Vi äter i snitt 13 kilo fisk per person och år i Sverige. Mest populära matfiskarna är lax, torsk och sill. Minst en av dem borde vi äta mindre av. 75 procent av världens fiskebestånd är fullt utnyttjade eller hotas av överfiskning, enligt WWF. Därför har WWF sammanställt en fiskguide för att underlätta för oss konsumenter att välja rätt fisk. Väljer vi fel fiskar riskerar vi att bidra till utfiskningen av vissa arter, medan rätt fiskval gör att vi kan njuta en god middag med gott samvete.
Undvik dessa fiskar/skaldjur:
Hajar och rockor
Hälleflundra, blåkvelte
Marlin, svärdfisk*
Marulk*
Lax, vildfångad från hotade bestånd
Räkor, tropiska
Rödspätta, rödspotta*
Tonfisk, blåfenad
Torsk
Tunga, rödtunga, bergtunga*
Ål
* för dessa populära matfiskar är läget kritiskt, enligt WWF.
Tänk efter före du köper dessa:
Hajmal, pangasius
Havskräfta
Kolja
Krabba
Lax, odlad, som inte är miljömärkt
Makrill
Nordhavskräfta
Piggvar, slätvar
Regnbåge, öring, röding
Sik
Siklöja
Tonfisk
Torsk, nordost-arktisk
Ät gärna dessa:
Abborre
Alaska pollock, MSC-märkt
Blåmusslor, repodlade
Gråsej
Gädda
Gös från insjöar
Hummer
Krabba, burkfångad svensk
Lax, krav-märkt
Sill och strömming
Skarpsill
Skrubbskädda (vanlig flundra)
Vildfångad och odlad fisk som är miljömärkt
Läs mer på WWF:s hemsida.
Fler tips när du köper fisk:
- Köp inte för små fiskar. Det är viktigt att fiskarna hinner fortplanta sig åtminstone en gång innan de fångas.
- Våga pröva något nytt! Variera inköpen i fiskdisken så bidrar du till att trycket minskar på populära och överfiskade arter.
- Undvik djuphavslevande arter. De är extra känsliga för överfiske och djuphavsfisket är fortfarande i stort sett oreglerat.
- Köp inte fisk och skaldjur som finns med på Artdatabankens lista över hotade arter, den så kallade rödlistan, exempelvis hälleflundra, ål, vissa hajar och vildlax från Östersjön.
- Köp miljömärkt fisk när det finns. Kontrollera också ursprunget på frysta produkter.
- Fråga efter lokalt fångad fisk eftersom det gynnar småskaligt kustnära fiske eller fisket i sjöar nära dig samt minskar transporterna av fisk. Förhoppningsvis är också fisken färskare.
MSC – Marine Stewardship Council – är en internationell stiftelse som certifierar och miljömärker fisk- och skaldjursprodukter. För att få använda MSCs märke på fisk- och skaldjursprodukter måste fisket ske enligt MSCs principer och kriterier. Bland annat måste bifångsterna minimeras och goda arbetsförhållanden råda ombord. En oberoende part genomför själva certifieringen. Tjugotvå olika fisken runt om i världen har redan godkänts och fler är på gång.
Granska innehållet
Misstänker du att en förpackning inte innehåller den fisk som står på paketet, anmäl det till Konsumentverket. Fiskbranschens Riksförbund har tagit fram en förteckning över vedertagna och vetenskapliga fisknamn, den så kallade Fisklistan , för att undvika oklarheter om vad det egentligen
är vi köper.