Färre gifter i barnskorna

Färre gifter i barnskorna

För att testa vattentätheten får skorna gå i vatten med hjälp av en stegsimulator. Foto: Tobias Meyer
Laboratorietest

Problemet med skadliga perfluorerade ämnen i vinterskor till barn har minskat, visar Testfaktas test. Men fortfarande är det flera ”vattentäta” skor som inte håller tätt.

Laboratorietest
Lotta Hedin, Martin Hansson
Lotta Hedin, Martin Hansson Publicerad: 26 Okt, 2015
Läs senare

När Testfakta testade vinterskor i fjol innehöll fem av åtta skor skadliga perfluorerade ämnen. I år hittas kemikalierna endast i ett av nio märken.

– Det är positivt att det blivit en så stor förbättring. Det visar att det går att få bort de här ämnena, även om det är svårt för tillverkarna att kontrollera hela kedjan, säger Bert-Ove Lund, toxikolog på Kemikalieinspektionen.

[PDF]

I skorna från Eurosko hittade laboratoriet ämnet PFOA som finns med på EU:s lista över särskilt skadliga ämnen och är förbjudet i Norge. PFOA är både reproduktionsstörande och misstänkt cancerframkallande. 

Enligt Tone Lie, CSR-ansvarig på Eurosko, är resultaten överraskande.

– Vi har själva testat en sko från butik som inte gav utslag för PFOA. Vi ser mycket allvarligt på det Testfakta hittat och gör nu vidare utredningar för att komma till rätta med detta.

Att Eurosko innehåller PFOA innebär ingen hälsorisk för barnet som använder skorna, så länge hon eller han inte suger på dem. Men förr eller senare hamnar ämnet i naturen, där det kan gå vidare till mat och dricksvatten.

Testfakta lät även undersöka hur bra de olika skorna är på att hålla fötterna varma och torra. Och här visar resultaten att flera modeller inte håller måttet.  

Kavats vinterskor som har texten ”vattentät” på foten, blir blöta redan efter knappt 1700 steg. Din Sko:s kängor är inte mycket bättre och tar in vatten efter knappt 2200 steg.

– Det motsvarar bara någon timmes lek i regn eller i blött gräs, säger Stephan Seidl, Testledare på Gore Footwear Laboratory som testat vattentätheten.

En sko som förbättrat sin vattentäthet från tidigare år är Skopunkten. Problemet här är i stället att skorna inte andas överhuvudtaget. Då är risken att fötterna blir fuktiga av svett inuti och kalla och blöta i alla fall.

Bäst i årets test är skorna från Superfit som får toppbetyg för sin vattentäthet och dessutom håller värmen länge och andas bra.

När det gäller vattentätheten visar testet att det inte bara är vilken typ av membran som används i skorna som avgör hur bra de håller fötterna torra. Bland de modeller som klarar hela det tuffa vattentäthetsprovet finns skor med både Gore-tex, GT-Tex och Sympatex- material.

– Vattentätheten beror mer på hur noga man varit vid tillverkningen och hur väl man lyckats tejpa sömmar och sätta ihop de olika delarna. Vi skar sönder de två skor som hade sämst vattentäthet och undersökte dem och i båda fallen var det vid sömmarna det läckt, säger Stephan Seidl.

 

Fakta om testet

Testet är utfört av Swerea IVF i Mölndal och Gore Footwear Laboratory i Tyskland.

Andningsförmåga ( utfört på Gore Footwear Laboratory)
En membranpåse med vatten och en doppvärmare som värmer vattnet i påsen placeras i skon. Skaftet försluts så att all avdunstning sker genom kängans material. Labbet mäter mängden avdunstad vätska.

Vattentäthet (utfört på Gore Footwear Laboratory)
Skorna får ”gå” i vatten med en stegsimulator, 200 000 steg. Testet är helt automatiserat. Sensorer inne i skon känner av när vatten tränger in och stegsimulatorn stängs då av.

Värmeisolation (utfört på Swerea IVF)
En påse med 38-gradigt vatten placeras i skon tillsammans med en termometer. Skorna försluts, sedan mäts hur lång tid det tar innan vattentemperaturen sjunkit till 33 grader.

Kemisk analys, förekomst av perfluorerade ämnen (utfört på Swerea IVF)
En kemisk analys utfördes av huvudmaterialet på vinterskon, där ämnena PFOA, PFOS, PFUdA, PFDoA, pFTrDA och PFTeDA bestämdes enligt Oeko-Tex. Enligt EU:s POP-förordning är PFOS förbjudet i halter över 1 µg/m2 i textil och läderprodukter. PFOA är förbjudet i Norge, där gäller maxgränen på 1 µg/m2 för ämnet.

Totalbetygen har viktats enligt följande: Vattentäthet 50 procent, andningsförmåga 25 procent och värmeisolation 25 procent.

Perfuorerade ämnen

Ämnena tillhör de som är absolut mest svårnedbrytbara i naturen. PFOS och PFOA är de vanligaste. PFOS är förbjudet i EU. PFOA är tillsammans med fyra andra perfluorerade ämnen upptaget på EU:s kandidatlista för särskilt skadliga ämnen. Ett förbud har införts i Norge. PFOA bryts inte ned i naturen, är reproduktionsstörande och misstänks vara cancerframkallande.

Källa: Kemikalieinspektionen

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.