Lössens julafton är här

Lössens julafton är här

Luskamma barnen en gång i veckan september månad ut. Det menar parasitologen Johan Lindh som ger sina bästa tips för en lusfri skolstart.

Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 29 Aug, 2014
Läs senare

Varmt väder, trånga klassrum och många barn som samlas och leker. Skolstarten efter sommaren är lössens högtid. De senaste åren har det varit värre än vanligt, enligt Johan Lindh, parasitolog och forskare vid Uppsala universitet. Varför lössen ökar vet man inte säkert, men det går inte att skylla på lusmedlen som tvärtom blivit mycket effektivare.
– Min känsla är att det rör sig om en kombination av okunskap och tidsbrist. Ofta upptäcker man inte lössen förrän det börjar klia och då har de redan hunnit föröka sig, lägga ägg och kanske spridits vidare till kompisar och familj, säger Johan Lindh.

Att allt fler drabbas av löss bekräftas även av Natacha Wirdemark på företaget Lusfri, som tidigare i år lanserade Sveriges första professionella avlusningshjälp. För dryga 600 kronor i timmen åker hon hem till familjer i Stockholmsområdet och hjälper dem bli av med ohyran, enligt en speciell amerikansk metod. Tanken är att hon så småningom ska öppna en lokal dit man kan komma med sina barn.
– Avlusningssalonger är vanligt i USA, men vi märker att efterfrågan ökar även här. Oftast handlar det om familjer som har haft problem med löss under en längre tid. Men det finns även de som helt enkelt vill slippa hålla på med det. 

Parasitologen Johan Lindh suckar högt när den här typen av tjänster kommer på tal.
– I dag finns det bra hjälpmedel och de flesta föräldrar klarar detta själva. Det vore ett sorgligt tecken i tiden om vi inte har tid att luskamma våra barn, säger han.

En kamning i veckan från skolstarten och september ut är Johan Lindhs rekommendation. Man bör dock vara noga vid valet av kam eftersom det kan skilja ganska mycket i hur effektiva de är. Det finns studier som kunnat påvisa det mest effektiva avståndet mellan kamtänderna. Här kan man rådfråga apotekspersonalen.
– Däremot ska man inte lägga pengar på dyra specialkammar med extra smalt mellan tänderna. De har inte bevisats vara mer effektiva och gör kamningen mycket mer smärtsam.

Ett annat bra knep för att göra kamningen skönare är att använda spraybalsam.
– Balsam gör dessutom så att lössen sitter stilla och blir enklare att kamma bort, säger Johan Lindh.

Men hittar man löss i håret på sitt barn räcker det oftast inte med en kam. I dag finns det flera effektiva lusmedel på apoteken som också är lättare att använda än de som fanns för tio år sedan. I stället för att förgifta lössen dränker man in dem i silikon och såväl ägg som löss dör mer eller mindre av syrebrist. Behandlingen tar inte mer än tio till femton minuter. 
– Tidigare hade vi problem med att lössen blivit resistenta, men det har vi sluppit med de nya preparaten. Nackdelen är att de är ganska dyra. Förhoppningsvis kan vi se en prispress om fler preparat når marknaden.

Vilket preparat man väljer spelar inte så stor roll. Men oavsett vad som utlovas eller rekommenderas på förpackningen ska man alltid behandla minst två gånger med en veckas mellanrum, enligt Johan Lindh.
– Har man väl fått löss på skolan är risken stor att man får det igen. Dessutom finns alltid en risk att något ägg har klarat sig vid första behandlingen.  

För att slippa återsmittas är det också viktigt att meddela skolan och sin omgivning att man fått löss.
– Tyvärr finns det fortfarande något skamligt över det här, trots att de flesta vet att det inte har något att göra med smuts. Men skolor som jobbar aktivt med det här kan bli i stort sett lusfria.



 

Fakta

Så slipper du lössen
- Kamma barnens hår en gång i veckan från skolstarten och sex veckor framåt.
- Använd en vanlig luskam och balsamspray. Dyrare specialkammar med extra täta mellanrum är mer smärtsamt och har inte visat sig ge bättre effekt. 
- Hittar du löss – behandla med lusmedel minst två gånger. Då minskar man risken för att återsmittas.
- Anmäl alltid löss till skolan och berätta för alla i din omgivning.   

 
Professionell avlusning

I USA finns ett antal företag som erbjuder professionell avlusningshjälp. Tidigare i år lanserade företaget Lusfri den första tjänsten i Sverige. Än så länge finns man bara i Stockholm. Priser: undersökning: 150 kronor, avlusning: 630 kronor i timmen (inkluderar undersökningen). Behandlingen tar mellan en och två timmar

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.