Experten: Supermaten gör oss inte friskare

Experten: Supermaten gör oss inte friskare

Den näringsrika spirulina-algen är en vanlig ingrediens i hälsodrinkar. Men vissa av dess utlovade hälsofördelar är dåligt underbyggda. Foto: Shutterstock. 


Dyr ”superfood” från andra sidan jordklotet är oftast pengarna i sjön. Nyttig svensk vardagsmat kan vara minst lika hälsosamt, menar näringsexperten.

Martina Nyhlin Publicerad: 1 apr, 2019
Läs senare

Gojibär för 365 kronor kilot, sydafrikanskt baobapulver för 743 kronor kilot eller Acaibärpulver för hisnande 2 500 kronor kilot. De marknadsförs som ”superfood” och sägs vara extra späckade med näringsämnen. Men enligt Karin Jonsson, näringsfysiolog och forskare i livsmedelsvetenskap vid Chalmers, finns inga belägg för att enskild supermat gör oss friskare.

– Mycket som skrivs om supermat är ofta dåligt underbyggt och bygger i bästa fall på enstaka studier. Det är pengar i sjön och du kan hitta lika bra och billigare alternativ som inte rest jorden runt.

Hälsa handlar främst om saker som att äta lagom energi och tillräckligt med grönsaker, fullkorn och fett från frön och fisk, menar Karin Jonsson.

– Men det låter förstås mer exotiskt att äta superfood.

Karin JonssonFör att få med alla nyttigheter bör vi undvika överprocessade råvaror. Och det finns inga hälsofördelar med att vi äter extra koncentrerade pulver av näringssprängda livsmedel.

– Ett koncentrerat pulver kan till och med ha för hög koncentration av vissa substanser, säger Karin Jonsson.

Dessutom är det inte säkert att kroppen kan tillgodogöra sig all den näring som vissa livsmedel innehåller. Ett exempel är chiafröet där mycket av näringsinnehållet i det hårda fröet kan gå rakt igenom kroppen.

Den som ändå lockas av idén med att äta extra näringsrik mat behöver heller inte lägga pengar på dyra exotiska livsmedel. Det finns många nordiska råvaror med högt innehåll av hälsosamma ämnen, som olika sorters kål, bär och fullkorn, enligt Karin Jonsson.

Superfood finns att köpa på webbutiker som Bodystore, Holistic och Renée Voltaire, där produkterna kan kosta över två tusen kronor kilot. På Renée Voltaire ser man ett stort intresse för superfood, men också att intresset breddats från att gälla enbart ”pulvertillskott” till näringsrika livsmedel i stort.

– Vi välkomnar detta då det är viktigt att veta att man aldrig ska tro sig kunna eller behöva ersätta en välbalanserad kost med olika former av tillskott eller superfoods, säger grundaren Renée Voltaire.

Huruvida superfood-produkterna är dyra tycker hon är upp till köparen att bestämma. Men hon håller med om att begreppet superfood inte är helt okomplicerat eftersom det indirekt antyder ett hälsopåstående.

– Men vi uttalar oss aldrig om hur nyttig produkten är eller vilken effekt den har avseende hälsa. Vi berättar bara om innehållet och vilka positiva effekter det kan ha, säger Renée Voltaire.

Men enligt Karin Jonsson handlar det om hur konsumenten uppfattar marknadsföringen. Att säga att något ”kan ha positiva hälsoeffekter” kan lätt tolkas som att det har det. 

– I lagstiftningen är det samma sak och något som är strikt reglerat inom EU. För att få påstå att ett visst livsmedel ger en viss hälsoeffekt måste påståendet vara godkänt av EU, säger hon.



Behöver vi maten? Näringsfysiologen svarar om tre superfoods:

Vi lät näringsexperten Karin Jonsson kommentera vad som sägs om några vanliga "superfood" på nätet.

 

Gojibär

Foto ShutterstockSagt om Gojibär på nätet:

Gojibär är torkade bär som är proppfyllda med vitaminer och mineraler. Det sägs även att gojibär har en anti age-effekt och bekämpar fria radikaler i kroppen. (bl a iform.se och mabra.com)

 

Näringsfysiologens kommentar:

Gojibär innehåller mycket betakaroten. Men de är små (och dyra) och man behöver äta många för att komma upp i samma mängder mat som man snabbt gör med exempelvis morötter, som också är väldigt rika på betakaroten. Dessutom hindrar bärets cellväggar ett optimalt upptag av betakarotenet, så bra att mixa bäret. Även fett behövs för optimalt upptag. Koka hellre lite morötter och ät med lite rapsolja! C-vitamin kan du lika gärna få från närodlade svarta vinbär eller jordgubbar. Lika mycket kalcium som en deciliter bär ger kan du få från en deciliter mjölk. Att gojibär skulle vara Anti-aging är inte vetenskapligt belagt.


