Hitta dina favoriter – test av strumpbyxor

Hitta dina favoriter – test av strumpbyxor

Strumpbyxorna inspekteras efter test av noppning och slitage. Foto Peter Jülich.
Laboratorieteknikern Katarina Röder sträcker ut tyg från strumpbyxorna i en speciell maskin för att mäta dess töjbarhet. Foto Peter Jülich.
Strumpbyxornas benägenhet att få noppor och maskor testas genom att en grov svamp förs uppåt och nedåt över utsträckt tyg från strumpbenet. Foto Peter Jülich.
Strumpfotens slitagetålighet testas i en nötningsmaskin där tyg från fotdelen på strumporna får roterar i 7000 cykler mot en platta täckt av ulltyg. Foto Peter Jülich.
Laboratorietest

Strumpbyxor är stapelvara i många kvinnors garderober. Men det är ett ömtåligt plagg som ofta skapar stor omsättning i strumplådan. Testfakta har testat åtta par svarta strumpbyxor från några av de mest kända varumärkena på den svenska marknaden.

Laboratorietest
Lisa Wallström Publicerad: 25 Jan, 2021
Läs senare

Strumpbyxor går sönder irriterande lätt och har en obehaglig förmåga att hasa ned i grenen och skära in i midjan. Att hitta en modell som både sitter bra och är slitstark skulle verkligen underlätta vardagen – och spara pengar.

Testfaktas test visar att det som skiljer mest är passform och komfort. Hur de höll och vilken förmåga de hade att tänja sig, varierade mindre även om det fanns skillnader.

[PDF]

Testet utfördes på det oberoende tyska laboratoriet Weber & Leucht GmbH och bestod både av en testpanel och olika tekniska testmoment såsom slitage- och töjbarhetstest.
–  Slitagetestet är uppdelat i två moment. Ett där vi försöker efterlikna den friktion som uppstår mellan fotsulan och skon, och ett där vi simulerar hur tyget på benet utsätts för beröring av nariga händer och vassa naglar eller kommer åt en ojämn yta som kanten på en stol, säger Andrea Freda från Weber & Leucht GmbH.

Strumpbyxorna som undersöktes var 20 denier, alltså riktigt tunna och transparenta varianter. Det bidrog till att de klarade friktionstesterna ganska dåligt, liksom testet för noppor och maskor på benen. Det var egentligen bara tre strumpbyxor som kvalificerade sig som godkänd: de från Vogue, Oroblù och Åhléns.

Twilfit klarade sig bra på slitagetestet på foten, men det var också den enda strumpbyxan som hade förstärkt fot. Samma byxa hade dock väldigt dålig elasticitet och fick sämst resultat på användartestet.
–  En sak som förvånade var att storlekarna skiljde sig mycket åt mellan de olika tillverkarna. I många fall var de för små, säger Andrea Freda.

Testpanelen bestod av fem personer som använder strumpbyxor regelbundet. De fick bära de olika strumpbyxorna – utan att veta vilket märket var – i minst åtta timmar. Bäst betyg för passform och komfort fick Wolford, följt av Oroblù, Vogue, Åhléns, H&M och Kappahl. Lindex och Twilfit fick sämst omdömen.
–  Strumpbyxans stretch och förmåga att behålla formen tycks vara avgörande för hur bekväma de upplevdes, säger Andrea Freda. 

Komforten och elasticiteten skiljer sig åt, trots att strumporna har ungefär samma materialsammansättning. Samtliga består av en blandning mellan polyamid (även kallat nylon) och elastan (även kallat spandex eller lycra).

Möjligen ligger förklaringen i tillverkningsprocessen - hur de olika materialen vävs samman påverkar också tygets elasticitet. Det går alltså att skapa en följsam och skön byxa även med en låg andel elastan.
–  Testet visar att man inte kan välja utifrån bara ett kriterium, säger Andrea Freda.

Den totala testvinnaren, när både labbresultat och testpanelens betyg lades samman, blev Oroblù.

Fakta om testet

Testfakta har testat åtta olika svarta strumpbyxor, 20 denier, från välkända varumärken på den svenska marknaden. Denier är är måttet på hur kraftig tråden i ett par strumpbyxor är. Samtliga strumpor i testet är inköpta i butik under oktober och november månad 2020.

Produkter i testet

  • H&M, Semi shiny 20 denier (2 pack)

  • Kappahl, Matt tights 20 den

  • Lindex, Tights 20 denier, shine

  • Oroblù, Magie, satin tights 20

  • Twilfit, Anytime, sidenmatt strumpbyxa 20 den

  • Vogue, Sensual touch, 20 den tights, shiny

  • Wolford, Satin touch 20 comfort

  • Åhléns, Matt strumpbyxa 20 den

Testförfarande:

Testet utfördes på det ackrediterade laboratoriet Weber & Leucht GmbH i Tyskland.

Tålighet - slitageskador från friktion

Provbitar från undersidan av strumpfoten klipptes och nöttes i en roterande rörelse i 7000 cykler mot ulltyg i en nötningsmaskin. Efteråt bedömdes hur mycket skador som uppstått på tyget. 

Tålighet - benägenhet för noppor och maskor

Provbitar från benen på strumpbyxorna klipptes och sträcktes ut i en anordning. En grov svamp (motsvarande en ojämn yta, eller ojämna naglar) fördes sedan i en uppåt- och nedåtgående rörelse över tyget. Efteråt bedömdes hur mycket skador som uppstått på tyget.

Elasticitet - töjbarhet och återhämtning

Provbitar från benen på strumpbyxorna klipptes och mättes. Tyget sträcktes och fick sedan slakna. Efter ett antal upprepningar mäts tygremsan på nytt och jämförs mot sin ursprungliga form och längd. I testet utvärderades två parametrar:

  • Maximal töjning - där den strumpbyxa som töjde sig mest bedömdes som den bästa.

  • Återhämtning - till vilken utsträckning tyget återgår till sin ursprungliga form och längd efter att ha töjts ut.

Passform och komfort

En panel bestående av fem kvinnor har haft på sig strumpbyxorna i minst 8 timmar vardera - det utan att veta vilken strumpbyxa som är vilken. För att därefter utvärdera strumpbyxorna på följande punkter:

  • Åtstramning. Hur tighta (svåra/ lätta) är strumpbyxorna att ta på sig initialt?

  • Komfort (haptik). Hur känns strumporna? Hur upplevdes tyget?

  • Passform. Hur bra sitter stumporna på kroppen när man rör sig, sitter, går? Hur sitter stumpan i tå, häl, midja, gren, ben, osv?

  • Visuell bedömning. Hur ser strumporna ut? Syns det några defekter, eller ojämnheter i tyget och färgen?

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.