Elda effektivt och miljövänligt i höst

Elda effektivt och miljövänligt i höst

Det är dags för myskvällar framför brasan. Hur du eldar och vedens kvalitet är avgörande för både uppvärmning och farliga utsläpp.

Ia Wadendal
Ia Wadendal Publicerad: 19 Okt, 2015
Läs senare

Det finns många traditionella eldstäder i svenska hem – kakelugnar, öppna spisar och täljstenskaminer är några exempel. Men vilka är egentligen bäst på att värma upp rummet?

– De moderna ved- och pelletskaminerna är bättre på detta och det är bra om man har en öppen planlösning i hemmet. Det går också att köpa kaminer med inbyggd fläkt eller fläkt som komplement, det hjälper till att sprida värmen i rummet, säger Martijn Jansen, testansvarig vid Energimyndigheten. 

– En pelletskamin har klara fördelar i och med att den är energieffektiv, har lägre utsläpp, är automatiserad och har oftast en termostat.

Men den som vill fortsätta elda med ved i sin vanliga eldstad har ibland huvudbry med vilket träslag som är bäst att sätta fyr på.

– Björk är ett träslag med högre energiinnehåll än tall till exempel. Syren är det som har högst energivärde, men det används ju inte till vedeldning, säger Martijn Jansen.

– Det viktigaste är att veden har rätt restfuktighet, det optimala är en fukthalt på 16 till 20 procent. Det uppnår man genom att lagra den torrt och luftigt utomhus under ett år.

Den som verkligen vill effektivisera uppvärmningen hemma med hjälp av sin eldstad bör investera i en kassett, tycker Martijn Jansen:
– Att installera en kassett i en öppen spis innebär en rejäl förbättring. Verkningsgraden ökar från 10-20 procent till runt 60 procent.

Är vedeldning farligt för miljön och i så fall hur?

– Vedeldning är en av de största lokala källorna till partiklar och det kan vara en hälsofara. Men ved och pellets är både lokalt producerat och förnybart, så på så vis är de miljövänliga.

– Man får se till att förbränningen i eldstaden och ventilationen är bra. Det är viktigt att få upp temperaturen snabbt, att använda torr ved och ta hjälp av till exempel tändblock. Man ser på röken om man eldar på rätt sätt – då är den nästan osynlig.

Vad innebär de nya EU-reglerna som kommer 2018 för privatpersoner som eldar i gamla eldstäder?

– Miljökraven skärps men bara för nya kaminer och pannor, som kommer att energimärkas och då blir det lättare att välja en bra kamin. Det är inte så att det blir förbjudet att elda i befintliga kaminer eller öppna spisar, säger Martijn Jansen.



 

Så eldar du effektivt med ved

1. Elda alltid med ren och torr ved, och lägg aldrig sopor, plast, spånskivor och dylikt i brasan – då kan hälsofarliga rökgaser bildas.
2. Se till att det är god lufttillförsel och tillräckligt drag i skorstenen. Kontrollera röken, den ska vara klar och genomskinlig – inte mörkgrå eller svart.
3. Sota minst en gång om året och anlita en professionell sotare. Provtryck skorstenen var tionde år, en otät skorsten kan orsaka brand.
Källa: Brandskyddsföreningen

Träslag och energivärde
1. Bästa tiden att fälla träd och klyva till ved för torkning är mellan november och mars, då träden innehåller minst vatten. Vedpinnarna bör lagras torrt och luftigt, och under tak som skyddar mot regn.
2. För att få ut det bästa brännvärdet/energivärdet ska restfuktigheten i veden ligga under 20 procent. En restfuktighet på 30 procent försämrar brännvärdet med nästan 10 procent.
3. Torktiden för björk, som är ett vanligt träslag för ved, ligger på cirka 1,5 år. Bok och ek kräver längre torktid – två respektive 2,5 till tre år. De har alla tre höga energivärden.
4. Gran, tall och lärk torkar snabbare och är bra att använda för att få igång en brasa. De slår mer gnistor än hårdare träslag och är därför bättre till stängda kaminer.
Källa: Vedfakta.se

Vedpriser
1. Priserna på ved skiljer mycket mellan olika aktörer. En vedhandlare kan ta mellan 450 och 800 kronor per kubik och det blir ofta billigare ju mer du köper. På bilmacken kan en 40-literssäck kosta upp till 80 kronor, vilket motsvarar nästan 2 000 kronor kubikmetern.
2. Blandved är billigare än björkved men ger sämre värmeutväxling. En kubik blandved från en vedhandlare ligger ungefär hundra kronor under priset för motsvarande mängd björkved.
3. Det finns en sajt som samlar svenska vedleverantörer och som har e-handel: www.vedoved.se. Mer om hur man ska tänka vid inköp av ved kan du läsa på www.kopa-ved.se.

 

Taggar: kamin - öppen spis - ved

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.