Bästa bindan absorberar snabbt och håller torrt

Bästa bindan absorberar snabbt och håller torrt

Foto: Testfakta Research
Foto: Testfakta Research
Foto: Testfakta Research
Foto: Testfakta Research
Foto: Testfakta Research
Foto: Testfakta Research
Foto: Testfakta Research
Foto: Testfakta Research
Laboratorietest

Ultratunn, supertunn och slim. Tillverkarna försöker åstadkomma så tunna och torra sanitetsbindor som möjligt. Men Skillnaderna är stora mellan olika fabrikat, det visar Testfakta Research stora laboratorietest av sanitetsbindor på den nordiska marknaden.

Laboratorietest
Testfakta Research
Testfakta Research Publicerad: 15 Feb, 2012
Läs senare

Supertunn och samtidigt en hög absorptionsförmåga utan läckage. Det låter som en kombination av motsägelser.

Men det är samtidigt vad alla tillverkare av sanitetsbindor försöker att åstadkomma. Marknaden svämmar också över av olika märken som lovar att just deras produkt lever upp till de kraven: en binda som knappt märks och ändå fyller sin funktion till fullo.

Testfakta Research har på uppdrag av tillverkaren Procter & Gamble låtit testa och jämföra 15 olika bindor på den nordiska marknaden, med viss variation efter land. Procter & Gamble tillverkar själv sanitetsbindan Always Ultra Normal Plus.

Testet har utförts vid auktoriserade laboratoriet SGS Fresenius i Taunusstein i Tyskland.

[PDF]

Urvalet i testet utgörs av de vanligaste tunna sanitetsbindorna som möter konsumenterna i butiken. Samtliga har en tjocklek som understiger 3 mm och är försedda med så kallade vingar.

Det övergripande syftet med laboratorietestet är att dels mäta vilken binda som absorberar bäst och snabbast, dels mäta bindans förmåga att kapsla in västkan. 

Testet delades därför in i tre delar: absorptionshastighet vid blödning, total absorptionsförmåga och återfuktning.

I betygsättningen väger absorptionshastigheten tyngst, medan den totala absorptionsförmågan endast fungerar som ett riktvärde som inte betygsätts.

Testet utfördes med en artificiell menstruationsvätska, baserad på getblod.

I första momentet, singelblödning, droppades 5 ml av vätskan på bindan. Momentet upprepades tio gånger och alla värden registrerades av en elektronisk mätare.

Testvinnaren Always visade klart snabbast absorptionsförmåga. Det tog i genomsnitt 11 sekunder för bindan att suga upp vätskan. Näst snabbast var Siempre med 15 sekunder. De flesta bindor sög upp samma mängd vätska i intervallet 24 till 38 sekunder.

I det andra momentet, multipelblödning, mättes bindornas förmåga att absorbera vätska som tillförs i omgångar. 3 ml av vätskan droppades på bindan tre gånger, med 20 minuters mellanrum. Tidens för absorptionen mättes och mätvärdet i tabellen beräknades på samma sätt som vid singelblödningen.

Testresultatet i momentet avspeglar utfallet vid singelblödningen. Always klarade den multipla blödningen bäst. Den tredje blödningen tog i genomsnitt 15 sekunder att absorbera. Näst snabbast var återigen Siempere, som klarade tredje blödningen på 33 sekunder.

I ett tredje momentet mättes bindornas totala förmåga att suga upp vätska genom att dränka in dem i en saltlösning. Den torra bindans vikt i förhållande till den indränkta blir ett mått på hur effektivt materialet i bindan absorberar vätska.

Testet visade att samtliga bindor klarar att absorbera 7-11 gånger sin vikt, vilket mer än väl motsvarar mängden vätska som alstras under ett dygns menstruation.

Därför har heller inte momentet vägts in i betygsättningen.

Ju torrare en binda är, desto bättre känns den mot huden. I avslutande testmomentet mättes hur bra bindorna klarar att kapsla in vätskan, med andra ord inte kännas fuktig för användaren. 7 ml blodvätska droppades mitt på bindan. Efter 20 minuter pressades under 15 sekunder ett filterpapper över området där vätskan droppas. Filtrets viktökning blev ett mått på hur mycket vätska som bindan släppte igenom.

I det här momentet var Siempre bäst, med en viktökning på 132 mg. Det är mer än tio gånger mindre än Apoliva där viktökningen var 1474 mg.
Bäst i test med betyget 4,8 blir Always, främst tack vare sin absorptionsförmåga som är klart bättre än övriga märken i testet. Nästan lika bra – 4,7 – är Siempre som är bäst på att kapsla in vätskan.

Natracare, testets tunnaste binda, får på grund av sin långsamma absorption betyget 2,2 och intar jumboplatsen. 

Rent generellt kan testet sammanfattas med att skillnaderna mellan bindorna är störst när det kommer till uppsugningsförmågan. Skillnaden är betydligt mindre när det gäller förmågan att kapsla in vätskan, det vill säga kännas torr.

