Välj rätt marschall till nyårsfesten

Välj rätt marschall till nyårsfesten

Laboratorietest

Det kan skilja ett par timmar i brinntid mellan olika marschaller. Och vissa brinner klart kortare tid än utlovat. Det visar Testfaktas test av nio olika fabrikat.

Laboratorietest
Martin Hansson Publicerad: 28 Dec, 2009
Läs senare

Brinnande marschaller vid entrén är festligt och gör att nyårsgästerna känner sig mer välkomna. Men vill man hålla ljusen tända fram till tolvslaget gäller det att välja rätt fabrikat. Det kan nämligen skilja upp till två timmar i brinntid, visar ett test som Sveriges Tekniska Forskningsinstitut SP gjort på uppdrag av Testfakta.

– Marschallerna placerades en och en på en stenplatta i ett 10-gradigt rum utan något drag. Vi mätte både brinntid och temperaturen på ytterhöljet för att se om någon marschall blir ovanligt varm eller övertänder, säger Magnus Palm, testledare på SP.

[PDF]

Längst brinntid hade Clas Ohlsons marschall, som höll lågan levande i nästan sju timmar. Men den utlovar också längst brinntid, tillsammans med Hemköp – sju till åtta timmar. Hemköps marschall brinner däremot bara i knappt sex timmar vilket alltså är mer än en timme kortare än deklarerat.

– Hemköps marschall har kortare brinntid än exempelvis Rustas som inte lovar mer än fyra till fem timmar. Det kan jag tycka är lite märkligt. Köper man en marschall som ska brinna i sju timmar vill man att den ska göra det. Man undrar var de fått siffran ifrån, säger Magnus Palm.

På Axfood, som äger Hemköp, håller man med om att det är vilseledande för konsumenten.
– Skriver vi sju till åtta timmar så ska den så klart brinna så länge. Jag ska provbränna några själv och ta tiden. Om det här gäller generellt för våra marschaller får vi åtgärda problemet. Antingen drar vi in produkten eller så får vi justera ner priset, säger Åke Natt och Dag, kvalitetsansvarig på Axfood. 

Marschaller är en billig produkt men skiljer ändå en del i pris. Dyrast var marschallerna från Järnia, som också gav minst brinntid per krona med sina 22 minuter. Mest brinntid för pengarna, hela 72 minuter per krona, får man om man köper Rustas marschaller.

Laboratoriet satte även en temperaturmätare på marschallernas ytterhölje för att se hur varma de blir. Här stack två av fabrikaten ut från de övriga. Medan de flesta låg på en maxtemperatur på mellan 50 och 100 grader kom marschallerna från Duni och Bauhaus upp till runt 200 grader.
– Det beror på att veken föll isär och la sig mot ytterhöljet. Men det var ingen marschall som övertände eller blev extremt varm. 200 grader kan man så klart bränna sig på, men man ska väl helst inte flytta en brinnande marschall, säger Magnus Palm.


Tänk på att:
  • endast använda marschaller utomhus
  • aldrig ställa en marschall på eller nära brännbart material
  • aldrig flytta en varm, brinnande marschall
  • helst placera marschallen i en särskild hållare avsedd för ändamålet
  • aldrig släcka en brinnande marschall med vatten eller snö eftersom innehållet då kan slungas upp explosionsartat. Släckning skall istället ske genom kvävning av lågan. Använd ett lock eller en bit plåt.

(Källa: Brandskyddsföreningen)

Fakta
Sveriges Tekniska Forskningsinstitut SP har på Testfaktas uppdrag testat nio olika fabrikat av marschaller. Laboratoriet mätte hur länge varje marschall brinner samt hur varmt ytterhöljet blir.

Följande marschaller har testats
- Biltema
- Järnia
- Ica
- Jula
- Duni
- Rusta
- Hemköp
- Bauhaus
- Clas Ohlson

Marschallerna placerades en och en på en stenplatta i ett 10-gradigt rum utan drag. På utsidan av varje marschall sattes en temperaturmätare som kopplades till en datalogger. Temperaturen mättes kontinuerligt under hela brinntiden. Laboratoriet noterade hur länge varje marschall brann samt vilken maxtemperatur de kom upp i.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.