Läkare varnar för energidrycker

Läkare varnar för energidrycker

Enligt forskningen är energidrycker ofarliga. Ändå vittnar skolsköterskor runt om i landet att allt fler elever mår dåligt av konsumtion av energidrycker. Nu höjs rösterna om ett förbud för minderåriga.

Mattias Boström Publicerad: 25 Jan, 2010
Läs senare

Sedan i slutet av 90-talet har intaget av så kallade energidrycker ökat markant. Allt fler märken dyker upp i butikshyllorna. Namnen och designen är tydligt utformade för att locka unga konsumenter.

– Vi har inga hårddata när det gäller ungdomars intag av energidrycker. Men vi har ju fått vissa signaler om att unga ersätter måltider med sådana här drycker, och att skolsköterskor tar emot barn med symptom, säger Ulla Beckman Sundh, toxikolog på Livsmedelsverket.

Bland de symptom som uppvisats bland skolungdomar märks bröstsmärtor, hjärtklappning, sömnsvårigheter och ångest.
Kai Knudsen är överläkare och drogexpert på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Han vill till och med införa en 18-årsgräns på energidrycker. Enligt honom saknar många ungdomar den måttlighetsprincip som vuxna ofta besitter. Unga dricker helt enkelt mer och oftare.

– Jag har sett ungdomar som häver i sig ett helt flak. De orkar inte med skolan eftersom de sitter uppe på nätterna och spelar datorspel och chattar. Och för att hålla sig vakna dricker de energidrycker. De blir nedstämda, vilket leder till sociala vanor som inte är sunda för barn. Det finns ingen som helst anledning för barn att dricka det här, säger han.

Energidrycker innehåller ofta både taurin och koffein. Ett högt intag av dessa ämnen leder var för sig till hjärtpåverkan. Tillsammans förstärks påverkan på hjärtat än mer, enligt Kai Knudsen

– Många över 50 år drabbas av förmaksflimmer vid intag av koffein eller alkohol. Ett stort intag av energidrycker kan ha samma effekt på barn, på grund av kombinationen koffein och taurin, säger han och fortsätter:

– Många unga blandar energidrycker med alkohol. Det är ännu värre. Tio enheter energidryck är farligare än tio koppar kaffe. Tio enheter vodka blandad med energidryck är ännu farligare.

Kai Knudsen berättar om unga som blandat energidryck med alkohol och upplevt en helt annan typ av berusning än med bara alkohol.

– Det har hänt konstiga saker helt enkelt. Det är till exempel mycket vanligare med minnesluckor. De kan bli rånade, eller minns inte hur de tagit sig hem. Mängden alkohol har varit ”normal” för dem. Därför kan man misstänka att kombinationen med energidryck bidragit, säger han.

I dag finns inget stöd för 18-årsgräns på energidrycker eftersom forskningen inte hittat några påtagliga hälsorisker. Kai Knudsen anser att det beror på att det ur hälsosynpunkt är svårt att genomföra en fullständig studie.

– Om jag skulle ge en grupp friska människor väldigt mycket energidryck skulle det vara farligt. Jag skulle inte våga helt enkelt inte ge dem för mycket. Man borde dem lite mer i taget och utvärdera effekten. Därför är det svårt att med säkerhet säga vad som händer vid ett större intag.

Men Kai Knudsen är övertygad om framtida forskning kommer att stödja hans teorier. Nya och starkare energidrycker börjar nå den svenska handeln, som den omdebatterade Cocaine. Den fick nyligen saluförbud i Sverige. Men inte på grund av innehållet, utan för felaktig varudeklaration.

– De är mycket koncentrerade och har ännu högre halt av koffein och taurin. När dessa väl dyker upp i Sverige kommer folk att råka illa ut. Det är jag övertygad om.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.