Spirulina

Foto: ShutterstockSagt om Spirulina på nätet:

En riktigt vitamin- och mineralrik alg som odlas i sötvattensdammar. Den är även rik på protein och innehåller alla essentiella aminosyror. Spirulina hjälper till att neutralisera Ph-värdet i kroppen och har har även utrensande effekt. (bl a kurera.se och mabra.com)

 

Näringsfysiologens kommentar:

Det är helt irrelevant att den innehåller alla essentiella aminosyror, eftersom den äts i så små kvantiteter. Behovet av aminosyror täcks dessutom med råge om du äter produkter från djurriket, eller kombinerar olika vegetabiliska proteinkällor. Att specifika livsmedel skulle förändra pH-balansen i kroppen och ha utrensande effekt är väldigt dåligt underbyggt i vetenskapen.
 

Chiafrön

Foto: ShutterstockSagt om Chiafrön på nätet:

Chia är fyllt med protein, vitaminer och kalcium, och innehåller fibrer som är bra för magen. Då chiafrön är rik på omega-3 och omega-6 fettsyror så ger det ett bra tillskott av essentiella fettsyror för dig som t ex är vegan eller helt undviker att äta fisk. (bl a Bodystore)



Näringsfysiologens kommentar:

De flesta nötterna och fröerna är näringsrika. Men i små, hårda frön är näringen svår att ta upp för kroppen. Däremot kan kroppen dra nytta av delar av dess lösliga fibrer som bildar ”gelen” när chiafrön blötläggs. Lösliga fibrer kan sänka GI av en måltid, minska det ”dåliga” kolesterolet och är kalasmat för bra tarmbakterier. Men vårt närodlade linfrö, havre och korn innehåller också massvis av lösliga fibrer. Havre och korn innehåller dessutom betaglukaner som är extra bra på att sänka kolesterolet.

 

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Greppvänliga sulor minskar halkolyckor

Varje år skadas runt 25 000 personer i Sverige sedan de halkat omkull på is eller snö enligt Konsumentverket. Risken för att halka ökar markant om man inte har rätt sorts skor på fötterna. Testfakta har testat 40 olika sorters skor för att avgöra vilka som håller dig på benen – och vilka du riskerar att halka med. 

Laboratorietest

Otillåtna pesticidhalter i färska örter – flera dillsorter borde inte säljas i butik

Testfaktas stora laboratoriegranskning av färska örter visar att flera av dem innehåller det förbjudna bekämpningsmedlet DDT och otillåtet höga halter av svamppesticiden penkonazol.

Laboratorietest

Stor skillnad på smak och pris mellan olika kaffesorter

Bryggkaffe har onekligen en särskild plats i svenska hjärtan; puttrandet från en bryggare är nog ett av de svenskaste ljud som finns. Samtidigt har kaffet ökat rejält i prisde senaste åren. Testfakta har testat smak och akrylamidhalt på de tolv vanligaste 
sorterna av bryggkaffe i butik, och hittar både toppval och bottennapp. 

Laboratorietest

Test av Clas Ohlsons noppborttagare

På uppdrag av Testfakta har det ackrediterade laboratoriet Weber & Leucht GmbH i Fulda, Tyskland, genomfört ett omfattande prestanda- och kvalitetstest av Clas Ohlsons noppborttagare (artikelnummer 44-6180). Testet omfattar mekanisk prestanda, ergonomi, säkerhet och användarvänlighet och bygger på etablerade och standardiserade testmetoder för textila produkter.

Viktigt med rätt säng för god sömn

Fast eller mjuk, skum eller spiralfjädrar, zonindelad eller inte? Många begrepp och ett gigantiskt utbud gör det svårt att hitta rätt i sängdjungeln. Testfakta och ergonomiexpert Dr Florian Heidinger reder ut begreppen.

Laboratorietest

Håller kalsongerna måttet? Testfaktas stora kalsongtest ger svar.

Kalsonger som tappar formen och blir noppiga efter några tvättar gör ingen glad. Testfaktas stora laboratorietest av boxerbriefs i bomull visar att skillnaderna i kvalitet är stora. Jack & Jones, Calvin Klein och Calida klarade tvätt, torktumling och töjning bäst – medan Björn Borg och Uniqlo tappade formen.

Laboratorietest

Mögelgift i tomatpuré

Tomater som möglat under odling eller lagring kan bilda mögelgifter med potentiellt allvarliga hälsorisker. Testfaktas analys av 14 fabrikat av tomatpuré visar på anmärkningsvärt höga nivåer i vissa produkter.

Laboratorietest

Som man bäddar får man sova

En bra bäddmadrass kan göra din säng både bättre och skönare. Men det är stora skillnader mellan olika märken visar Testfaktas stora test av bäddmadrasser under 3000 kronor.

Laboratorietest

Premiumglas är bäst – men alla klarar kraven

Priset på glasögonglas skiljer sig rejält mellan olika tillverkare och optikerkedjor. Testfaktas stora test av glasögonglas visar att premiumglasen från tillverkarna är något bättre, framför allt när det gäller reptålighet, men inga glasögonglas är dåliga.

Laboratorietest

Bästa ljusslingan till vintermörkret

Slingor av smålampor som lyser upp trädgården eller balkongen är en upplyftande syn under vinterhalvåret och gör den mörka årstiden lite ljusare. Men vad kostar det att ha dem tända dag och natt hela vintern, och hur vet man vilka som håller år efter år och vilka som bara klarar en säsong innan de ger upp? 

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.