Gör plats för vår i garderoben – här är bästa vakuumpåsarna

Gör plats för vår i garderoben – här är bästa vakuumpåsarna

Åtta vakuumpåsar packade med täcken och kuddar. På några av påsarna har vakuumet släppt, de paketen är betydligt större än de andra.
I en fungerande vakuumpåse kan kläder, filtar, täcken och kuddar bli till ett litet kompakt paket i ett nafs. Men vid minsta hål kommer luften in och påsen blir stor och otymplig. Påsarna på bilden innehåller ett täcke och två kuddar. Fot Rickard Kilström

Ont om utrymme i garderoben? Vakuumpåsar kan spara mycket plats. Men det är inte alla påsar som håller. Vi har testat åtta märken.

Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 30 Apr, 2018
Läs senare

Har du trångt i garderoben? Då är du inte ensam. I genomsnitt köper vi över 13 och ett halvt kilo kläder och hemtextil per person och år i Sverige. Drar man bort de nära åtta kilo som hamnar i hushållssoporna och de två och ett halvt kilo som lämnas till välgörenhetsorganisationer, så ser våra garderober ut att växa med flera kilo per år. 

Vakuumpåsar är förstås ingen lösning på överkonsumtionen, men om man vill skapa bättre ordning och göra plats kan de vara en riktigt bra hjälp. Skrymmande vinterkläder, täcken, kuddar och filtar kan krympa ihop till en fjärdedel av sin ursprungliga volym och bli till ett behändigt litet paket. Allt man behöver göra är att stoppa ner det som ska packas, försluta påsen, suga ut luften genom ett litet hål med hjälp av dammsugaren och se hur påsen blir platt. Sedan sätter man på locket på hålet – klart!

Problemet är bara att påsarna inte alltid håller tätt. Det räcker med ett litet hål eller minsta glipa i förslutningen för att luft ska komma in och påsen vecklas ut och bli stor, otymplig och till ingen nytta alls. 

Vi har testat vakuumpåsar från åtta olika återförsäljare. Eftersom man vill kunna återanvända sin påse - öppna och ta ut innehållet och stoppa tillbaka det – så packades alla märken tre gånger. Men efter den sista packningen var det bara hälften av påsarna som fortfarande höll.

Bäst är påsen från Smarta saker, följt av påsen från Rörets. De håller bra och är också lätta att försluta och suga ut luften på. Klart sämst är ÖoB:s påse. Vi testade flera exemplar som verkade vara felkonstruerade - påsarna var omöjliga att försluta ordentligt, vilket gjorde att de snabbt började läcka in luft. 

Prislappen ger dålig vägledning om kvalitén, visar det sig. Den ganska så dyra påsen från Clas Ohlson (129 kronor för ett 2-pack) håller en gång, men efter att ha öppnat den och packat om den tar den in luft. Billiga Rusta och Ikea håller däremot vakuumet även efter flera ompackningar. Hårdplasten i ventilen där luften sugs ut börjar visserligen spricka på den ena, och locket över ventilen lossnar på den andra. Men det påverkade inte funktionen - vakuumet höll i sig, liksom den kompakta storleken. 

Så gjorde vi

Alla påsar packades med likadana täcken och kuddar. Först vakuumpackades ett täcke och en kudde i påsarna. Vi väntade i två dagar och noterade om vakuumet var kvar. Sedan öppnades påsarna och tömdes, för att packas om med två kuddar och ett täcke. De påsar som efter ett par dagar fortfarande behöll vakuumet packades om ytterligare en gång, och efter ett par dagar kontrollerades de igen.

Vad kan man packa?

På flera av påsarna står det att päls och läder inte bör packas i vakuumpåsar. Men hur är det med täcken och kuddar av dun och fjäder? När vi frågar två stora återförsäljare av bäddprodukter får vi olika svar. Enligt Ikea går det utmärkt att förvara alla slags täcken och kuddar i vakuumpåsar. Såväl syntetiska- och naturmaterial kan återigen ”fluffas” upp när de tas ur vakuumpåsen, säger de.
Hemtex rekommenderar däremot inte att vakuumförpacka sovtäcke och kudde av dun och/eller fjäder.
– Om en dunprodukt är vakuumpackad en längre period så kan den så kallade bärigheten försämras, så att den tappar i spänst och inte blir lika fluffig. Om det är en produkt som har fjädrar så riskerar man att bryta sönder dem. Det är även viktigt att tänka på att produkten är torr vid förvaring, oavsett material, annars risker man stänga in fukt vilket kan leda till att produkten börjar mögla, säger Erica Sjöberg, kvalitetsansvarig på Hemtex.

Så mycket kläder och hemtextilier köper vi

• 2016 köpte vi i genomsnitt 13,8 kilo kläder och hemtextilier per person i Sverige.
• 7,6 kilo per person och år slängs i hushållssoporna (siffra från 2015). Över hälften är helt och hade kunnat återanvändas.
• Cirka 2,5 kilo per person och år lämnas till välgörenhetsorganisationer.

Källa: Naturvårdsverket

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.