
28
Så många lingon är det i burken Laboratorietest
Goji, acai, berberis och aroniabär i all ära, men om något bär förtjänar att kallas superbär, så är det faktiskt det svenska lingonet. Lingonrisets röda pärlor innehåller nämligen en mängd nyttigheter som är bra för kroppen. Förutom vitaminerna A, B, C och E innehåller lingon fo
Krispiga, degiga eller fett goda pommes Laboratorietest
Pommes frites – eller "pommes" som de ofta kärleksfullt kallas – är antagligen ett av världens mest populära tillbehör. Trots sin enkla sammansättning av Potatis, olja och salt är de gyllene Potatisstavarna lika gångbara på finkrogen till lövbiff och entrecote som till snabbmatskedj
Billigaste fläckborttagaren bäst Laboratorietest
Den nya dyra soffan är inköpt och vardagsrummet ser perfekt ut. Men redan vid första fredagsmyset blir det en irriterande rödvinsfläck. Hur gör man - finns det fläckborttagare som fungerar på sofftyg, utan att man tvättar det i tvättmaskinen, och utan att de skadar eller påverkar tyget
Så mycket näring finns det i vegorätterna
I matlagningsprogram och kokböcker lagas det allt mer vegetariskt, och i frysdiskarna har utbudet av vegetariska färdigrätter heller aldrig varit större. Men trots den breda vegotrenden är det många som fortfarande är tveksamma.
Så slipper du förgifta din trädgård
Ogräsmedel, mossmedel och olika typer av konstgödsel. Trädgårdshandlarnas hyllor är fullproppade med kemiska hjälpmedel till trädgården. Men för Bo Rappne, trädgårdsmästare på Slottsträdgården Ulriksdal, är detta helt fel väg att gå.– Branschen vill sälja de här produkte
Så väljer du rätt knivar till köket
Att kniven är kökets viktigaste redskap skriver nog de flesta kockar under på. Och även i svenska hemmakök har dyra knivar blivit allt vanligare. Enligt Johan Almling, grundare av knivakademin, finns det en enkel förklaring. Männens intåg i köket. – Män är generellt mer
Ingen brikett är bra på allt Laboratorietest
Grillning är ett av svenskarnas stora sommarnöjen. För tjockare köttbitar, Potatis i folie och mycket grönsaker passar briketter bäst. De tar längre tid att tända än vanlig grillkol men i gengäld håller de värmen längre.
Men skiljer det något mellan olika briketter? T
För mycket akrylamid i svensk mat
– Industrin behöver öka sina ansträngningar. Främst för konsumenternas skull, men också för att klara de gränsvärden som troligen är på gång inom EU, säger Leif Busk, toxikolog på Livsmedelsverket.Livsmedelsverket har granskat 204 produkter på den svensk
Stort svinn med fel Potatisskalare Laboratorietest
Den ska vara vass, ligga bra i handen och vara tillverkad av bra stål, så att den håller. Men viktigast av allt är att den gör jobbet så snabbt som möjligt. För även om några kanske ser det som en rofylld syssla, så skalar de flesta av oss grönsaker under ti
Kadmium i mat kostsamt för sjukvården
Tungmetallen
kadmium är en bidragande orsak till benskörhet och frakturer. Kadmium finns
bland annat i vetemjöl och rotfrukter, däribland Potatis. I våras kunde Testfakta publicera ett test av vet
Så förvarar du grönsakerna bäst
Att kött och mjölkprodukter ska förvaras i kylskåp känner alla till. Men hur är det egentligen med frukt och grönt?Ja, det skiljer sig lite från livsmedel till livsmedel. Vissa mår bäst av att förvaras i löst knuten påse i kylskåpet för att
Få diskmedel klarar alla typer av matrester Laboratorietest
Intorkade rester av ris som sitter som cement i porslinet. Frukostflingor som kräver en handgriplig insats för att släppa greppet. Och så dessa tefläckar som missfärgar porslinet.
Hur mycket av diskresultatet beror på val diskmedelstablett?
Priset på Potatis rekordhögt
Det är förra årets torka i Ryssland som gett en enorm efterfrågan på Potatis. Ryssland är världens största Potatisproducent efter Kina. Den stora exporten till Ryssland har lett till Potatisbrist i övriga Europa.
Se alla rätterna här
mlns="http://xmlns.escenic.com/2009/import" source="teknomediaPictures" sourceid="http://www.testfakta.se/img/2009/10/5/210097.jpg"/>Lövtunn bit. Beskrivs som en värdshusklassiker med spröda
Se upp för gröna knölar
– Man blir ju lite förundrad över att butikerna utsätter Potatisen för ljus på ett sätt som man i alla tider vetat att det är skadligt. Jag har inte sett någon butik där man förvarar Potatisen på det rätta mörka sättet, säger Potatisexperten Lena Hedlund, som skri
Mycket av maten som kastas är fullt ätbar
Svensken slänger i genomsnitt 100 kilo mat per år, vilket i runda slängar är runt 27 procent av all mat vi köper. Det motsvarar ett årligt koldioxidutsläpp från 700 000 personbilar. För att inte tala om hur det påverkar privatekonomin. SCB up
Grönare chips från svensk Potatis
I takt med att miljövänlighet och klimathot engagerar folket väljer många företag att möta kundernas krav på klimatsmarta produkter. Nu har turen kommit till snacksindustrin. Esterellas nya etikett Solchips innehåller chips odlade av Svensk Sigill-Potatis. – Det är
Importerad Potatis i Svenska lantchips
Från början var Potatisen i Svenska lantchips uteslutande svensk. Men efter fem år i företagets 17-åriga historia övergavs tanken, rapporterar tidningen ATL. I dag innehåller chipsen även importerad Potatis. För att kvaliteten på chipsen ska vara hög året o
Åtta högtryckstvättar testade Laboratorietest
Även om kocken och skådespelaren Per Morberg använder högtryckstvätten till att skala Potatis är nog ändå dess vanligaste användningsområde rengöring av mer otympliga ting, som hus, bilar, båtar och mossiga trädgårdsytor. Eftersom d