Hitta dina favoriter – test av strumpbyxor

Hitta dina favoriter – test av strumpbyxor

Strumpbyxorna inspekteras efter test av noppning och slitage. Foto Peter Jülich.
Laboratorieteknikern Katarina Röder sträcker ut tyg från strumpbyxorna i en speciell maskin för att mäta dess töjbarhet. Foto Peter Jülich.
Strumpbyxornas benägenhet att få noppor och maskor testas genom att en grov svamp förs uppåt och nedåt över utsträckt tyg från strumpbenet. Foto Peter Jülich.
Strumpfotens slitagetålighet testas i en nötningsmaskin där tyg från fotdelen på strumporna får roterar i 7000 cykler mot en platta täckt av ulltyg. Foto Peter Jülich.
Laboratorietest

Strumpbyxor är stapelvara i många kvinnors garderober. Men det är ett ömtåligt plagg som ofta skapar stor omsättning i strumplådan. Testfakta har testat åtta par svarta strumpbyxor från några av de mest kända varumärkena på den svenska marknaden.

Laboratorietest
Lisa Wallström Publicerad: 25 Jan, 2021
Läs senare

Strumpbyxor går sönder irriterande lätt och har en obehaglig förmåga att hasa ned i grenen och skära in i midjan. Att hitta en modell som både sitter bra och är slitstark skulle verkligen underlätta vardagen – och spara pengar.

Testfaktas test visar att det som skiljer mest är passform och komfort. Hur de höll och vilken förmåga de hade att tänja sig, varierade mindre även om det fanns skillnader.

[PDF]

Testet utfördes på det oberoende tyska laboratoriet Weber & Leucht GmbH och bestod både av en testpanel och olika tekniska testmoment såsom slitage- och töjbarhetstest.
–  Slitagetestet är uppdelat i två moment. Ett där vi försöker efterlikna den friktion som uppstår mellan fotsulan och skon, och ett där vi simulerar hur tyget på benet utsätts för beröring av nariga händer och vassa naglar eller kommer åt en ojämn yta som kanten på en stol, säger Andrea Freda från Weber & Leucht GmbH.

Strumpbyxorna som undersöktes var 20 denier, alltså riktigt tunna och transparenta varianter. Det bidrog till att de klarade friktionstesterna ganska dåligt, liksom testet för noppor och maskor på benen. Det var egentligen bara tre strumpbyxor som kvalificerade sig som godkänd: de från Vogue, Oroblù och Åhléns.

Twilfit klarade sig bra på slitagetestet på foten, men det var också den enda strumpbyxan som hade förstärkt fot. Samma byxa hade dock väldigt dålig elasticitet och fick sämst resultat på användartestet.
–  En sak som förvånade var att storlekarna skiljde sig mycket åt mellan de olika tillverkarna. I många fall var de för små, säger Andrea Freda.

Testpanelen bestod av fem personer som använder strumpbyxor regelbundet. De fick bära de olika strumpbyxorna – utan att veta vilket märket var – i minst åtta timmar. Bäst betyg för passform och komfort fick Wolford, följt av Oroblù, Vogue, Åhléns, H&M och Kappahl. Lindex och Twilfit fick sämst omdömen.
–  Strumpbyxans stretch och förmåga att behålla formen tycks vara avgörande för hur bekväma de upplevdes, säger Andrea Freda. 

Komforten och elasticiteten skiljer sig åt, trots att strumporna har ungefär samma materialsammansättning. Samtliga består av en blandning mellan polyamid (även kallat nylon) och elastan (även kallat spandex eller lycra).

Möjligen ligger förklaringen i tillverkningsprocessen - hur de olika materialen vävs samman påverkar också tygets elasticitet. Det går alltså att skapa en följsam och skön byxa även med en låg andel elastan.
–  Testet visar att man inte kan välja utifrån bara ett kriterium, säger Andrea Freda.

Den totala testvinnaren, när både labbresultat och testpanelens betyg lades samman, blev Oroblù.

Fakta om testet

Testfakta har testat åtta olika svarta strumpbyxor, 20 denier, från välkända varumärken på den svenska marknaden. Denier är är måttet på hur kraftig tråden i ett par strumpbyxor är. Samtliga strumpor i testet är inköpta i butik under oktober och november månad 2020.

Produkter i testet

  • H&M, Semi shiny 20 denier (2 pack)

  • Kappahl, Matt tights 20 den

  • Lindex, Tights 20 denier, shine

  • Oroblù, Magie, satin tights 20

  • Twilfit, Anytime, sidenmatt strumpbyxa 20 den

  • Vogue, Sensual touch, 20 den tights, shiny

  • Wolford, Satin touch 20 comfort

  • Åhléns, Matt strumpbyxa 20 den

Testförfarande:

Testet utfördes på det ackrediterade laboratoriet Weber & Leucht GmbH i Tyskland.

Tålighet - slitageskador från friktion

Provbitar från undersidan av strumpfoten klipptes och nöttes i en roterande rörelse i 7000 cykler mot ulltyg i en nötningsmaskin. Efteråt bedömdes hur mycket skador som uppstått på tyget. 

Tålighet - benägenhet för noppor och maskor

Provbitar från benen på strumpbyxorna klipptes och sträcktes ut i en anordning. En grov svamp (motsvarande en ojämn yta, eller ojämna naglar) fördes sedan i en uppåt- och nedåtgående rörelse över tyget. Efteråt bedömdes hur mycket skador som uppstått på tyget.

Elasticitet - töjbarhet och återhämtning

Provbitar från benen på strumpbyxorna klipptes och mättes. Tyget sträcktes och fick sedan slakna. Efter ett antal upprepningar mäts tygremsan på nytt och jämförs mot sin ursprungliga form och längd. I testet utvärderades två parametrar:

  • Maximal töjning - där den strumpbyxa som töjde sig mest bedömdes som den bästa.

  • Återhämtning - till vilken utsträckning tyget återgår till sin ursprungliga form och längd efter att ha töjts ut.

Passform och komfort

En panel bestående av fem kvinnor har haft på sig strumpbyxorna i minst 8 timmar vardera - det utan att veta vilken strumpbyxa som är vilken. För att därefter utvärdera strumpbyxorna på följande punkter:

  • Åtstramning. Hur tighta (svåra/ lätta) är strumpbyxorna att ta på sig initialt?

  • Komfort (haptik). Hur känns strumporna? Hur upplevdes tyget?

  • Passform. Hur bra sitter stumporna på kroppen när man rör sig, sitter, går? Hur sitter stumpan i tå, häl, midja, gren, ben, osv?

  • Visuell bedömning. Hur ser strumporna ut? Syns det några defekter, eller ojämnheter i tyget och färgen?

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.