Stora skillnader på D-vitaminpillren

Stora skillnader på D-vitaminpillren

Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

Alla talar om vikten av D-vitamin, men det är inte alltid du kan lita på vad som står på pillerburken, visar Testfaktas analys.

Laboratorietest
Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 18 Jan, 2013
Läs senare

Att vi nordbor kan behöva extra tillskott av D-vitamin under årets mörka månader känner de flesta till. Vitaminet som tillverkas i kroppen när vi exponeras för solen är viktigt för bland annat skelettet. Forskning har också visat att brist på D-vitamin kan hänga samman med sjukdomar som MS, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och depression.

Men det är inte säkert att den som kompletterar med extra tillskott får i sig det han eller hon tror.

När Testfakta lät analysera innehållet i 10 olika vitaminburkar som säljs i Sverige visade det sig att skillnaden mellan det som stod på förpackningen och hur mycket preparaten innehöll ibland var stor. I en burk låg innehållet långt över den nivå som EU:s livsmedelsmyndighet Efsa anser kunna vara skadlig.

– Det är självklart inte okej, säger Ann Burgaz, postdoktor vid Institutet för miljömedicin vid Karolinska Institutet.

Hon har forskat om D-vitamin under många år, och märkt hur intresset för området ökat.

– D-vitamin är det trendigaste vitaminet just nu, och en del verkar tro att ju mer man får i sig desto bättre. Men det finns risker med för höga nivåer. Lagom är bäst, säger hon.

[PDF]

Beroende på ålder rekommenderar Livsmedelsverket ett intag på mellan 7,5 och 10 mikrogram D-vitamin per dag.

Enligt Efsa kan nivåer över 100 mikrogram per dag vara hälsofarliga, och därför får preparat med så höga doser inte säljas i Sverige.

Men när Testfakta gav sig ut i butikerna hittade vi en produkt, av märket Self, som enligt förpackningen ska innehålla 125 mikrogram D-vitamin per tablett. Laboratorieanalysen visade sedan att de innehöll nästan dubbelt så mycket, tjugo gånger mer än det rekommenderade dagliga intaget.

– Det är helt galet. Jag skulle absolut inte rekommendera någon att ta så stor dos, säger Ann Burgaz.

Enligt Livsmedelsverket finns det klart skäl att belägga en sådan produkt med saluförbud.

- Vi har missat att det inte är tillåtet, säger Magnus Westberg, nutritionist på företaget 13:E Protein Import, som står bakom kosttillskotten Self.

- Men vi ska faktiskt sänka halten, vi gör om hela sortimentet nu och kommer ha nya burkar på plats om tre veckor.

Burkar med 125 mikrogram per tablett finns i skrivande stund fortfarande till försäljning. Att den som Testfakta köpte dessutom visade sig innehålla nästan dubbelt så mycket förvånar Magnus Westberg.

- Vi får göra en egen kontroll av den batchen, säger han.

Överdosering av D-vitamin kan leda till att lungor och njurar förkalkas. Enligt Ann Burgaz är det svårt att säga exakt var gränsen går för när det börjar bli skadligt.

– Olika personer reagerar olika, därför tycker jag att man ska hålla sig till rekommendationerna, säger hon.

Ett preparat som Holistic, som uppges innehålla 50 mikrogram per tablett, skulle hon inte välja, i synnerhet inte när mätresultaten visar att dosen i själva verket ligger en bra bit över den angivna.

– Det är klart att du ska få den dos du tror att du får, det här handlar ju om människors hälsa.

Fakta

Fakta om D-vitamin

D-vitamin bildas i kroppen när huden utsätts för solljus. Vi kan också få i oss D-vitamin från maten, till exempel från lätt- och mellanmjölk och margarin som är berikat, ägg, fet fisk och kött.

Det finns både D2 och D3-vitamin. D3 är vanligt i kosttillskott och används även i berikning av livsmedel.

Så mycket bör du äta

Livsmedelsverkets nuvarande rekommendation för D-vitamin är 7,5 mikrogram om dagen för barn över två år och vuxna. Barn under två år, gravida och ammande, samt personer över 60 år rekommenderas 10 mikrogram per dag.

Nya nordiska näringsrekommendationer är på gång. Ett förslag där är att det rekommenderade dagsintaget för barn över två år och vuxna ska höjas till 10 mikrogram per dag och att personer över 75 år ska rekommenderas 20 mikrogram.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.