Varmt väder, trånga klassrum och många barn som samlas och leker. Skolstarten efter sommaren är lössens högtid. De senaste åren har det varit värre än vanligt, enligt Johan Lindh, parasitolog och forskare vid Uppsala universitet. Varför lössen ökar vet man inte säkert, men det går inte att skylla på lusmedlen som tvärtom blivit mycket effektivare.
– Min känsla är att det rör sig om en kombination av okunskap och tidsbrist. Ofta upptäcker man inte lössen förrän det börjar klia och då har de redan hunnit föröka sig, lägga ägg och kanske spridits vidare till kompisar och familj, säger Johan Lindh.
Att allt fler drabbas av löss bekräftas även av Natacha Wirdemark på företaget Lusfri, som tidigare i år lanserade Sveriges första professionella avlusningshjälp. För dryga 600 kronor i timmen åker hon hem till familjer i Stockholmsområdet och hjälper dem bli av med ohyran, enligt en speciell amerikansk metod. Tanken är att hon så småningom ska öppna en lokal dit man kan komma med sina barn.
– Avlusningssalonger är vanligt i USA, men vi märker att efterfrågan ökar även här. Oftast handlar det om familjer som har haft problem med löss under en längre tid. Men det finns även de som helt enkelt vill slippa hålla på med det.
Parasitologen Johan Lindh suckar högt när den här typen av tjänster kommer på tal.
– I dag finns det bra hjälpmedel och de flesta föräldrar klarar detta själva. Det vore ett sorgligt tecken i tiden om vi inte har tid att luskamma våra barn, säger han.
En kamning i veckan från skolstarten och september ut är Johan Lindhs rekommendation. Man bör dock vara noga vid valet av kam eftersom det kan skilja ganska mycket i hur effektiva de är. Det finns studier som kunnat påvisa det mest effektiva avståndet mellan kamtänderna. Här kan man rådfråga apotekspersonalen.
– Däremot ska man inte lägga pengar på dyra specialkammar med extra smalt mellan tänderna. De har inte bevisats vara mer effektiva och gör kamningen mycket mer smärtsam.
Ett annat bra knep för att göra kamningen skönare är att använda spraybalsam.
– Balsam gör dessutom så att lössen sitter stilla och blir enklare att kamma bort, säger Johan Lindh.
Men hittar man löss i håret på sitt barn räcker det oftast inte med en kam. I dag finns det flera effektiva lusmedel på apoteken som också är lättare att använda än de som fanns för tio år sedan. I stället för att förgifta lössen dränker man in dem i silikon och såväl ägg som löss dör mer eller mindre av syrebrist. Behandlingen tar inte mer än tio till femton minuter.
– Tidigare hade vi problem med att lössen blivit resistenta, men det har vi sluppit med de nya preparaten. Nackdelen är att de är ganska dyra. Förhoppningsvis kan vi se en prispress om fler preparat når marknaden.
Vilket preparat man väljer spelar inte så stor roll. Men oavsett vad som utlovas eller rekommenderas på förpackningen ska man alltid behandla minst två gånger med en veckas mellanrum, enligt Johan Lindh.
– Har man väl fått löss på skolan är risken stor att man får det igen. Dessutom finns alltid en risk att något ägg har klarat sig vid första behandlingen.
För att slippa återsmittas är det också viktigt att meddela skolan och sin omgivning att man fått löss.
– Tyvärr finns det fortfarande något skamligt över det här, trots att de flesta vet att det inte har något att göra med smuts. Men skolor som jobbar aktivt med det här kan bli i stort sett lusfria.