Takboxar klarar inte krock i låg hastighet

Takboxar klarar inte krock i låg hastighet

Takboxarna lastades med skidor och väskor innan de krockades. Foto: Anna Sigge.
Så här kan det se ut efter en krockprovning. Foto: Anna Sigge
En av takboxarna inspekteras efter att ha utsatts 15 minuters kraftigt regnande. Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

En krock i 30 kilometer i timmen räcker för att vissa takboxar ska öppna sig och allt innehåll flyga ut. Men vissa tillverkare har bättrat sig, visar Testfaktas test. I testet har vi även jämfört hur enkla boxarna är att montera och packa samt om de håller tätt från regn.

Laboratorietest
Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 25 Jan, 2019
Läs senare

Så här års åker det omkring många bilar med fullastade takboxar på vägarna. Men vad händer egentligen om du tvingas till en riktigt kraftig inbromsning eller kör in i en annan bil med en takbox på taket?  

Nio vanliga takboxar monterades enligt tillverkarnas instruktioner och lastades med fyra par skidor och två väskor innan de krockades i olika hastigheter.

Redan vid en krock i 30 kilometer i timmen öppnar boxarna från Jula och Mekonomen upp sig och innehållet flyger ut. När hastigheten ökas till 40 kilometer i timmen åker Julas och Calix boxar av från takräcket helt och hållet. Inte heller Biltema klarar att hålla kvar packningen. Vid en verklig olycka skulle det kunna få mycket allvarliga konsekvenser för andra trafikanter.

Se filmerna från krocktesterna här.

Samtidigt finns det boxar som knappt påverkas alls av smällarna. 

– Krocken 40 kilometer i timmen är ett tuffare test än de branschstandarder som finns för takboxar. Men det visar att vissa boxar klarar högre krafter än andra, säger Magnus Andersson, testledare på forskningsinstitutet Rise som utfört testet.

[PDF]

Det finns i dagsläget inga direkta lagkrav när det gäller takboxars krocksäkerhet. Lagen säger bara att lasten på ett biltak måste hålla för en kraft på 1 g, vilket motsvarar en kraftigare inbromsning. Utöver det finns det olika branschstandarder och de flesta boxar i testet är certifierade för att klara en krock i 16-18 kilometer i timmen. Samtidigt visar statistik från bland annat försäkringsbolaget Folksam att många allvarliga kollisioner sker i runt 40 kilometer i timmen och enligt Folksam borde en takbox klara det.

Men även om resultatet kan tyckas nedslående har ett par tillverkare förbättrat sig markant sedan Testfaktas förra test 2016. Då flög hela boxen från Mont Blanc av taket, men nu släpper den endast ifrån sig en bit av det främre låset. Packline är ett annat märke som underkändes senast, men som den här gången håller lasten på plats.

Bäst i test är Thule XL Motion som bara får en mindre spricka fram efter krockarna och fortfarande är fullt användbar. Dessutom är Thule helt vattentät och lätt att hantera, montera och packa, enligt laboratoriets testpanel.

Sämst betyg för hanterbarhet får Carwise från Mekonomen. Dels går den bara att packa från ett håll, men framför allt är Carwise liksom Jula-boxen jobbiga att montera på takräcket. I stället för snabbfästen krävs det en mängd lösa delar som ska fästas från olika håll.

– De svåraste boxarna kan ta uppåt en timme att montera, medan de enklaste bara tar tio minuter. Det är stor skillnad, säger Magnus Andersson.
Rise undersökte även boxarnas vattentäthet genom att utsätta dem för en kraftig regnskur under 15 minuter. De flesta klarade sig bra men Jula-boxen tar in en hel del vatten mellan lock och botten.  
– Efter ett par timmars regnande hade det nog kunnat bli en rejäl vattenansamling i botten på den boxen, säger Magnus Andersson.


 

Så svarar tillverkarna

Testfakta har skickat filmer och bilder från testet till Jula och Mekonomen vars boxar inte klarar krocken i 30 kilometer i timmen.
 
På Mekonomen framhåller man att deras takbox Carwise uppfyller ISO/PAS-standarden, vilket innebär att den klarar en krock i 16-18 kilometer i timmen.   

– Mekonomen tar dock säkerhet på största allvar och kommer därför utreda möjligheten till ökad säkerhet. Detta trots att Testfakta genomfört tester utanför rådande säkerhetspraxis på marknaden för takboxar, säger Per Netzell, chef för marknad och sortiment på Mekonomen.

Även Jula hänvisar till ISO/PAS-standarden. I övrigt vill man inte kommentera resultaten då man menar att laboratoriet frångått företagets instruktioner när man packat boxen. Enligt Julas manual ska de främre spännbanden dras runt varje enskilt skidpar vilket inte gjordes i testet.  

Laboratoriet Rise uppger att man packat varje takbox på samma sätt och på det säkraste sättet utifrån den givna lasten – fyra par skidor och två väskor. Att dra spännbanden runt varje skidpar i Julas box var inte möjligt eftersom bandet då inte skulle räcka runt väskan som låg ovanpå.

Fakta om testet

Testfakta har tillsammans med Norges Automobil-Forbund, NAF, testat nio olika takboxar. Sju av boxarna är i plast och två i glasfiber. Testet är utfört av forskningsinstitutet RISE och bestod av tre delprov:

Krockprov
Takboxarna monterades på godkända takräcken enligt anvisningarna och packades med skidutrustning upp till sin deklarerade maxvikt. Alla boxarna packades på samma sätt och på det säkraste sättet utifrån den givna lasten – fyra par skidor och två väskor.  Fanns det instruktioner om packning försökte man följa dessa så långt det var möjligt.   Två boxar av varje modell användes till krocktestet. En krock i 40 kilometer i timmen och en i 30 kilometer i timmen. Vid båda krockarna användes krockpulsen 12 g.

Hanterbarhet
Fyra testpersoner av olika längd (två kvinnor och två män) bedömde takboxarnas hanterbarhet – hur lätta de är att montera på takräcket, packa, öppna och stänga. Panelen bedömde även låset. Totalt tittade man på tio olika kriterier.

Vattentäthet
Takboxarna monterades på en bil som placerades framför en fläkt. Tillsammans med vinden tillfördes vatten motsvarande att bilen åker i 80 km/tim under ett kraftigt regn. Efter femton minuter bedömdes hur mycket vatten som kommit in.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.