En trädgårdspool kan vara ett skönt alternativ till badstranden en varm sommardag. Men en vattenfylld pool i trädgården kan tyvärr också utgöra en potentiell dödsfälla, även om den är liten.
Var femte barn som drunknar gör det i en trädgårdspool eller en plaskdamm nära hemmet, enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Statistiken är från 2007 och Anna Stridsberg som ansvarar för produktsäkerhet på Konsumentverket, är rädd för att det ser ännu värre ut i dag, med tanke på försäljnignsboomen av den här typen av produkter.
– Det har i alla fall inte blivit bättre. Det största problemet är att föräldrar underskattar riskerna med trädgårdspooler. Ett litet barn kan drunkna i bara några centimeter högt vatten om de hamnar med ansiktet nedåt, säger hon.
Som förälder får man aldrig lämna badande barn obevakade. Det gäller både i trädgården och på stranden.
– Många har en illussion om att en drunknande person skriker och vevar med armarna. Men så är det bara på film. I det verkliga livet sker det oftast tyst och snabbt och det gäller främförallt barn, säger Anna Stridsberg.
Som poolägare har du inte bara ansvar för dina egna barn. Skulle grannens barn förolyckas i din pool är det du som står till svars och kan bli skadeståndsskyldig.
När det gäller fasta eller större flyttbara pooler ska därför alltid badstegen plockas bort när poolen inte används. Och den ska alltid täckas över med ett skydd som kan bära en vuxen persons vikt.
– Vissa skydd är bara till för att hindra löv och annan skit att ramla i polen. Men det kan bli rena rama dödsfällan för såväl barn som vuxna eftersom man kan trassla in sig i skyddet, säger Anna Stridsberg.
Små uppblåsbara pooler ska alltid tömmas på vatten efter användning. Det är inte bara på grund av drunkningsrisken utan även av hygienskäl.
– Det kan ske en väldigt snabb bakterietillväxt i stillastående 30-gradigt vatten.