Bästa smådjuret för barnfamiljen

Bästa smådjuret för barnfamiljen

”Snälla - bara ett litet djur, tigger barnen, efter att du vägrat dem en katt eller hund”. Nu har du gått med på det. Men vad kostar egentligen det lilla djuret? Och hur bra passar det i en svensk barnfamilj? Testfakta har svaren.

Martina Nyhlin
Martina Nyhlin Publicerad: 6 Aug, 2016
Läs senare

- Marsvin bits nästan aldrig, men en papegoja kan bita sönder hela huset, säger Marianne Tornvall, smådjursveterinär på Mälaren smådjursklinik.

Marianne är specialist på exotiska sällskapsdjur och brinner för att smådjur ska tas på större allvar. På frågan vad som är ett lämpligt litet djur för ett barn svarar hon därför alltid: inget.

- Barn kan inte ta ansvar för ett djur, det är alltid den vuxna som gör det, säger hon.

I sitt jobb möter hon dock många kanin- och marsvinsägare med barn i huset som är hemskt nöjda med sina sällskapliga, tysta och trevliga djur. Marsvin är dessutom en av de minst bitbenägna av alla gnagare.

Kaniner kan bo ute året om vilket är en fördel för allergikerfamiljen, men mindre kul när buren ska städas i minus 25 grader. Dessutom bör en utekanin ha en kompis för att trivas. Och för att kaninen ska bli riktigt sällskaplig bör den ha sin huvudbostad inne, tror Marianne.

-Drömmen är att kaninen själv kan välja när den går ut, säger hon.

Hamster är ett bra första djur för barnfamiljer, tycker Marianne. De lever lagom länge om engagemanget sviktar, och trivs som ensamdjur.

-Enligt min erfarenhet är guldhamstrar mindre aggressiva än dvärghamstrar som har lättare att bita till, säger hon.

Djur som det avlats mycket på har ofta många sjukdomar till följd av inavel. Men den allt vanligare ökenråttan gerbil är ännu ganska frisk och dessutom väldigt snäll, tycker Marianne.

Möss och råttor också trevliga. Särskilt råttor.

-De är väldigt sociala och älskar att klättra på husse och matte, säger hon.

Bland fåglar tycker Marianne att undulater är säkra kort de är domesticerade och vana vid fångenskapslivet.

-Vissa tycker de är mesiga och vill ha en papegoja. Men då tänker de inte på att papegojor kan bita sönder hela huset och kan skrika så öronen ramlar av på en.

Allergiker får sätta sitt hopp till ormar, sköldpaddor och ödlor. Majsormar funkar bra i fångenskap, men Marianne har träffat på flera ödlor som bara tappat livsgnistan. Sköldpaddor trivs dock bättre och kan bli väldigt sociala om man väljer rätt sort.

-Ett plus är att de inte låter något, grannarna klagar aldrig på att de väsnas.

Fullvuxna vattensköldpaddor kräver dock stora akvarium och landsköldpaddornas livslängd på 50-60 år kan bli ett problem.

-Ibland får djurägaren planera för sin egen död före djurets, säger Marianne

Hur lättränade djur är beror mycket på djurägaren.

-Men djuren har ju olika fysiska förutsättningar. Ett marsvin kan inte lära sig sitta fint till exempel för det kan inte sitta fint rent fysiskt. Men det finns exempel på de som har klicktränat fiskar att simma i en viss riktning, så alla djur kan tränas, säger Marianne.

Mariannes tre tips

Köp en djurförsäkring - det lönar sig i längden.

Ha en nödkassa till ditt djur - för utlägg i samband med veterinärbesök.

Om det är möjligt - köp ditt djur av en uppfödare.

Köp inget djur till barnen om du inte själv är sugen på att ta ansvar för djuret.

Läs alltid noga på innan du skaffar ett djur.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.