Billiga bilbatterier har sämre hållbarhet

Billiga bilbatterier har sämre hållbarhet

Thomas Aronsson förbereder köldprov. Foto: Anna Sigge
Thomas Aronsson förbereder köldprov. Foto: Anna Sigge
Thomas Aronsson förbereder köldprov. Foto: Anna Sigge
Thomas Aronsson förbereder köldprov. Foto: Anna Sigge
Thomas Aronsson förbereder köldprov. Foto: Anna Sigge
Thomas Aronsson tar ut nerkylda batterier ur frysen. Foto: Anna Sigge
Viktor Ekermo kollar testdata på skärmen. Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

Fulladdade och nya är alla batterier bra. Det är efter en tids användning som skillnaderna i kvalitet blir tydliga, visar Testfaktas laboratorietest av åtta olika startbatterier.

Laboratorietest
Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 6 Dec, 2013
Läs senare

Att inte kunna starta bilen i tjugo minusgrader med baksätet fullt av stelfrusna ungar är ingen rolig upplevelse. Och blir du tvungen att ringa efter bärgningsjouren kan det dessutom bli dyrt. Det kan därför vara värt att lägga några hundralappar extra när du köper ett nytt startbatteri, visar Testfaktas test.


– Alla batterier är jättebra när de är nyinköpta. Däremot förlorar de billigare batterierna i testet anmärkningsvärt mycket i kapacitet och prestanda efter en tids användning, säger Viktor Ekermo på ETC Battery and FuelCells Sweden AB som utfört testet. 

Ett bilbatteri ska helst hålla några år innan du behöver byta det. För att testa livslängden laddade laboratoriet ur och upp batterierna sex gånger. Kapaciteten mättes efter första, tredje och sjätte uppladdningen. Vid sjätte uppladdningen hade Bosch och Banner endast förlorat 13 respektive 15 procent av sin kapacitet, medan Biltema förlorat hela 57 procent, Varta 45 procent och Global 41 procent.


– Det här ett tufft test där vi skyndat på förloppet. Sköter man sitt batteri laddas det inte ut så här mycket, men resultatet ger en tydlig indikation på skillnader i livslängd mellan batterierna, säger Viktor Ekermo.

[PDF]

Samtidigt säger inte kapaciteten allt. Det viktigaste för ett startbatteri är att kunna ge ifrån sig en hög effekt under kort tid precis när du vrider om nyckeln. Och dessutom göra det när det är kallt ute. Testet av batteriernas effekt utfördes i minus 18 grader efter både en och sex omladdningar. För att starta motorn i en medelstor bil bör batteriet ge en effekt på minst 3750 watt, enligt branschens egen standard.

– Alla klarar detta då de är fulladdade även efter sex omladdningar. Men i verkligheten är ett batteri sällan fulladdat, särskilt inte när det är kallt ute. Därför testade vi även effekten då batterierna var laddade till 70 procent och då fick vi helt andra resultat, säger Viktor Ekermo.  

De enda batterier som nu ligger i nivå med standarden är Banner och Bosch. Tre batterier – Varta, Tudor och Exide – ligger på gränsen för att kunna starta en bil. Hamron ligger klart under gränsen och Biltema och Global är helt döda.

– Detta test visar också hur viktigt det är för batterierna inte tappar för mycket i kapacitet. Biltema och Global har försämrats så mycket efter sex ur- och uppladdningar att de blir helt obrukbara när de inte är fulladdade, säger Viktor Ekermo.


Att ha ett bra startbatteri i bilen är extra viktigt för den som inte har varmgarage och som bara kör kortare sträckor med sin bil. Även om nyare bilar har mycket elektronik som gör dem mer lättstartade har de också mer elektronik som laddar ur batteriet – exempelvis bilstereo, lampor, värmeslingor och dieselvärmare.

Ett sätt att slippa ovälkomna stopp i vinter är att underhålla batteriet.


– Låt inte bilen stå för länge i kyla utan att användas och kör en lite längre sträcka då och då. Det är också bra att ladda upp batteriet med en batteriladdare när det inte är fulladdat och då helst i plusgrader eller inomhus, säger Viktor Ekermo.

Fakta om testet

ETC Battery and FuelCells Sweden AB har för Testfaktas räkning testat prestanda och livslängd på åtta olika startbatterier på den svenska marknaden. Batterierna i testet är 12 V-batterier av bly-syratyp med en kapacitet på mellan 55 och 64 Ah. Storleken på batterierna är L2.

Kapacitet
Kapaciteten är ett mått på hur länge batteriet kan laddas ur. Batteriernas kapacitet mättes totalt sex gånger genom laddning och urladdning, enligt standarden EN 50342-1.

Prestanda vid kyla                                                                                                     Laboratoriet mätte effekten som batteriet avger efter tio sekunder vid strömmen 600 ampere och tiden det tar för batteriet att ladda ur vid 360 ampere till sex volt. Mätningarna gjordes i -18°C efter en och sex ur- och uppladdningar, enligt standarden EN 50342-1. Men eftersom bilbatterier ofta inte är fulladdade gjordes även samma test då batteriet bara var laddat till 70 procent.

Vattenförbrukning
Laboratoriet mätte hur mycket vatten batterierna förbrukar. Lägre vattenförbrukning ger längre livslängd då syradensiteten hålls på en stabil nivå. Resultat redovisas i gram vatten som batteriet avgett under totalt 264 timmar.

Betygsättning
Testresultaten i de olika delmomenten har betygsatts på en skala från 1 till 5 där 5 är bäst. Delmomenten har viktats samman till ett totalbetyg enligt följande: Kapacitet 25 procent, prestanda i kyla 65 procent och vattenförbrukning 10 procent.

Fakta: Så underhåller du ditt bilbatteri

* Se till att batteriet sitter fast ordentligt i sin hållare.
* Håll batteripolerna och kabelskorna rena och smörj gärna in dem med fett. Dålig kontakt orsakar sämre starteffekt och kan ladda ur batteriet.

* Kontrollera vattennivån om batteriet kan fyllas på.

* Om bilen inte används under längre tid bör kablarna kopplas loss. Viloström från exempelvis en klocka kan ladda ur batteriet.


* Ladda gärna upp batteriet med en batteriladdare om det inte fulladdat. Helst i plusgrader eller inomhus.

* Kör en lite längre sträcka med bilen då och då så laddas batteriet upp.


* Överansträng inte ditt bilbatteri, annars minskar livslängden. Om inte motorn startar direkt, vänta några sekunder innan du försöker på nytt.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.