Enligt Carita Lindborg, på Konsumenternas försäkringsbyrå, har många föräldrar dålig koll på barnens försäkringsskydd.
– Det kan tyckas lite konstigt, men människor är generellt mer noggranna med att försäkra sin egendom än sig själv och sina barn, säger hon.
– Men skulle olyckan eller sjukdomen vara framme och det leder till invaliditet är man i stort behov av pengar. Dels för att kunna ta hand om barnet och dels för att det ska kunna klara sig senare i livet, om det inte kan komma ut på arbetsmarknaden på grund av sin invaliditet.
Oavsett om den kommunala försäkringen bara täcker skoltiden eller hela dygnet, skyddar den endast mot invaliditet vid olycka och inte vid sjukdom. Detta trots att sjukdom är den vanligaste orsaken till invalidet. Därför rekommenderar Carita Lindborg alla föräldrar att skaffa en individuell barnförsäkring.
– Man bör se över sitt barns försäkringsskydd och teckna de tillägg som behövs för att få ett fullgott skydd. Det bör man göra så tidigt som möjligt, gärna så fort man kommit hem från BB. Då finns ingen sjukdomsbild att ta hänsyn till i hälsodeklarationen och man slipper undantag och dyrare premier.
De viktigaste delarna att titta på när man ska välja försäkring till sitt barn är hur ersättningen ser ut vid medicinsk eller ekonomisk invaliditet, samt ersättningen för vårdkostnader vid långvarig sjukdom. De flesta barnförsäkringar på marknaden har ett bra innehåll, enligt Carita Lindborg. Men de kan skilja sig mycket i pris och ersättningsnivåer – ju högre försäkringsbelopp desto större högre ersättning.
– Här kan man välja utifrån vad man anser sig ha råd med. Men det är alltid bättre att ha någonting än att inte vara försäkrad alls. Vissa fackförbund erbjuder även barngruppförsäkringar åt sina medlemmar, där alla barnen i en familj täcks in. Detta kan ofta vara en billigare lösning.
Dessutom skiljer sig de olika försäkringsbolagen åt när det gäller utbetalningsupplägg. Vid ekonomisk invaliditet betalar till exempel vissa bolag ut ersättning månadsvis medan andra betalar ut ett engångsbelopp.
– Att få ut engångsbeloppet kan ta väldigt lång tid. Och många föräldrar blir oroliga över att inte veta om eller när ersättningen betalas ut, säger Carita Lindborg.
Se till att ditt barn är rätt försäkrad
- Ta reda på vilken försäkring ditt barn har via kommunen. Går barnet på en friskola bör man kontrollera om skolan har tecknat en särskild försäkring. Många kommuner försäkrar inte friskolor. Tänk på att den kommunala försäkringen endast skyddar mot invaliditet olycka och inte vid sjukdom.
- Vill du teckna en individuell barnförsäkring, gör det så tidigt som möjligt innan det finns en sjukdomsbild. Det viktigaste delarna i en barnförsäkring är ersättning vid ekonomisk och medicinsk invaliditet samt ersättningen för vårdkostnader vid långvarig sjukdom.
- Vissa fackförbund erbjuder barngruppförsäkringar där alla familjens barn täcks in. Detta är ofta ett billigare alternativ.
- Var alltid sanningsenlig i hälsodeklarationen – annars kan försäkringen ogiltigförklaras.