Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Alla overaller i testet. Foto Rikard Kilström
Alla overaller tvättas innan test. Foto Anna Sigge
Vattentätheten testas genom att utsätta overallens material för vattentryck. Foto Anna Sigge
Overallens rivstyrka mäts i Newton. Foto Anna Sigge
Slitagetålighet på overallerna mäts genom nötning med ett glaspapper. Foto Anna Sigge
Andningsförmågan mäts genom att se hur mycket vattenånga som kan passera genom materialet. Foto Anna Sigge
Laboratorietest

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Laboratorietest
Håkan Lövström Publicerad: 18 Sep, 2023
Läs senare

Hösten har fått en varm inledning men november och december närmar sig snabbt. Det kan redan nu vara läge att bege sig ner i källarförrådet för att inventera vinteroverallernas status inför säsongen.
Testfakta har på uppdrag av nordisk media låtit laboratorietesta åtta olika vinteroveraller för barn. Testerna är utförda vid RISE (Research Institutes of Sweden), enheten för textil provning i Mölndal.

[PDF]

En av de viktigaste egenskaperna för en vinteroverall är att de håller barnet torrt i snö och slask. En blöt overall blir som bekant snabbt en kall overall. För att testa hur bra de är på att hålla barnet torrt tog laboratoriet materialprover från områdena kring rumpan, knäna och axlarna. Provbitarna utsattes för ett ökat tryck i form av en vattenpelare, tills dess att de inte längre kunde stå emot vätan. Bäst vattentäthet hade overallerna från Didriksson och Kappahl som båda klarade mer än 1 000 cm vattenpelare på samtliga tre provbitar. En av de som presterade sämst var något förvånande en av testets dyraste overaller från Reima som endast klarade 260 cm för rumpan. Även Polarn & Pyret och H&M hade tydliga problem med vattentätheten för just rumpan, som sannolikt är en av de mest utsatta delarna på en barnoverall.

Att overallen tål lite tuffare tag är också viktigt. Den ska tåla att åka rutschkana och krypa på knäna utan att det går hål i materialet. För att testa just slitagetåligheten utsätts overallens yttermaterial för nötning med ett så kallat glaspapper, upp till 5 000 varv.

Även här utmärker sig overallen från Reima negativt. Den klarade inte ens testets första mätpunkt på 500 varv. Polarn & Pyret fick däremot lite av en revansch. Här krävdes det 3 500 varv mot sandpappret innan laboratoriet kunde konstatera några trådbrott.

Vid häftigare lekar kan också barnens overaller fastna i till exempel ett staket eller en vass kant på rutschkanan. Tyget bör då ha en viss hållbarhet för att inte rivas upp i en lång reva. Laboratoriet testade rivstyrkan genom att mäta den kraft som krävs för att dra upp en reva i materialet. Merparten av overallerna visade sig vara ganska tåliga. Tåligast mot revor var Stadiums Everest och Reima som klarad mer än fyra gånger så mycket kraft jämfört med Helly Hansen.

Overallerna från Didriksons, Everest och Kappahl presterade bra i testet och sammantaget bäst gick det för Didriksons. Men oavsett testresultat är det viktigt att tänka på att passformen är viktig för den som ska leka under flera timmar. Dessutom bör man ska kolla upp praktiska detaljer, som skydd mot att få in snö vid halsen och handleder samt om det finns hällor som håller ned byxbenen mot skorna.

Fakta om testet

Testfaktas nyhetsbyrå har på uppdrag av nordisk media låtit laboratorietesta ett urval av åtta vinteroveraller för barn. Testerna har utförts av RISE (Research Institutes of Sweden) och omfattar slitagetålighet, rivstryrka, vattentäthet samt andningsförmåga. Innan testerna tvättades overallerna tre gånger enligt tillverkarnas tvättråd. 

Följande overaller har testats:

 • Helly Hansen - Kids’ Rider 2.0 Insulated Snow Suit 
 • Ellos  - Áhkká
 • Reima – Trondheim
 • Polarn & Pyret - Snowy padded suit
 • Kappahl - Kaxs Proxtec
 • Didriksons - Bjärven Kid's Coverall
 • H&M – 3-i-1 overall
 • Everest - K ski overall

Testparametrar

Vattentätheten testades enligt standard SS-EN ISO 811:2018.
I testet utsätter man overallens material för ett vattentryck som successivt ökar till 1 000 cm vattenpelare. Testet avslutas när vatten tränger fram genom materialet. Tre provbitar från respektive overall (sittytan, benen och axelpartiet) testas.

Materialets rivstyrka testades enligt standard EN ISO 4674-1:2016.
I testet mäter man materialets rivstyrka på tre prover av overallens yttertyg, både på längden och tvären (varp och väft). Mätvärdet anges som den kraft materialet klarar innan en reva uppstår.

Materialets tålighet mot nötning testades enligt en modifierad variant av Martindale-metoden EN ISO 12947-2:2017.
En provkropp från overallens knä och två provkroppar från sittytan nöttes med glaspapper (finare sandpapper) till dess att trådbrott uppstod i materialet. Resultatet anges som antal varv tyget klarar och är ett medelvärde av tre prover.

Materialets andningsförmåga testades enligt EN ISO 15496:2018.
I testet mäter man hur mycket vattenånga som kan passera genom materialet under en given tid. Två prover av respektive material testas och mätvärdet anges som gram vattenånga som kan passera genom en kvadratmeter av materialet under 24 timmar.

