Grilla i ett par minuter och släng ner i bröd så är maten klar. Korv är verkligen den enklaste sommarmaten man kan tänka sig, perfekt till en lunch eller i form av en stödkorv medan man väntar på att glöden ska bli perfekt för köttet.
Det finns en rad olika sorters grillkorv att välja på i butikerna, och de varierar rejält i smaksättning, fetthalt och köttinnehåll trots att de säljs under samma namn.
Grillkorvar är i regel värmebehandlade innan de paketeras. De är alltså redan tillagade, och kan ätas utan att värmas. Därför är det inte heller avgörande att de är helt genomgrillade, till skillnad från till exempel färska korvar. Däremot blir korvarna oftast godare om de genomsteks, eftersom de får mer smak när fettet i dem smälter.
Testfakta har låtit det oberoende laboratoriet Eurofins Food & Feed Testing Sweden AB analysera 10 olika fabrikat av svensk grillkorv. Testresultaten stämmer ganska bra mot det som står i innehållsförteckningen. Några korvar innehåller till och med mera rent kött än vad som deklarerats på förpackningen.
[PDF]
Mängden kött i en grillkorv har vanligtvis stor betydelse för konsumentens val i matbutiken. Det är en viktig ingrediens som är förhållandevis dyr, och anges ofta på förpackningens framsida.
– Det finns dock inga specifika regler för köttmängd i grillkorv som det finns för exempelvis falukorv, säger Martina Görnebrand på Livsmedelsverket.
Andelen kött i grillkorv kan därmed variera rejält. Samtidigt säger inte kötthalten allt om kvaliteten.
– När det står ”kött” i ingrediensförteckningen räknas bara skelettmuskulatur in. Andra animaliska ingredienser i korven kan till exempel vara fett och bindväv. De måste redovisas separat, men man behöver inte ange mängd. Bindväv och fett tillsätts för att bidra till konsistens, textur och smak. Det ger också ett minskat svinn genom att mer av djuret används, förklarar Martina Görnebrand.
Däremot behöver inte andelen kollagen anges på innehållsförteckningen för korv.
Man har också analyserat kollagenkvoten i relation till totalt protein i korven. Kollagen finns framför allt i bindväv.
Metoden som använts för analys av kollagenkvoten är framtagen för ren köttfärs. Under antagandet att allt protein i korven kommer från kött och allt kollagen från bindväv så ger det en fingervisning om andel rent kött.
Lithells Hots har över tre gånger så hög kollagenhalt som Matrikets korvar. Lägst kollagenhalt i förhållande till köttprotein har korven från Sorunda, även om den innehåller lite mindre kött (61,3%) än flera andra korvar i testet. Vid uppmätta värden av ren kötthalt visade Coop, Sorunda och Lithells grillkorv på lägre värden än vad som deklarerats, medan övriga korvar innehåll mer kött än vad det stod på förpackningen.
Salt och fett
Charkprodukter innehåller ofta mycket salt och mättat fett, så även grillkorvar enligt testet. Scan Hot dogs är den fettsnålaste korven med drygt 11% fett, medan Sorunda, Ryberg och Coop ligger över tio procentenheter högre i fetthalten.
Den saltaste korven är Scans klassiska grillkorv med 2,4 g/100 g, nästan dubbelt så mycket salt som i motsvarande mängd vanliga potatischips. Sorundas korv innehåller minst salt med bara 1,7 g/100g.
Smaklöst resultat i smaktestet
Grillkorv är som bekant inte den mest smakrika korven. Samtidigt är det en korv som många barn uppskattar, kanske just tack vare den milda smaken. Avsaknaden av kryddor märks ganska tydligt när korvarnas gastronomiska kvaliteter testades av laboratoriet The Taste Lab på uppdrag av Testfakta.
Johan Swahn är sensorisk forskare och grundare av The Taste Lab. Han ser tydliga skillnader mellan grillkorvarna, både när det gäller smakbalans och textur.
– Vissa är rent smaklösa, några är för söta medan andra lyckas bättre med en balanserad sötma och sälta. Men det handlar inte bara om vad vi faktiskt smakar utan också om vad vi förväntar oss när vi tar en tugga av något som kallas grillkorv. Att äta är en sensorisk upplevelse där utseende, doft, smak, aromer och textur samverkar. För en produkt som korv är konsistensen extra viktig, den får till exempel inte vara för degig, förklarar Johan Swahn.
Ica, Lithells Hots, Scan Hot Dogs, Garant och Sorunda bedöms alla som ”smaklösa”. Inte heller konsistensen hos alla korvar faller testpanelen på läppen, Rybergs Bohusgrillare beskrivs av några testare som ”gummiaktig” och Ica upplevs ha ”smetig konsistens”.
Lithells grillkorv får högst smakbetyg av panelen med bra smak, munkänsla och skinn. Även Lidls korv från Matriket Scans klassiska grillkorv uppskattas för sin smak.
Sammantaget får den tjocka grillkorven från Matriket högst betyg, med sin balanserade sammansättning av både hög kötthalt, låg andel kollagen och god smak och textur. Rybergs bohusgrillare hamnar också på en hög placering tack vare hög kötthalt, föjt av Scans klassiska tjocka grillkorv.