker håller en hög nivå på den punkten – samtliga fabrikat innehöll endast oregano. Men
Ogräsmedel och allergener i boxvinerna Laboratorietest
Inför storhelgerna ökar Systembolagets försäljning markant. Det är säkert många som satsar på att köpa hem något av de boxvin som blivit storsäljare i Sverige.
Förutom olika druvor, regioner och smak – skiljer det något när det gäller tillsatser och renhet från oönskade
Stor variation mellan D-vitamintillskott Laboratorietest
Våra kroppar behöver D-vitamin för att kunna tillgodogöra sig kalcium. Det rekommenderade dagliga intaget (RDI) är tio mikrogram (µg) per person och dag. För de över 75 år, personer som inte är ute i solen eller bär heltäckande kläder rekommenderas 20 mikrogram per dag.
Det
Höga halter allergena konserveringsmedel i boxviner Laboratorietest
Grillsäsongen är snart här vilket också innebär högsäsong för vin på låda. Testfakta har låtit analysera innehållet i tio av Systembolagets populäraste boxar där vi bland annat undersökt innehållet av konserveringsmedlen sorbinsyra och svaveldioxid samt resthalter från bekämpnin
Stort smaktest: Bästa peston utsedd
En riktig italiensk basilikapesto ska bara innehålla färsk basilika, parmesanost, pinjenötter, olivolja och lite vitlök. Inget annat. I de nio burkar med färdig pesto som Testfakta testar ser ingredienslistan oftast annorlunda och många gånger längre ut. Solrosolja, cashewnötter, potatis
Så mycket smakförstärkare döljer sig i maten Laboratorietest
Smakförstärkaren glutamat och dess eventuella hälsorisker har debatterats under många år. Men myndigheterna har inte funnit stöd för att sätta någon begränsning för hur mycket man kan äta – fram tills nyligen. Förra året gjorde den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten Efsa e
Finska experter kritiserar svensk campylobacter-hantering
I sin rapport från juni i år kritiserar de svenska myndigheters bristande kontroll och att det är otydligt vilken myndighet som är ansvarig för vad under ett utbrott. Kommunikationen till allmänheten fungerade heller inte bra. Några specifika risker/brister man nämner är:
Högsäsong för kycklingbakterier i hettan
När grillar, gasolplattor och andra mer primitiva matlagningsmetoder används under sommaren så går Livsmedelsverket återigen ut och informerar om hur man hanterar rå kyckling utan att bli smittad. Men det är tveksamt om förmaningar om hur man bör hantera och tillaga kyckling har någon e
Håll picknick-maten fräsch med rätt kylväska
Att melonbitarna, laxklämman och smoothien är godare kall än varm håller nog de flesta med om. Men det är inte bara för smakens skull som du ska använda en kylväska till picknicken. Finns det bakterier i maten som kan orsaka magsjuka, till exempel stafylokocker, så växer de snabbt till
Kritiserat bekämpningsmedel i bröd och flingor Laboratorietest
En analys av bröd och flingor som Testfakta låtit göra visar att nio av elva produkter innehåller stråförkortningsmedel som sprutas på säden för att den inte ska lägga sig vid regn eller kraftiga vindar.
Alla importerade produkter i testet innehåller rester av medlen, m
Äggbranschen: "Vi har fått ner dioxinhalterna i ekoäggen"
I oktober 2016 presenterade Livsmedelsverket en undersökning som visade att ekologiska ägg innehöll förhöjda halter av miljögifterna dioxin och PCB. Även om halterna fortfarande låg under gränsvärdena, var de runt tre gånger högre än i de konventionella äggen.
– Från pr
Godaste chokladdrycken till vinterutflykten – stort test
Varm choklad ska man blanda själv av socker och kakao, menar många. Men visst kan det också vara smidigt med ett paket färdigblandat, som dessutom funkar i kall mjölk? Testfakta har låtit fyra tolvåringar och två chokladexperter blindtesta sex olika chokladdryckspulver, både med varm och
Fredagsgiftet: Tio gånger mer akrylamid i vissa chips Laboratorietest
Flera chipssorter överstiger EU:s kommande riktvärde för akrylamid med råge, visar Testfaktas test. Värst är originalchipsen från OLW men även Änglamark och Bjäre har klart högre halter än vad EU:s nya lagstiftning kräver.
– De här nivåerna kommer inte att accept
Många tillsatser i färdig pepparkaksdeg
Visst är det smidigt med färdig deg när man ska baka pepparkakor – bara att kavla, forma och grädda så fylls hemmet snart med juliga dofter av kanel, ingefära och nejlika. Men förutom kryddor innehåller flera av de färdiga pepparkaksdegarna också en hel del tillsatser.
Här är bästa spagettin - test av åtta märken Laboratorietest
I pastahyllan kan priserna skilja sig åt enormt – spagetti av ett finare märke kan kosta fyra gånger så mycket som en billigare variant. Men det är tveksamt om prisskillnaderna är motiverade.
Testfakta har låtit Rise jordbruk och livsmedel testa åtta olika spaghettisorter. Spa
Fett är nödvändigt, men vad är nyttigast – smör, margarin eller olja?
Fett är livsnödvändigt för oss människor. Men vilket fett som är bäst och nyttigast har debatterats flitigt de senaste åren – och då särskilt de eventuella farorna med mättat fett.
Medan Livsmedelsverket rekommenderar vegetabiliska oljor framför smör anser LCHF-föresprå