Det är Livsmedelsverket och Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, som låtit undersöka förekomsten av antibiotikaresistenta bakterier på olika typer av kött. Myndigheterna letade efter så kallade ESBL-bildande bakterier som E.coli och salmonella. Studien visar att bakterierna är vanliga på kycklingkött – både importerat och svenskt. De finns även på nöt och gris men inte i lika stor utsträckning.
- Att vi skulle hitta antibiotikaresistenta bakterier var väntat och är ytterligare ett skäl till att följa råden om god hygien i köket och att genomsteka kyckling och köttfärs. Alla bakterier dör vid upphettning, oavsett om de är antibiotikaresistenta eller inte.
- Däremot är antibiotikaresistens ett allvarligt folkhälsoproblem och både bransch och myndigheter måste fortsätta jobba med förebyggande insatser. Ju större spridning av antibiotikaresistenta bakterier, desto svårare blir det att hitta effektiva behandlingar för sjuka människor, säger Mats Lindblad, mikrobiolog vid Livsmedelsverket.
Enligt undersökningen verkar det dock inte vara så vanligt att generna i resistenta bakterierna på kött överensstämmer med motsvarande bakterier hos sjuka människor.
– De här resultaten tyder på att det inte är så vanligt att denna typ av antibiotikaresistens sprids vidare från kött till bakterier hos sjuka människor i Sverige. För att vi ska kunna göra säkrare bedömningar krävs fler studier och en fortsatt samverkan mellan myndigheter både nationellt och internationellt, säger Mats Lindblad.