Så undviker du telefonförsäljarnas knep

Så undviker du telefonförsäljarnas knep

Säg nej! Ingå aldrig ett avtal per telefon som du själv inte tagit initiativ till. Testfakta tipsar om de vanligaste avtalsfällorna i luren – och hur du undviker dem.

Mattias Boström
Mattias Boström Publicerad: 18 Feb, 2011
Läs senare

Du kanske känner igen scenariot: Ett samtal från ett okänt nummer. Den säljande rösten berättar om ett erbjudande som du inte får missa. Du tackar nej – men får ändå en faktura några veckor senare. Du ringer tillbaka och säger att du inte beställt produkten – företaget hävdar motsatsen; du ingick avtal via telefon.

I det läget är det lätt att känna sig maktlös. Vilka rättigheter har man? Rickard Faivre, jurist på Konsumentverket, har några enkla råd till hur man ska hantera situationen.
– Min åsikt är att man aldrig ska avtala på telefon. När de ringer till mig säger jag bara mitt namn och nej, nej, nej. Sedan lägger jag på. Säger du ”ja” på något ställe under samtalet, kan de klippa in det hur de vill för att kunna hävda att du ingått avtal. Det finns sådana fall, säger han.

Rickard Faivre menar att säljföretagen medvetet förvillar och pratar snabbt. De får ofta erbjudandet att låta som ett engångsköp, trots att det rör sig om avtal.
– Det ringer ofta till äldre och ensamma människor som bara vill prata med någon. Och det är ju så lågt.

Telefonavtal faller under avtalsfriheten i Sverige. De är alltså helt lagliga och lika bindande som avtal på papper. Men metoderna för att få påskrifter skiljer sig.
– Många har automatiska uppringningar och säljarna måste kunna visa för sina chefer att de har fått kontakt med just ditt nummer. Så för att slippa telefonterrorn är det lika bra att svara, säger han.

När du väl gör det, gäller det dock att se upp med vad du säger. Om en tvist uppstår är det i princip omöjligt för konsumenten att komma ihåg vad som sagts, och ännu svårare att bevisa det. Tvärtemot vad många tror har företagen ingen skyldighet att lämna ut det inspelade samtalet där avtalet upprättades.
– Det bästa är ju att få avtalet på posten. Men det behöver inte heller garantera något. Om du hittar något i det faktiska avtalet som du inte gillar, kan de ändå hävda att du ingått avtal per telefon, säger Rickard Faivre.

Du har en lagstadgad ångerrätt på två veckor, även när det gäller avtal som upprättats per telefon. Men även där kan man bli lurad, enligt Rickad Faivre.
– Om du ringer upp efter en vecka och kräver att köpet hävs, kan du ändå få en faktura – efter tre veckor. Du ringer upp igen och hävdar att du hävt köpet. ”Nej”, säger de, vi har ingen uppgift på det.” Och då är vi ändå tillbaka i en situation där båda parter hävdar att de har rätt. Det är hopplöst. Det enda sättet är att själv spela in samtalen.

Rickard Faivre tog saken i egna händer när han halv nio en vardagskväll blev uppring av en säljare och började ställa frågor om hans pensionssparande. Företaget personen jobbade för ringde på uppdrag av Rickard Faivres bank, trots att han tydligt sagt att han inte vill ha några samtal från dem.
– Jag ringde till min bank dagen efter och frågade om de lämnat ut mina uppgifter till det här företaget. De erkände och jag sa direkt att jag kommer att avsluta alla mina konton och flytta mina lån till en annan bank. De bad om ursäkt, men det var för sent. Jag tog mitt pick och pack och drog.

Fakta

Se upp för avtalsfällorna

* Huvudregeln är: ingå inga avtal per telefon när du blir uppringd. 

* Om du ändå ingår avtal per telefon, anteckna alla villkor och läs sedan upp dem för säljare och få dem godkända.

* Begär att få en papperskopia på avtalet

* Om du hamnar i tvist, bestrid hela vägen – från företaget till kronofogden. Bevisbördan ligger hos företaget.

* Spela själv in samtalet.

* Utnyttja ångerrätten inom två veckor om du ångrar dig och kräv bekräftelse från företaget.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.