Läs 2019 års test av vinterskor för barn här.
En svensk vinter kan vara allt från hällregn i plusgrader till minus 30 grader och snö. Det betyder att barnens vinterstövlar ska klara både stora och skiftande påfrestningar: allt från tuff och fysiskt krävande lek i skidbacken till stilla väntan på skolbussen i blötväder.
Testfakta har under flera år i återkommande test låtit Global Footwear Labs i tyska Feldkirchen och Swerea IVF i Mölndal testa några av våra vanligaste stövelmodeller på den svenska marknaden. Global Footwear mäter stövlarnas vattentäthet och andningsförmåga, medan Swerea mäter hur väl stövlarna håller värmen.
[PDF]
I den sammanlagda betygsättningen är vattentätheten den klart viktigaste faktorn. Anledningen är lika enkel som självklar: om en stövel blir blöt saknar de andra egenskaperna betydelse.
Tidigare test har visat stora skillnader i bland annat just vattentäthet, något som är fallet även denna gång.
Testfakta har testat sju modeller i prisspannet 300-900 kronor. Tre av sju par klarade inte de 200 000 simulerade steg som Global Footwear sätter som gräns för vattentäthet. Mest anmärkningsvärt är att Skopunktens stövlar av modell Lejon blev blöta redan efter drygt 100 steg. Det gällde både höger- och vänsterskon, som testats oberoende av varandra.
Laboratoriet förklarar det snabba läckaget med att modellen saknar vattentätt membran. Stöveln är bara vattentät på själva gummidelen.
Dessutom går den lägsta sömmen rakt igenom gummit, vilket gör att vatten även läcker in i själva gummidelen.
Även Euroskos och Coops modeller släppte in vatten, men klarade sig betydligt längre och bättre än Skopunktens Lejon.
Kristina Ryding är inköpschef på Nilsongroup, som äger Skopunkten. Hon betonar att Skopunkten till skillnad mot konkurrenterna inte utlovat 100 procentig vattenbeständighet för den testade Lejonmodellen.
– Vi erbjuder kunderna ett prisvärt alternativ till produkter som många gånger är tre gånger så dyra, säger hon i en kommentar.
Det är inte bara stora skillnader i vattentålighet. Även när det kommer till stövlarnas förmåga att andas visar testet stora skillnader. En sko som inte andas stänger inne fukt och kyls ned snabbare.
En vattenfylld membranpåse i stöveln värmdes upp med en doppvärmare. Stövelskaftet stängdes och avdunstningen genom stövelns material blev ett värde på andningsförmågan.
Två modeller, från Din Sko och Coop, fick i praktiken underkänt och lägsta betyg. Övriga fick godkänt och uppåt.
Värmeisolation mättes på ett liknade sätt av Swerea. En plastpåse med 38 gradigt vatten placerades i stöveln. Därefter mättes hur lång tid det tog innan vattnet nådde en temperatur på 33 grader Celsius.
Samtliga modeller i testet får godkänt, betyg 3, och uppåt. Bäst värmeisolation hade Din Sko och Skopunktens Lejon. Det tog 94 respektive 93 minuter innan vattentemperaturen nådde 33 grader Celsius.
Det totala utfallet i testet kan sammanfattas med att kvalité och pris ofta går i hand i hand när det handlar om vinterstövlar för barn. Du får vad du betalar för.