Att inte kunna starta bilen i tjugo minusgrader med baksätet fullt av stelfrusna ungar är ingen rolig upplevelse. Och blir du tvungen att ringa efter bärgningsjouren kan det dessutom bli dyrt. Det kan därför vara värt att lägga några hundralappar extra när du köper ett nytt startbatteri, visar Testfaktas test.
– Alla batterier är jättebra när de är nyinköpta. Däremot förlorar de billigare batterierna i testet anmärkningsvärt mycket i kapacitet och prestanda efter en tids användning, säger Viktor Ekermo på ETC Battery and FuelCells Sweden AB som utfört testet.
Ett bilbatteri ska helst hålla några år innan du behöver byta det. För att testa livslängden laddade laboratoriet ur och upp batterierna sex gånger. Kapaciteten mättes efter första, tredje och sjätte uppladdningen. Vid sjätte uppladdningen hade Bosch och Banner endast förlorat 13 respektive 15 procent av sin kapacitet, medan Biltema förlorat hela 57 procent, Varta 45 procent och Global 41 procent.
– Det här ett tufft test där vi skyndat på förloppet. Sköter man sitt batteri laddas det inte ut så här mycket, men resultatet ger en tydlig indikation på skillnader i livslängd mellan batterierna, säger Viktor Ekermo.
[PDF]
Samtidigt säger inte kapaciteten allt. Det viktigaste för ett startbatteri är att kunna ge ifrån sig en hög effekt under kort tid precis när du vrider om nyckeln. Och dessutom göra det när det är kallt ute. Testet av batteriernas effekt utfördes i minus 18 grader efter både en och sex omladdningar. För att starta motorn i en medelstor bil bör batteriet ge en effekt på minst 3750 watt, enligt branschens egen standard.
– Alla klarar detta då de är fulladdade även efter sex omladdningar. Men i verkligheten är ett batteri sällan fulladdat, särskilt inte när det är kallt ute. Därför testade vi även effekten då batterierna var laddade till 70 procent och då fick vi helt andra resultat, säger Viktor Ekermo.
De enda batterier som nu ligger i nivå med standarden är Banner och Bosch. Tre batterier – Varta, Tudor och Exide – ligger på gränsen för att kunna starta en bil. Hamron ligger klart under gränsen och Biltema och Global är helt döda.
– Detta test visar också hur viktigt det är för batterierna inte tappar för mycket i kapacitet. Biltema och Global har försämrats så mycket efter sex ur- och uppladdningar att de blir helt obrukbara när de inte är fulladdade, säger Viktor Ekermo.
Att ha ett bra startbatteri i bilen är extra viktigt för den som inte har varmgarage och som bara kör kortare sträckor med sin bil. Även om nyare bilar har mycket elektronik som gör dem mer lättstartade har de också mer elektronik som laddar ur batteriet – exempelvis bilstereo, lampor, värmeslingor och dieselvärmare.
Ett sätt att slippa ovälkomna stopp i vinter är att underhålla batteriet.
– Låt inte bilen stå för länge i kyla utan att användas och kör en lite längre sträcka då och då. Det är också bra att ladda upp batteriet med en batteriladdare när det inte är fulladdat och då helst i plusgrader eller inomhus, säger Viktor Ekermo.