Bara hälften klipper som de lovar - Test av robotgräsklippare 2015

Bara hälften klipper som de lovar - Test av robotgräsklippare 2015

robotgräsklippare på gräsmatta.
Robotgräsklippare kan vara farliga, och ingen bör vistas på gräsmattan under klippningen. Foto: Tobias Meyer.
Maskinen från Al-ko välter trädgårdsstolen, kör sönder den och fastnar. Foto: Tobias Meyer.
Laboratorietest

Tanken på en perfekt gräsmatta utan ansträngning lockar allt fler. Men vissa robotgräsklippare har stora problem att klippa gräset och är brutala mot hinder som kommer i vägen, visar Testfaktas test. En maskin rymmer dessutom från testbanan.

Laboratorietest
Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 15 Jun, 2015
Läs senare

Alla älskar att gå barfota på en mjuk och välskött gräsmatta. Men få vill offra dyrbar semestertid på att själva dra runt på en tung och högljudd gräsklippare. Lösningen kan vara en robotgräsklippare, som för 10-20 000 kronor lovar sköta klippningen medan du slappnar av.

Men man kan inte alltid lita på vad tillverkarna säger. Bara hälften av robotgräsklipparna i Testfaktas test klarar att klippa testytan på 300 kvadratmeter på det sätt som utlovas. De andra maskinerna måste labbet programmera för en betydligt större klippyta eller betydligt längre klipptid än vad som ska behövas enligt bruksanvisningen. Annars blir inte jobbet gjort.

– Vi ser att uppgifterna om vad robotgräsklipparna ska klara i många fall inte är realistiska. Har man en viss gräsyta som man vill ha klippt kan man behöva köpa en robotgräsklippare med kapacitet för en betydligt större yta, säger Andreas Kékedi, testledare på det tyska laboratoriet SLG, där testet utfördes.

Eftersom man inte ska vistas på gräsmattan när maskinen arbetar så betyder också längre klipptider att man får mindre tillgång till sin trädgård än vad man kanske räknat med. Flera av maskinerna kan bara klippa på dagen när det är torrt i gräset, eftersom fuktigt gräs fastnar under och blockerar klippaggregatet.

Två maskiner, Al-ko och Stiga, sticker ut som klart sämst i testet. Al-ko kunde inte leverera ett godkänt klippresultat ens när den fick arbeta åtta timmar om dagen, fem dagar i följd.

Al-Ko och Stiga får också särskilda anmärkningar på säkerheten. Stiga har ett för litet avstånd mellan kanten på ytterkåpan och knivarna under, och det finns risk för att skada fingrar och tår. På Al-ko stannar inte klippaggregatet som det ska om man lyfter maskinen.

– Över lag är robotgräsklippare farliga saker, och speciellt för barn eftersom barn är nyfikna och inte känner till riskerna, säger Andreas Kékedi.

Det är också stora skillnader på hur maskinerna klarar att hantera olika hinder. En trädgårdsstol i plast klarar de flesta att upptäcka och styra bort ifrån. Men Al-ko och Stiga kör på stolen, välter och kör sönder den, varefter maskinerna fastnar. Ett nedfallet äpple orsakar också stora problem för Al-ko som kör upp på det och blir stående med hjulen snurrandes i luften.

Maskinen från Worx körde under testet ut från sitt klippområde, som avgränsats med begränsningskabel i marken, och började istället klippa inne på grannbanan.

– Har man inget staket kring gräsmattan och robotgräsklipparen kör iväg ut på gatan är det förstås ett problem. Den skulle kunna köra på och skada något eller själv bli skadad, säger Andreas Kékedi.

Bäst betyg får Husqvarna följt av Honda. De klipper som de lovar och är enkla att installera.  De kräver också minst rengöring, eftersom det till skillnad från flera andra maskiner inte fastnar så mycket gräsrester under dem. Husqvarna är också tystast.

Fakta om testet

Testet har genomförts av det tyska laboratoriet SLG Prüf- und Zertifizierungs GmbH. De åtta robotgräsklipparna har en deklarerad kapacitet på 1000 till 3000 kvadratmeter. Testet omfattar fem huvudmoment:

- Klipp-prestanda

- Säkerhet

- Installation och hanterbarhet

- Hantering av hinder och driftsstörningar

- Ljudnivå

Klipp-prestanda

Testet har gjorts på likadana klippytor på 300 kvadratmeter. Först programmerades maskinerna för 300 kvm. De som då inte klarade att klippa ytan fick klippa igen, denna gång programmerade för två gånger den verkliga ytan. De klippare som trots detta inte klarade hela ytan fick i ett tredje försöka gå kontinuerligt under en veckas tid.

Säkerhet

Användarsäkerheten har testats utifrån standard IEC 60335-2-107:2012 (säkerhetskrav för robotgräsklippare). I testet har man bland annat bedömt riskerna för skador på händer och fötter. Laboratoriet har även undersökt den elektriska säkerheten.

Installation och hanterbarhet

Laboratoriet har bedömt hur lätt det är att installera gräsklipparen med begränsningskablage och laddningsstation samt att programmera och ställa in olika funktioner. Även moment som knivbyte och inställning av klipphöjd ingår i bedömningen av hanterbarhet.

Hantering av hinder och driftsstörningar

Laboratoriet har bedömt klipparnas förmåga att hantera olika hinder, som mindre runda föremål, plaststolar, stegar håligheter i marken. Klipparnas förmåga att hantera olika driftsstörningar och i vilken mån gräsrester blockerar klippaggregatet har också utvärderats.

Ljudnivå

Ljudnivån från klippaggregatet och drivningen har bedömts. 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.