Lövblåsarna imponerar inte

Lövblåsarna imponerar inte

Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

Stora, tunga och svåra att använda. Ingen av lövblåsarna i Testfaktas test får toppbetyg. – Till en vanlig villaträdgård är en gammal hederlig kratta att föredra, kommenterar laboratoriet som utfört testet.

Laboratorietest
Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 19 Aug, 2011
Läs senare

Snart är hösten här och trädgårdar och garageuppfarter fylls av löv. Ett allt populärare alternativ till räfsa och korg är så kallade lövblåsar. Testfakta gav engelska laboratoriet Intertek i uppdrag att jämföra sex eldrivna lövblåsar med sug och komposteringskvarn. Alla maskiner i testet kan alltså både användas till att blåsa bort eller blåsa ihop löv i en hög samt suga upp och mala ned dem.
Phil Rhodes, testledare på Intertek, är dock inte särskilt imponerad av maskinerna.
– En lövblås ligger knappast högst upp på min inköpslista över trädgårdsredskap. De är svåra att kontrollera och inte särskilt användarvänliga.

[PDF]

Själva blåsfunktionen undersöktes både på hård asfalterad yta och på gräsmatta. Tre kilo fuktiga löv spreds ut på ett cirka tio kvadrat stort område. Därefter fick en panel av erfarna testmedarbetare jämföra hur snabbt och effektivt det gick att blåsa ihop löven till en fin liten hög. Även själva ansträngningen bedömdes. Ingen av de testade maskinerna får särskilt höga betyg här. Däremot stack Black & Decker ut som klart sämre än övriga.
– Maskinen är alldeles för aggressiv och svår att kontrollera, och risken är att man bara blåser in löven i grannens trädgård. Användaren är tvungen att stänga av och på maskinen hela tiden vilket dessutom är väldigt omständigt på grund av låsmekanismen, säger Phil Rhodes. 

Även Flymo är alltför stark och aggressiv för ändamålet. Den maskin som är bäst på att kontrollera löven är Ryobi.
– Ryobi har en bra balans mellan styrka och kontroll. Den är enkel att justera hastigheten på, och har till skillnad från övriga en mjuk start. Det som drar ner betyget är att den är stor och tung, säger Phil Rhodes.

Bättre gick det för maskinerna när det var dags att suga upp och mala ner löven. Enligt Phil Rhodes är detta inte förvånande. Att suga upp löv ställer inte lika höga krav på maskinernas design och utförande som förmågan att blåsa ihop dem till en hög. Här är kraften viktigare. 
– De flesta maskiner klarar detta utan problem. Alla maler dessutom ner löven på ett väldigt bra sätt.

Ändå drar just designen ner Biltemas betyg i detta moment. Maskinen har egentligen den största sughastigheten.
– Men den är byggd så att man lätt suger fast med munstycket i marken vilket drar ner prestandan och dessutom är ganska irriterande.

Sämst på att suga upp löven är Skil som endast får 2,5 av fem i betyg.
– Den presterar sämre än övriga och vid flera tillfällen under testet fastnade löv och små grenar i tuben, säger Phil Rhodes.

Laboratoriet jämförde också maskinernas användarvänlighet på en rad olika områden. Hur lätt det till exempel är att slå om från blås till sug, att byta och tömma påsen, samt hur mycket maskinerna låter och vibrerar. Inte heller här når betygen upp till några höjder.
– Flymo och Black & Decker är till exempel väldigt svåra att slå om från blås till sug, och påsen på Flymo är problematisk att få av. Och de är inte särskilt sköna att jobba med. En av paneldeltagarna är utbildad ergonom och hon var ganska kritisk, säger Phil Rhodes.

Dessutom vibrerar alla lövblåsar utom Flymos mycket. Efter att ha kört maskinerna en stund fick alla paneldeltagare kraftiga ilningar i fingrar och händer.

Vad har du för sista råd till personer som funderar på att köpa en lövblås?

– Har du en stor trädgård med mycket löv som du vill blåsa bort kan det här vara ett alternativ. Men har du en vanlig villaträdgård skulle jag föreslå en gammal hederlig kratta i stället. Maskinerna är dock bra på att mala ner löven för kompostering, säger Phil Rhodes.

 

Fakta

Det engelska laboratoriet Intertek har på Testfaktas uppdrag jämfört sex elektriska lövblåsar med sug och komposteringskvarn. Alla maskiner i testet kan alltså både användas till att blåsa bort eller blåsa ihop löv i en hög samt suga upp och mala ned dem. Följande lövblåsar har undersökts:

- Black & Decker GW 2600
- Biltema
- Flymo Twister 2200 XV
- Gardol GLS 250
- Ryobi RBV3000VP
- Skil FO150790AA

I testet använde laboratoriet en panel av erfarna medarbetare som bedömde varje lövblås utifrån olika aspekter på en skala från 1-5.

Blåsa ihop löv i en hög
Blåsförmågan undersöktes både på hård asfalterad yta och på gräsmatta. Tre kilo blöta löv spreds ut på ett cirka tio kvadrat stort område. Därefter undersökte paneldeltagarna hur snabbt och effektivt det gick att blåsa ihop löven till en fin liten hög. Även själva ansträngningen bedömdes. Dessutom mätte laboratoriet blåshastigheten (m/s) på varje maskin.

Suga upp löv och mala ned dem
Sugförmågan undersöktes på gräsmatta. Paneldeltagarna undersökte hur snabbt och effektivt det gick att suga upp löven, mala ned dem samt tömma påsen. Även ansträngningen bedömdes. Dessutom mätte laboratoriet sughastigheten (m/s) på varje maskin.

Användarvänlighet
Laboratoriet jämförde också maskinernas användarvänlighet på en rad olika områden. Följande parametrar har bedömts:

- Instruktionboken
- Hur lätt det är att slå om från blås till sug
- Hur lätt det är att byta påsen och tömma påsen
- Handtagens och remmarnas komfort
- Maskinens höjd och vikt under användande
- Hur lätt det är att använda maskinens funktioner
- Hur lätt det är att stänga av och på maskinen
- Hur lätt det är att rengöra maskinen
- Oljud
- Vibrationer
- Allmän komfort

Betygsättning
För att få fram ett totalbetyg har resultaten från de olika momenten getts följande vikt: Blåsa ihop löv 60 procent, suga upp löv och kompostera 20 procent, användarvänlighet 10 procent, bullernivå 5 procent, blåshastighet 5 procent.

 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.