Resistenta bakterier vanligt på kycklingkött

Resistenta bakterier vanligt på kycklingkött

Antibiotikaresistenta bakterier förekommer ofta på kycklingkött. Däremot rör det sig oftast inte om samma typ av bakterier som hos sjuka människor, visar en ny rapport.

Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 14 Dec, 2011
Läs senare

Det är Livsmedelsverket och Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, som låtit undersöka förekomsten av antibiotikaresistenta bakterier på olika typer av kött. Myndigheterna letade efter så kallade ESBL-bildande bakterier som E.coli och salmonella. Studien visar att bakterierna är vanliga på kycklingkött – både importerat och svenskt. De finns även på nöt och gris men inte i lika stor utsträckning.

- Att vi skulle hitta antibiotikaresistenta bakterier var väntat och är ytterligare ett skäl till att följa råden om god hygien i köket och att genomsteka kyckling och köttfärs. Alla bakterier dör vid upphettning, oavsett om de är antibiotikaresistenta eller inte.

- Däremot är antibiotikaresistens ett allvarligt folkhälsoproblem och både bransch och myndigheter måste fortsätta jobba med förebyggande insatser. Ju större spridning av antibiotikaresistenta bakterier, desto svårare blir det att hitta effektiva behandlingar för sjuka människor, säger Mats Lindblad, mikrobiolog vid Livsmedelsverket.

Enligt undersökningen verkar det dock inte vara så vanligt att generna i resistenta bakterierna på kött överensstämmer med motsvarande bakterier hos sjuka människor.

– De här resultaten tyder på att det inte är så vanligt att denna typ av antibiotikaresistens sprids vidare från kött till bakterier hos sjuka människor i Sverige. För att vi ska kunna göra säkrare bedömningar krävs fler studier och en fortsatt samverkan mellan myndigheter både nationellt och internationellt, säger Mats Lindblad.

facebook Comments

Fler nyheter

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Laboratorietest

Padelbollen som håller längst

Padelbollar är en förbrukningsvara och enligt tillverkarna bör man byta ut bollarna efter två till tre matcher. Testfaktas test av tio kända varumärken visar att flera av bollarna tappar sugen långt tidigare än så, och dessutom är det stora skillnader i studs och hastighet mellan olika fabrikat.

Laboratorietest

Mio Delux Dream

Kontinentalsängen Delux Dream med bäddmadrassen Delux Sleep från möbelkedjan Mio har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest av sängar. Resultaten visar på goda ergonomiska egenskaper för samtliga tre kroppstyper, bra andningsförmåga och bra kvalitet och uthållighet i material och konstruktion. Kontinentalsängen Delux Dream uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Comfort för såväl mindre som medelstora och större personer.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.