Svenskarna gör av med miljarder på semestern

Svenskarna gör av med miljarder på semestern

38 miljarder kronor. Så mycket gör svenskarna av på semestern. Men det kan röra sig om ännu mer - eftersom tre av fyra svenskar spräcker sin semesterbudget. Det visar en ny undersökning. Lite billiga semestertips passar därför bra.

Susanne Ståhl Publicerad: 27 Jun, 2007
Läs senare
mlns="http://xmlns.escenic.com/2009/import" source="teknomediaPictures" sourceid="http://www.testfakta.se/img/2007/6/27/15415.jpg"/>
De flesta svenskar väljer att semestra inom landet.
Tycker du att sommaren gör sig bäst i Sverige? Då är du inte ensam. Fyra av fem tillfrågade semestrar inom landet, visar en undersökning av semesterplaner hos svenskar i åldern 18-65 år som Synovate Temo gjort åt Nordea.
Du är heller inte ensam om du tycker det är svårt att hålla i pengarna under ledigheten. De flesta vill unna sig lite extra under de efterlängtade veckorna och rätt som det är har man gjort av med mer än planerat. Tre av fyra spräcker sin semesterbudget.
– Vi vill njuta av ledigheten och lättar på plånboken vid restaurangbesök, shopping och andra nöjen. Men det gäller att vara realistisk redan när man planerar sin semester, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.
En snittfamilj gör av med 14.000 kronor på en semester i Sverige. En resa längre ut i Europa får kosta lite mer - 22.400 kronor och åker familjen ännu längre lägger de ut lite till, 25.500 kronor. Men det är skillnad på var man bor. Mest spenderar stockholmare, 17.700 kronor, strax över snittet för en storstadsbo. Norrlänningar gör av med mindre, 11.100 kronor och allra minst spenderade småstadsbor, 10.000 kronor.
    Vill du undvika att spräcka budgeten eller har du en liten semesterkassa?  Ikanobankens familjeekonomi Ann-Sofie Magnusson har några tips:
- Gör utflykter med barnen som inte behöver kosta så mycket, som cykel, kanot och fiske. Flytvästar finns att låna gratis eller till en låg kostnad på olika depåer hos till exempel kommunen. Här finns en lista över ource="teknomediaPictures" sourceid="http://www.testfakta.se/img/2007/6/27/15415.jpg"/> som Svenska livräddningssällskapet ställt samman.
- Ta med egen matsäck blir billigare än att äta ute. Köp en speciell termos anpassad för att förvara mat antingen varm eller kall.
- Låna böcker och videofilmer på bibliotek. Där brukar också finnas möjlighet att helt gratis använda Internet.
- Sälj saker du inte behöver. Annonsera ut dem och få in lite extra pengar.
- Utnyttja erbjudanden och rabattkuponger till sevärdheter och hotell som du fått som medlem i olika organisationer. ource="teknomediaPictures" sourceid="http://www.testfakta.se/img/2007/6/27/15415.jpg"/> brukar exempelvis erbjuda bra pris för rum och stor frukost (gratis för barn upp till 13 år). Information om billigt boende och sevärdheter finner du på ource="teknomediaPictures" sourceid="http://www.testfakta.se/img/2007/6/27/15415.jpg"/> hemsida och ource="teknomediaPictures" sourceid="http://www.testfakta.se/img/2007/6/27/15415.jpg"/> hemsida. Planerar du att campa finns det bra information på ource="teknomediaPictures" sourceid="http://www.testfakta.se/img/2007/6/27/15415.jpg"/> Barnfamiljer kan få bra tips på ource="teknomediaPictures" sourceid="http://www.testfakta.se/img/2007/6/27/15415.jpg"/> . Att bo på lantgård har blivit mycket populärt. Om det låter lockande kolla på ource="teknomediaPictures" sourceid="http://www.testfakta.se/img/2007/6/27/15415.jpg"/>.
- Se upp med mobiltelefonen om du semestrar utomlands. Där är det du som betalar både de samtal du ringer och en stor del av de samtal du tar emot. Informera även dina barn om det så att ni inte drabbas av kostnader ni inte räknat med. Utnyttja möjligheten att skicka sms och be era vänner skicka sms i stället för att ringa er utomlands så sparar ni mycket pengar. På ource="teknomediaPictures" sourceid="http://www.testfakta.se/img/2007/6/27/15415.jpg"/> kan du läsa bra tips om du planerar att ha med mobilen utomlands.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.