Så hittar du bästa mobiltelefonlösningen för ditt barn

Så hittar du bästa mobiltelefonlösningen för ditt barn

För många barn står en egen mobiltelefon överst på önskelistan. Men en ny mobiltelefon kan innebära både oväntade kostnader och oanade risker. Idag erbjuder flera mobiloperatörer särskilda lösningar för barn och barnfamiljer. Testfakta guidar bland tjänsterna.

Olle Agebro Publicerad: 18 Jul, 2013
Läs senare

Idag har över hälften av alla barn mellan fyra och elva år en egen mobiltelefon, och bland äldre ungdomar är andelen ännu högre. Många barn får sin första mobil när de börjar röra sig mer på egen hand och följer med kompisar hem efter skolan. Mobilen kan vara en trygghet för både barn och föräldrar, men det är bra om man är överens med barnet om vad telefonen ska användas till redan från början.

– En av de allra viktigaste sakerna att tänka på innan man köper en telefon till sitt barn är att man har en diskussion om vad telefonen är till för och vilka appar och funktioner man kan använda. Eftersom ungdomar under 18 normalt inte får teckna avtal på egen hand är det alltid du som ingått avtalet som är ansvarig för allt som telefonen används till, säger Andreas Evestedt på Telekområdgivarna.

Om barnet skickar betal-sms eller till exempel ringer och deltar i omröstningar på TV kan räkningen snabbt bli dyrare än vad man väntat sig.

Alla mobiloperatörer är skyldiga att erbjuda kostnadsfri spärrning av både utlandssamtal, betalsamtal och betal-sms, om man har abonnemang. Men många operatörer har också tagit fram särskilda lösningar anpassade för barn där den här typen av spärrar ingår från början.

– Skaffar man ett kontantkort till sitt barn förskottsbetalar man ju en viss summa och har på så sätt bra kontroll på hur mycket pengar som kan göras av med. Om man istället vill ha ett abonnemang erbjuder de flesta operatörer särskilda barn- eller familjetjänster. De brukar vara utformade på lite olika sätt, så det är viktigt att du läser på, säger Andreas Evestedt.

Förutom spärrar mot kostsamma sms-tjänster eller dyra telefonsamtal innehåller barn- och familjeabonnemangen ofta flera andra funktioner, som till exempel positioneringstjänster. De gör det möjligt att se var ditt barn befinner sig, så länge hen har mobiltelefonen påslagen. Tjänsterna kan förstås även användas för att barnet ska veta var föräldrarna är, och för att hitta borttappade eller stulna telefoner.

Många operatörer erbjuder också säkerhetstillägg som ska skydda barnet mot både mobiltelefonsvirus och olämpliga webbsidor.

De flesta funktioner går att få både med kontantkort och abonnemang. Den stora skillnaden är att tillägg och funktioner man måste be särskilt om till ett kontantkort ofta ingår från början i ett barnabonnemang.

Innan du bestämmer dig för en lösning är det bra att tänka efter vad du egentligen behöver, och jämföra priserna noga.

– Utöver de olika tjänsterna och månadsavgiften kan både samtalskostnader och öppningsavgifter variera mycket mellan olika abonnemang och operatörer, säger Andreas Evestedt.

 

Fakta

Olika mobiltelefonlösningar för ditt barn

• Speciella barn- eller under 18-abonnemang
Pris: Från ca 50 kr/månad – 200 kr/månad
Bindningstid: 0–24 månader
Funkar hur: Barnet får en bestämd samtalspott att ringa, skicka sms och surfa för som sedan betalas per faktura. Spärrar mot betaltjänster och dyra surfavgifter utomlands är ofta med från början. Vissa teleoperatörer erbjuder även säkerhetspaket och positioneringstjänster till sina barnabonnemang så att du som vuxen kan se var ditt barn befinner sig så länge mobilen är igång.
Finns hos: Telia, Telenor
+ Lätt att kontrollera samtalskostnader med pott och inbyggda spärrar.
– Även utan bindningstid är uppsägningstiden för abonnemang ofta flera månader.

• Kontantkort
Kostnad: Från ca 50 kr
Bindningstid: Ingen
Funkar hur: En viss summa pengar betalas in i förskott som barnet sen kan ringa, smsa eller surfa för. Kontantkorten kan fyllas på i butiker eller via internetbank eller kontokort.
Finns hos: Alla operatörer.
+ Enkelt att kontrollera samtalskostnaderna och bestämma när och hur mycket kontantkortet ska fyllas på. Ingen bindnings- eller uppsägningstid.
– Oftast dyrare samtalskostnader än med abonnemang. Operatörerna är inte skyldiga att spärra kontantkort från betaltjänster och sms-köp.

• Familjeabonnemang
Kostnad: ca 100 kr/mån
Bindningstid: Från 0–24 månaders bindningstid
Funkar hur: Gör det möjligt att mot en månadskostnad ringa och skicka meddelanden gratis till ett visst antal familjemedlemmar.
Finns hos: De flesta operatörer.
+ Kan användas som komplement till kontantkort, om du inte vill oroa dig för att pengarna ska vara slut i potten när barnet behöver ringa hem.
– Alla familjemedlemmar måste ha samma operatör för att det ska fungera.

• Kreditspärr
Kostnad: 0 kr
Funkar hur: Även för vanliga abonnemang kan operatören på din begäran lägga in en spärr för vad månadskostnaden maximalt får komma upp i. När beloppet är uppnått går det inte att ringa/surfa mer.
Finns hos: Obligatoriskt för alla operatörer.
+ Ger ökad kontroll
– Kan vara besvärligt om man verkligen behöver ringa fast man har nått taket.

• Säkerhetspaket med surfskydd (föräldrakontroll)
Kostnad: ca 300 kr om året
Funkar hur: Program som ska blockera vissa förbestämda webbsidor och innehållskategorier på nätet, t.ex. våld och sex.  Kan köpas som tillägg genom de flesta mobiloperatörer.
+ Innehåller även skydd mot virus.
– Har i tester visat sig kunna släppa igenom många oönskade sidor ändå. Kritiseras för att invagga föräldrar i falsk trygghet.

Mobila betalteletjänster

Efter 1 februari 2013 måste man registrera ett konto hos WyWallet för att betala med mobilen. Registrering kan göras av den som har tillgång till abonnemanget, alltså även av minderårig, om inte abonnemanget har spärr mot betalteletjänster. Abonnemangsinnehavaren (föräldern) ska få ett brev hem med info om att registring skett, men betalteletjänster kan då ha använts innan abonnemangsinnehavaren blivit uppmärksam på det.

Källa: Telekområdgivarna, Etiska rådet för betalteletjänster.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.