Välgörenhetsgåvor populärt under granen

Välgörenhetsgåvor populärt under granen

Vaccinationer finns att köpa i gåvoshopen hos flera hjälporganisationer, liksom filtar och getter. Men om dina pengar blir till just de produkterna varierar. Foto: Shutterstock

En get, mensskydd eller ett matpaket till människor på flykt. Hjälporganisationernas konkreta gåvoprodukter ökar viljan att skänka pengar, särskilt till jul. Men om pengarna blir till just den gåva som givaren valt varierar mellan olika organisationer.

Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 27 Dec, 2017
Läs senare

Att köpa ett matpaket, vaccin, eller annan hjälputrustning, och ge bort ett gåvobevis istället för vanlig julklapp har blivit allt mer populärt bland svenskarna. Från att ha rört sig om ett mindre antal gåvor – som den berömda geten som lanserades för tio år sedan – erbjuder nu de flesta hjälporganisationer en egen nätbaserad gåvoshop.

Unicef, som är den hjälporganisation som samlar in mest pengar i Sverige, öppnade sin gåvoshop för tio år sedan. Sedan dess har försäljningen där ökat för varje år. Nu står produkterna i gåvoshopen för cirka tio procent av organisationens totala intäkter. Under december månad är andelen dock betydligt större – hela 50 procent av intäkterna kommer då från produkter i gåvoshopen.

– Gåvorna har gjort att människor fått en mer konkret bild av vad vi gör och vad pengarna används till. Vi har också nått nya yngre givare säger Per Westberg, vice generalsekreterare för Unicef Sverige.

Unicefs policy är att det man som givare väljer i shopen också ska vara det som sedan levereras. Köper man gåvan cykel, betyder alltså det att just en cykel ska skänkas till ett barn som behöver en, kanske för att kunna ta sig till skolan.

Men så är det inte hos alla organisationer. Hos Rädda barnen, Actionaid och Läkare utan gränser är exemplen i gåvoshopen bara just exempel på vad pengarna kan räcka till och vad de kan bli.

– Vi är måna om att inte låsa fast oss vid öronmärkta gåvor. Dels för att det skulle innebära extra kostnader att följa upp att pengarna gick till just det som givaren valt. Eftersom vi arbetar med akuta nödinsatser måste vi också snabbt kunna omprioritera för att använda pengarna där de bäst behövs.  Visst är vi medvetna om att folk gärna ger till specifika saker, men för oss skulle det bli ett för stort hinder för vår flexibilitet, säger Hanna Lidén, marknadsföringsansvarig på Läkare utan gränser.

Enligt Per Westberg på Unicef har öronmärkningen av gåvopengarna inte vållat några sådana problem för hans organisation. 

– Vi har hittills aldrig haft en situation där vi sålt för mycket gåvor av en viss vara och därför låst in oss. Vi gör hela tiden uppföljningar, och märker vi att behoven av något minskar så tar vi bort den gåvan från shopen.

Men skulle det inte vara enklare och effektivare om ni också var helt fria att fördela alla medel enligt er bedömning?

– Jo, men det stora problemet är som sagt inte att vissa av de pengar som kommer in är öronmärkta, utan att vi får in för lite pengar till utsatta barn totalt sett. Allt vi kan få in behövs, och genom att erbjuda specifika gåvor kan vi nå fler som annars kanske inte hade bidragit alls.

Var tredje vill ha hjälpgåva i julklapp
  • Det är fler som vill ha en gåva i julklapp än som planerar att ge bort. Det visar en undersökning som Frivilligorganisationernas Insamlingsråd, FRII gjort tillsammans med Novus.
  • På frågan ”skulle du själv vilja få en julklapp som är en gåva till en ideell organisation” svarade 34 procent av de tillfrågade ja. 21 procent svarade kanske och 31 procent svarade nej.
  • 21 procent av de tillfrågade svarade att de trodde att de skulle ge bort en sådan gåva i julklapp.
  • Det var fler kvinnor än män som svarade ja, både på frågan om de ville ha en gåva själva och om de planerade att ge bort. En av fem skulle helst ge bort gåvan i julklapp till sin mamma.
  • I underökningen intervjuades 1080 personer.

Källa: FRII

Så säger organisationerna:

Actionaid

  • Lanserade geten som julgåva för tio år sedan. Get är fortfarande en bästsäljare, tillsammans med ett skolår. I år finns även mensskydd – hygienartiklar, information och arbete mot skam. Men hos Actionaid är exemplen i gåvoshopen bara just exempel på vad en viss summa pengar räcker till och skulle kunna bli.
  • – Exemplen i gåvoshopen representerar olika delar av det arbete vi gör. En get handlar om att förbättra människors försörjningsmöjligheter. Men pengarna man betalar går till hela Actionaids verksamhet. Exakt var de används bestäms utifrån vilka behov som är störst, säger Johanna Granhage, insamlingschef på Actionaid.

 

Röda korset

  • Säljer olika sorters matpaket, första hjälpen-kit, läkar- och barnmoskehjälp med mera . Även besök hos ensamma i Sverige.
  • Varje produkt är en del av Röda korsets projekt. Pengarna för varje gåva som kommer in går till det specifika projektet där produkten ingår och det landet.

Källa: redcross.se

Rädda barnen

  • Säljer till exempel matpaket, sovpaket med filtar och skolpaket.
  • Julklappen kommer att användas där den gör största möjliga nytta för barnen och där våra experter bedömer att behoven är som störst. Gåvobeviset är ett exempel på hur pengarna används.

Källa: raddabarnen.se

Unicef

  • Säljer flera olika katastrofpaket, vattenreningstabletter, cyklar, vaccinpaket med mera.
  • Alla produkter som finns att köpa är riktiga produkter, och inte symboliska gåvor.” ”Produkten du köper i gåvoshopen skickas till det barn eller den by som för tillfället är i störst behov av den.

Källa: unicef.se

Läkare utan gränser

  • Säljer inga särskilda produkter eller paket, men ger exempel på vad pengarna kan räcka till.
  • Gåvor genom gåvoshopen går tillorganisationens arbete med att förse människor med sjukvård världen över. De öronmärks inte till speciella platser.

Källa: gavoshop.lakareutangranser.se

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.