Som konsument finns också anledning att väga den relativt stora prisskillnaderna mot de relativt små skillnaderna i effekt.

Enligt Carolin Söderblom, pr-ansvarig för Always på Procter & Gamble, bekräftar testresultatet från laboratoriet Procter & Gambles egna tekniska tester.

– Förklaringen är både innovation och produktutveckling, bland annat bidrar små subtila skillnader i utformningen av Always ytskikt till den höga absorberingen, säger hon.

 

Fakta om testet

Följande produkter har testats:

  • Always Ultra Normal Plus
  • Siempre Ultra Plus Normal
  • Easy Ultra Plus
  • Libresse Normal Wing Invisible
  • Matas Ultra Normal
  • Kropp & Sjael Normal
  • Natracare Natural Ultra Pads
  • Vuokkoset Slim Normal
  • Pirkka Ohut Terveysside
  • Rainbow Siivellinen Ohutside
  • ICA Ultra Normal
  • Coop Normal Ultra Thin
  • Apoliva Ultratunn Binda
  • Landlord Bind Ultra
  • First Price Ultra

Urvalet utgörs av de vanligaste produkterna på de olika geografiska marknaderna. Samtliga produkter i urvalet är tunna (ultratunna) bindor med vingar. Med tunna menas att bindan skall ha en tjocklek under 3 mm. Angivna priser är aktuella stormarknadspriser vid inköpstillfället.

Testet har utförts av det tyska oberoende laboratoriet SGS Fresenius i Tanusstein. Syftet med testet har varit att utvärdera vilken produkt som absorberar snabbast och kapslar in menstruationsvätskan bäst (återfuktar minst).

Laboratorietestet omfattar momenten absorptionshastighet singelblödning, absorptionshastighet flera blödningar, total absorptionsförmåga och förmågan att kapsla in menstruationsvätskan (återfuktning).

Absorptionshastighet singelblödning

Testmetoden mäter hur snabbt bindan absorberar en given mängd menstruationsvätska under ett visst tryck. Testet utfördes med en artificiell blodbaserad (getblod) menstruationsvätska. 5 ml av artificiell menstruationsvätska droppades på bindan och tiden tills bindan absorberat vätskan mättes med ett elektroniskt mätinstrument (Lister AC). Rapporterade mätvärden är ett genomsnitt av 10 mätningar per testad binda.

Absorptionshastighet multipla blödningar

Testmetoden mäter hur snabbt bindan absorberar en given mängd menstruationsvätska som tillförs bindan i tre omgångar under ett visst tryck. Testet utfördes med en artificiell blodbaserad (getblod) menstruationsvätska. 3 x 3 ml av artificiell menstruationsvätska droppades på bindan med 20 minuters tidsintervall. Tiden tills bindan absorberat vätskan från var och en av de tre blödningarna mättes med elektroniskt instrument (Lister AC). Rapporterade mätvärden är ett genomsnitt av 10 mätningar per blödning och testad binda.

Total absorptionsförmåga

Testmetoden mäter bindans totala absorptionskapacitet, dvs. hur mycket vätska som bindan i sin helhet kan suga upp. I testet dränktes bindan i en saltlösning under 20 minuter. Viktskillnaden mellan den torra och den dränkta bindan noterades.

Testet visar endast på effektiviteten i bindans absorberande material. Bindorna i testet absorberade mellan 7-11 gånger sin egen vikt, vilket i samtliga fall är avsevärt mer än den vätska som avges under ett helt dygns menstruation.

Förmågan att kapsla in menstruationsvätskan

Testmetoden mäter bindans förmåga att kapsla in den absorberade menstruationsvätskan. Ju torrare bindan känns mot huden desto bättre. I testet droppades 7 ml artificiell blodbaserad (getblod) menstruationsvätska på ett 40 x 30 mm stort område mitt på bindan. Efter 20 minuter placerades ett filterpapper över bindan och dessa pressades samman under 15 sekunder med ett visst tryck. Filterpapprets viktökning visar hur mycket menstruationsvätska som bindan släpper igenom. Rapporterade mätvärden är ett genomsnitt av 10 mätningar per blödning och testad binda.

Resultaten från de olika delmomenten har betygsatts på en skala från 1 till 5, där 1 motsvarar otillfredsställande och 5 mycket tillfredställande resultat.

Betygen från de olika delmomenten har viktats samman till ett totalbetyg med följande vikt:

  • Absorptionshastighet 60 procent (resultatet från singelblödning 25 procent och tredje blödningen i det multipla momentet 75 procent)
  • Förmågan att kapsla in menstruationsvätskan 40 procent

Resultatet för den totala absorptionsförmågan har inte viktats in i totalbetyget. Den totala absorptionsförmågan visar endast på effektiviteten i bindans absorberande material utan hänsyn till läckage eller hur snabbt bindan absorberar. Samtliga bindor absorberade avsevärt mer än den menstruationsvätska som avges under ett helt dygn.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.