Högsäsong för kycklingbakterier i hettan

Högsäsong för kycklingbakterier i hettan

Till sommaren är det mycket mat som hamnar på grillen - även kyckling. Foto: Shutterstock

Grillar du kyckling i sommar? Det är högsäsong för den elaka magsjukebakterien campylobacter. Visserligen är förra årets rekordutbrott över men värmeböljan bidrar till att bakterien frodas i kycklingstallarna samtidigt som svensk kontroll kritiseras.

Kristina von Dolwitz
Kristina von Dolwitz Publicerad: 16 Jul, 2018
Läs senare

När grillar, gasolplattor och andra mer primitiva matlagningsmetoder används under sommaren så går Livsmedelsverket återigen ut och informerar om hur man hanterar rå kyckling utan att bli smittad. Men det är tveksamt om förmaningar om hur man bör hantera och tillaga kyckling har någon effekt för att förhindra att folk blir smittade enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Anders Tegnéll, Folkhälsomyndigheten
Anders Tegnéll, Folkhälsomyndighet

– Det finns ingen evidens för att det fungerar. Det enda som hjälper är att ha en produkt med lite eller helst inga bakterier alls, säger Anders Tegnell.

Myndigheten har kunnat följa hur antalet rapporterade fall av campylobacter växt stadigt i Sverige under de senaste åren. Men det senaste utbrottet satte rekord och klassades som EU:s största livsmedelsburna sjukdomsutbrott år 2016. (Detta skrev Testfakta om i november 2016.) Dubbelt så många fall av smittade än vanligt rapporterades in - i realiteten var det tiotusentals som drabbades av campylobacterinfektion under det årslånga utbrottet. Först ett halvår efter utbrottet så kunde Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten konstatera att det var kyckling från Kronfågel som förorsakat nära 80% av sjukdomsfallen.  Orsaken var bristande rengöring av de transportburar som används för att hämta upp kycklingar till slakt. Och dessa burar hade i sin tur spridit smittan mellan Kronfågels många uppfödare.

I mars i år - när Folkhälsomyndigheten jämför bakteriestammar från rapporterade infektioner mot de bakterier som hittats under branschens egna provtagningar - så visar sig kyckling från ”en stor producent” ha orsakat nära hälften av sjukdomsfallen.

Rikard Dryselius, Livsmedelsverket
Rikard Dryselius, Livsmedelsverket

– Det här är inget överraskande resultat, men det belyser att större producenter har ett särskilt ansvar för att hålla nere förekomsten av campylobacter, säger mikrobiolog Rikard Dryselius som ansvarar för Livsmedelsverkets nationella referenslaboratorium för campylobacter

På Kronfågel som har 50% av marknaden, uppger kommunikationschef Jenny Fridh att det rimligen är Kronfågel det handlar om men uppger att företaget vidtagit en mängd åtgärder för att minska förekomsten av campylobacter.

– Vi arbetar hela tiden för att förbättra oss. Hittills under 2018 är det långt under 10% av våra flockar som testats positivt. Och sett ur ett europeiskt perspektiv så har Sverige och Kronfågel mycket låg förekomst av campylobacter, menar Jenny Fridh.

Men det beror på vilka europeiska länder man jämför med eftersom mängden bakterier varierar med årstiderna. Ju mer sommar desto mer campylobacter enligt Livsmedelsverket. Ännu finns ingen lag som reglerar hur mycket campylobacter kyckling får innehålla. Istället kontrollerar branschen sig själv utan insyn från myndigheterna. Något som kritiseras i en färsk rapport av de finska experter som utvärderat hur Sverige hanterade utbrottet. 

På Livsmedelsverket kommer man tillsammans med Folkhälsomyndigheten att fortsätta kartlägga vilken kyckling vi köper i butik som ligger bakom de sjukdomsfall som rapporteras in. Redan i augusti kommer de köpa in ett hundratal förpackningar med färsk kyckling i butik för analys och kommer då mest troligt få se ett ökat antal campylobacter –  just på grund av värmen.

På myndighetens hemsida finns det gott om råd hur man som konsument ska undvika att bli smittad genom att tänka på hur man hanterar och tillagar sin kyckling. Däremot finns det idag inga råd om att undvika kyckling från producenter som oftare har campylobacter - trots att inget hindrar Livsmedelsverket från att göra det. 

Kort om rekordutbrottet 2016 - 201
  • Oktober 2016: Folkhälsomyndigheten rapporterar att antalet människor som smittats av campylobacter är rekordhögt.

  • Mars 2017: Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket spårar smittan som visar att en enda specifik bakteriestam hos Kronfågel orsakat 80% av sjukdomsfallen.

  • September 2017: Myndigheterna meddelar att utbrottet är över.

  • Juni 2018: En rapport från finska experter riktar stark kritik mot att det tog så pass lång tid att få stopp på utbrottet.

 

Källa: Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten

Kort om campylobacter
  • Campylobacter finns naturligt i tarmen hos många djur, bland annat hos vilda och tama fåglar, och sprids med avföring.

  • Campylobacter förökar sig inte utanför sitt värddjur men det krävs få bakterier för att någon ska drabbas av magsjuka med diarré, kräkningar och feber.

  • Färsk kyckling är det vanligaste sättet att smittas.

  • Ekologisk kyckling har oftare campylobacter eftersom de får gå ute och då kan smittas av avföring från andra djur.

  • Mest campylobacter finns på kycklingköttets yta. De hamnar där under slaktning/styckning.

Källa: Livsmedelsverket

Tre tips för att undvika att smittas av campylobacter via kyckling
  1. Behandla rå kyckling som den potentiella bakteriebomb den kan vara. Det vill säga gör omedelbart rent händer, redskap och ytor som varit i kontakt med kycklingen.

  2. Om du vill skölja kycklingen - doppa den i vatten istället för att skölja den under rinnande vatten så du inte riskerar sprida bakterierna via vattenstänk.  Men glöm inte att göra rent hon eller baljan ordentligt efteråt.

  3. Tillaga kycklingen så att den blir ordentligt genomstekt. 

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.