Forskare: oron för mikroplaster kan vara överdriven

Forskare: oron för mikroplaster kan vara överdriven

Rädslan för mikroplaster sprider sig. Men hur stor miljö- och hälsofara det faktiskt är vet vi inte. Nu varnar forskare för överdrivna och felaktiga slutsatser.
– Det får inte bli vilseledande och skrämma folk i onödan, säger biologen Martin Ogonowski

Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 1 Okt, 2018
Läs senare

Att små partiklar av plast hittats i såväl vanligt flaskvatten som fiskmagar kan tyckas både äckligt och oroväckande. Men att det skulle utgöra ett stort hälso- eller miljöhot i de koncentrationer det handlar om är långt ifrån fastlagt. 

– De studier som gjorts hittills är små, experimentella och i vissa fall fel utförda. Ändå får de ofta väldigt stor publicitet och gör folk livrädda. Jag har träffat människor som drar sig för att dricka vatten trots att du får i dig fler plastpartiklar bara genom att andas, säger Martin Ogonowski, forskare vid SLU:s sötvattenslaboratorium och vid Stockholms universitet. 

Enligt Martin Ogonowski blandar man ihop två olika saker: Plastpåsar och plastförpackningar i naturen utgör ett reellt hot mot till exempel fåglar och däggdjur som riskerar att få i sig större bitar av plast. Men det innebär inte att mikroplaster utgör samma hot för små plankton eller kräftdjur.

– Det man bland annat varit rädd för är att mikropartiklarna skulle spä ut maten och leda till mindre näring för djuret eller orsaka förstoppning. Men det finns i dag inga entydiga bevis för att mikroplastpartiklar skulle vara värre än andra mikropartiklar från till exempel lera eller sand som det finns betydligt mera av i naturen.

Den andra stora rädslan har varit att plastpartiklarna sprider gifter och kemikalier i naturen som till slut hamnar i oss människor. Men att just mikroplasterna skull utgöra en stor fara i de halter det handlar om finns det inga bevis för, enligt Bethanie Carney Almroth, ekotoxikolog vid Göteborgs universitet.

– Plast kan innehålla olika tillsatser och andra kemikalier som inte är bra. Men exponeringen för oss människor är fyrtio miljoner gånger större från förpackningar, kläder, elektronik och heminredning än från mikroplaster, säger hon.

Ska vi sluta oroa oss för mikroplaster?

– Utifrån den forskning som gjorts hittills är mikroplaster förmodligen inte någon stor fara för hälsa och miljö, åtminstone inte i de halter som finns i miljön i dag.

– Men det är oroande att vi hittar mikroplaster överallt i naturen. Det visar hur mycket plast som finns runtomkring oss och pekar på det faktiskt problemet med plastföroreningar, säger Bethanie Carney Almroth.

Både Bethanie Carney Almroth och Martin Ogonowski tycker att rapporteringen om mikroplaster varit alltför alarmistisk och onyanserad.

– Dels är det inte bra att man skrämmer folk i onödan. Men det värsta är om forskningen blir vilseledande och att folk förlorar förtroende för den. Det är jätteallvarligt, säger Martin Ogonowski.

Uppmärksamheten kring mikroplaster har också fått politikerna att reagera. I somras infördes förbud mot mikroplaster i kosmetika och fler liknande förbud är att vänta. Både Kemikalieinspektionen och Naturvårdsverket lägger också mycket resurser på att kartlägga riskerna med mikroplaster.

Lina Haglund samordnar frågor om plast på Naturvårdsverket. Hon tycker inte att mikroplaster fått ett för stort fokus.

– Vi behöver veta mer om riskerna med mikroplaster och titta närmare på vilka de största källorna är för att minska spridningen. Oavsett så ska de inte finnas ute i naturen.

Men borde man inte lägga resurserna på engångsförpackningar och plastpåsar om det är ett större problem, enligt forskningen?

– Det finns ingen konflikt i detta. Vi måste arbeta med hållbar plastanvändning på alla fronter och när det gäller engångsförpackningar pågår det förhandlingar i EU om flera förbud. Till exempel sugrör och ballongpinnar, säger Lina Haglund. 

Detta är mikroplast

* Mikroplast är ett samlingsnamn för små plastfragment (1nm till 5 nm) som kan ha olika ursprung.
* Mikroplast kan bildas oavsiktligt när plastföremål slits eller när vi inte återanvänder, återvinner eller slänger plastmaterial på rätt sätt – när plasten blir skräp i naturen som succesivt bryts ned till mindre och mindre bitar.
* Det finns också plast som från början tillverkas som små pellets eller korn för att fylla en viss funktion.

Källa: Naturvårdsverket

Källor till mikroplaster i Sverige

Naturvårdsverket har bedömt nedanstående källor som extra viktiga att åtgärda då de står för de största utsläppen av mikroplast i Sverige.

* Väg- och däck
* Konstgräsplaner
* Industriell produktion och hantering av primärplast
* Tvätt och syntetfibrer
* Båtbottenfärg
* Nedskräpning

Källa: Naturvårdsverket

 

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.