Resultaten från testet har tolkats och betygsatts i samråd med det uförande laboratoriet. I sammanräkningen av totalbetyget har resultaten från de olika delmomenten viktats samman enligt följande:

Vattentäthet 40%
Rivstyrka 20%
Slitagetålighet 20%
Andningsförmåga 20%

 

 

 

Att tänka på när man köper vinteroverall
 • Tänk på att barn växer snabbt. Om den ska funka för mer än en säsong så bör man kanske köpa en storlek större. Det finns även overaller utrustade med en ”förlängande” funktion.
 • Flera av overallerna i vårt test är tåliga och håller säkert även för småsyskon när det är dags. Därför kan det vara värt att satsa på kvalitet.
 • Det är viktigt att barnet kan röra sig fritt, även med en tjockare tröja under overallen. Testa därför passformen i butik innan du köper.
 • Många overaller har någon form av vattenavstötande ytbehandling. För att inte förstöra overallens vattenavvisande förmåga är det viktigt att följa tvättråden.
 • Sen behöver man inte nödvändigtvis köpa nytt. Det finns flera sajter där man kan välja och vraka mellan begagnade overaller i alla storlekar och utföranden.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Padelbollen som håller längst

Padelbollar är en förbrukningsvara och enligt tillverkarna bör man byta ut bollarna efter två till tre matcher. Testfaktas test av tio kända varumärken visar att flera av bollarna tappar sugen långt tidigare än så, och dessutom är det stora skillnader i studs och hastighet mellan olika fabrikat.

Laboratorietest

Dammsugarnas munstycke avgörande i testet

Damm på parketten eller smulor på köksgolvet. Testfaktas dammsugartest visar att det är svårt att få fram en maskin som är bra på allt.
– Att finjustera munstycket är det magiska tricket för varje tillverkare, säger Albrecht Liskowsky, testledare på laboratoriet.

Laboratorietest

Det vita snuset, en lömsk nikotinfälla

Testfakta har granskat några av de vanligaste varianterna av det omdebatterade vita snuset och hittat stora variationer. I några fall närmare tre gånger högre nikotineffekt jämfört med vanligt tobakssnus. Från och med 1 juli måste också nikotinhalten deklareras på alla produkter.

Laboratorietest

Mio Delux Dream

Kontinentalsängen Delux Dream med bäddmadrassen Delux Sleep från möbelkedjan Mio har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest av sängar. Resultaten visar på goda ergonomiska egenskaper för samtliga tre kroppstyper, bra andningsförmåga och bra kvalitet och uthållighet i material och konstruktion. Kontinentalsängen Delux Dream uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Comfort för såväl mindre som medelstora och större personer.

Laboratorietest

Rusta dammsugare Silence 700W

Testfakta Research har på uppdrag av Rusta AB genomfört ett laboratorietest av Rustas dammsugare Silence. Rustas dammsugare har testats tillsammans med jämförbara dammsugare med sladd och påse från bland annat Miele och Nilfisk. Dammsugaren från Rusta presterar sammantaget bra och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Connect Ultra Premium

Testfakta har på uppdrag av ÖoB laboratorietestat ett urval av alkaliska AA-batterier, däribland ÖoB:s egna fabrikat Connect Ultra Premium. Testresultatet visar att Connect Ultra Premium presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Performance.

 

Långtidstest av elcyklar - resultat

1 000 km i vardagen - hur klarar sig elcyklarna utanför laboratoriemiljön?

Laboratorietest

Det kan vara ditt padelrackets fel om ditt spel har blivit sämre

Man ska ju inte skylla på materialet, men världens första laboratorietest av padelracketar visar att ditt racket faktiskt kan ha förändrats. Ett testat märke visade avvikande mätvärden med 25 procent efter uthållighetstestet.

Laboratorietest

Vegofärsen blir en järnfälla

Allt fler väljer vegofärs framför köttfärs. Men för någon som har ett behov av samma tillskott av järn och zink som för kött kan det vara ett förrädiskt val. Testfaktas test av 14 vegofärser visar att kroppens förmåga att tillgodogöra sig järn och zink hämmas av den så kallade fytinsyran som bland annat förekommer i baljväxter.

Små PFAS-spår från fluorvallan längs Vasaloppet

Testfakta har låtit testa ett antal vattendrag i anslutning till Vasaloppet för att utröna om åkarnas fluorvallor bidrar till ökade nivåer av PFAS-kemikalier. 

Analysen visar knappt mätbara nivåer.

–  Det är helt klart lägre än förväntat, vilket förstås också är positivt, säger Torbjörn Synnerdahl, testansvarig vid Eurofins.

Laboratorietest

Låt pengarna styra fetavalet

Sugen på en äkta feta till den grekiska salladen? Låt priset avgöra!
Testfakta stora test av fetaost visar att det inte är några större skillnader i smak, kvalitet eller innehåll mellan alternativen. Du får en bra fetaost – oavsett om du betalar 145 eller 200 kronor kilot.

Elcyklar - en omogen marknad

Testfaktas långtidstest av elcyklar visar tydligt att det fortfarande är en väldigt omogen marknad. Många elcyklar är undermåligt utrustade, särskilt när det gäller bromsarna.

Fem sätt att somna snabbare

En god natts sömn kan ibland kännas svårfångad. Den är också högst personlig: otaliga faktorer spelar in i varje persons sömnrutin. Här är några metoder som har hjälpt andra att somna på kvällen.

Laboratorietest

Bästa plåstret på såren

Finns det plåster som både stoppar blodflödet och sitter kvar - även när det blir blött? Då får du vara beredd att betala lite mer – ett billigare plåster brister ofta i något av momenten.

Laboratorietest

Valet av maskindiskmedel viktigare än somliga tror

Testfakta har jämfört nio vanliga fabrikat av maskindiskmedel på den svenska marknaden och kan berätta vilka som är värda pengarna, samt vilka du kan skippa.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.