Experten: Supermaten gör oss inte friskare

Experten: Supermaten gör oss inte friskare

Den näringsrika spirulina-algen är en vanlig ingrediens i hälsodrinkar. Men vissa av dess utlovade hälsofördelar är dåligt underbyggda. Foto: Shutterstock. 


Dyr ”superfood” från andra sidan jordklotet är oftast pengarna i sjön. Nyttig svensk vardagsmat kan vara minst lika hälsosamt, menar näringsexperten.

Martina Nyhlin Publicerad: 1 Apr, 2019
Läs senare

Gojibär för 365 kronor kilot, sydafrikanskt baobapulver för 743 kronor kilot eller Acaibärpulver för hisnande 2 500 kronor kilot. De marknadsförs som ”superfood” och sägs vara extra späckade med näringsämnen. Men enligt Karin Jonsson, näringsfysiolog och forskare i livsmedelsvetenskap vid Chalmers, finns inga belägg för att enskild supermat gör oss friskare.

– Mycket som skrivs om supermat är ofta dåligt underbyggt och bygger i bästa fall på enstaka studier. Det är pengar i sjön och du kan hitta lika bra och billigare alternativ som inte rest jorden runt.

Hälsa handlar främst om saker som att äta lagom energi och tillräckligt med grönsaker, fullkorn och fett från frön och fisk, menar Karin Jonsson.

– Men det låter förstås mer exotiskt att äta superfood.

Karin JonssonFör att få med alla nyttigheter bör vi undvika överprocessade råvaror. Och det finns inga hälsofördelar med att vi äter extra koncentrerade pulver av näringssprängda livsmedel.

– Ett koncentrerat pulver kan till och med ha för hög koncentration av vissa substanser, säger Karin Jonsson.

Dessutom är det inte säkert att kroppen kan tillgodogöra sig all den näring som vissa livsmedel innehåller. Ett exempel är chiafröet där mycket av näringsinnehållet i det hårda fröet kan gå rakt igenom kroppen.

Den som ändå lockas av idén med att äta extra näringsrik mat behöver heller inte lägga pengar på dyra exotiska livsmedel. Det finns många nordiska råvaror med högt innehåll av hälsosamma ämnen, som olika sorters kål, bär och fullkorn, enligt Karin Jonsson.

Superfood finns att köpa på webbutiker som Bodystore, Holistic och Renée Voltaire, där produkterna kan kosta över två tusen kronor kilot. På Renée Voltaire ser man ett stort intresse för superfood, men också att intresset breddats från att gälla enbart ”pulvertillskott” till näringsrika livsmedel i stort.

– Vi välkomnar detta då det är viktigt att veta att man aldrig ska tro sig kunna eller behöva ersätta en välbalanserad kost med olika former av tillskott eller superfoods, säger grundaren Renée Voltaire.

Huruvida superfood-produkterna är dyra tycker hon är upp till köparen att bestämma. Men hon håller med om att begreppet superfood inte är helt okomplicerat eftersom det indirekt antyder ett hälsopåstående.

– Men vi uttalar oss aldrig om hur nyttig produkten är eller vilken effekt den har avseende hälsa. Vi berättar bara om innehållet och vilka positiva effekter det kan ha, säger Renée Voltaire.

Men enligt Karin Jonsson handlar det om hur konsumenten uppfattar marknadsföringen. Att säga att något ”kan ha positiva hälsoeffekter” kan lätt tolkas som att det har det. 

– I lagstiftningen är det samma sak och något som är strikt reglerat inom EU. För att få påstå att ett visst livsmedel ger en viss hälsoeffekt måste påståendet vara godkänt av EU, säger hon.



Behöver vi maten? Näringsfysiologen svarar om tre superfoods:

Vi lät näringsexperten Karin Jonsson kommentera vad som sägs om några vanliga "superfood" på nätet.

 

Gojibär

Foto ShutterstockSagt om Gojibär på nätet:

Gojibär är torkade bär som är proppfyllda med vitaminer och mineraler. Det sägs även att gojibär har en anti age-effekt och bekämpar fria radikaler i kroppen. (bl a iform.se och mabra.com)

 

Näringsfysiologens kommentar:

Gojibär innehåller mycket betakaroten. Men de är små (och dyra) och man behöver äta många för att komma upp i samma mängder mat som man snabbt gör med exempelvis morötter, som också är väldigt rika på betakaroten. Dessutom hindrar bärets cellväggar ett optimalt upptag av betakarotenet, så bra att mixa bäret. Även fett behövs för optimalt upptag. Koka hellre lite morötter och ät med lite rapsolja! C-vitamin kan du lika gärna få från närodlade svarta vinbär eller jordgubbar. Lika mycket kalcium som en deciliter bär ger kan du få från en deciliter mjölk. Att gojibär skulle vara Anti-aging är inte vetenskapligt belagt.


Spirulina

Foto: ShutterstockSagt om Spirulina på nätet:

En riktigt vitamin- och mineralrik alg som odlas i sötvattensdammar. Den är även rik på protein och innehåller alla essentiella aminosyror. Spirulina hjälper till att neutralisera Ph-värdet i kroppen och har har även utrensande effekt. (bl a kurera.se och mabra.com)

 

Näringsfysiologens kommentar:

Det är helt irrelevant att den innehåller alla essentiella aminosyror, eftersom den äts i så små kvantiteter. Behovet av aminosyror täcks dessutom med råge om du äter produkter från djurriket, eller kombinerar olika vegetabiliska proteinkällor. Att specifika livsmedel skulle förändra pH-balansen i kroppen och ha utrensande effekt är väldigt dåligt underbyggt i vetenskapen.
 

Chiafrön

Foto: ShutterstockSagt om Chiafrön på nätet:

Chia är fyllt med protein, vitaminer och kalcium, och innehåller fibrer som är bra för magen. Då chiafrön är rik på omega-3 och omega-6 fettsyror så ger det ett bra tillskott av essentiella fettsyror för dig som t ex är vegan eller helt undviker att äta fisk. (bl a Bodystore)



Näringsfysiologens kommentar:

De flesta nötterna och fröerna är näringsrika. Men i små, hårda frön är näringen svår att ta upp för kroppen. Däremot kan kroppen dra nytta av delar av dess lösliga fibrer som bildar ”gelen” när chiafrön blötläggs. Lösliga fibrer kan sänka GI av en måltid, minska det ”dåliga” kolesterolet och är kalasmat för bra tarmbakterier. Men vårt närodlade linfrö, havre och korn innehåller också massvis av lösliga fibrer. Havre och korn innehåller dessutom betaglukaner som är extra bra på att sänka kolesterolet.

 

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.