Babysittern klarar inte säkerheten

Babysittern klarar inte säkerheten

Laboratorietest

Det är inte många babysitters som lever upp upp till samtliga krav i säkerhetsstandarden. Testfaktas omfattande laboratorietest av åtta nya modeller visar på stora skillnader i funktion, säkerhet och pris.

Laboratorietest
Fredrik Nejman Publicerad: 14 Dec, 2007
Läs senare

I flera decennier har babysittern varit en kär vän för många föräldrar.
Den är bekväm och praktisk. Dessutom får föräldern ögonkontakt med babyn.
Men hur bra är de egentligen?
Testfakta lät laboratorietesta åtta populära modeller. Från den billiga, Babyseat Basic, för 250 kronor, till lyxmodellen, Bloom, för 2 000 kronor.
Inte bara priset, utan också design skilde rejält. Från den klassiska Babyseat Basic, med enkel fjädrande stålkonstruktion till mer gungstolslika Baby Rocker Newborn från Fisher Price.
Resultatet blev ganska tydligt. Design, prislapp och kvalitet hänger inte ihop. Testets två billigaste modeller, Babyseat Basic och Carlobaby, hamnade på topptre-listan.
Endast testvinnaren Svan Bouncer klarade den internationella standarden utan anmärkning.
Sämst var Babybjörn och Zekiwa. De klarade inte den europeiska säkerhetsstandarden i flera moment.
Sittern från Zekiwa kan ramla framåt och få stolen att välta. Sittern från Babybjörn klarade inte belastningskravet. En babysitter ska klara en belastning på 20 kilo, men Babybjörns rygg vek ner sig till golvet redan vid 15 kilo.
– Ska man rangordna bristerna så är den från Zekiwa allvarligare. Under vissa omständigheter kan sittern välta, även om risken är liten. När det gäller Babybjörn så var det endast i ett av tre inställbara lägen på ryggstödet som den inte klarade standarden, säger Bengt-Åke Johansson ingenjör och testare på SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.
Laboratorietestet på SP gjordes i tolv olika delar. Tyngdpunkten låg på säkerhet. Men några moment handlade också om hanterbarhet.
Testet visade också att:

  • Sex modeller inte hade en godkänd bruksanvisning, Bloom och Zekiwa bröt mot kravet att bruksanvisningen ska vara på svenska. De hade bara anvisningar på engelska. På Carlobaby, Zekiwa, Babyseat (båda modellerna) och Babybjörn saknades viss varningstext.
  • Det fanns risk att babyn klämmer sig på sex modeller - Carlobaby, Babyseat GL, Fisher Price, Babybjörn, Zekiwa och Bloom.
  • Ingen sitter hade otillåtna halter av tungmetaller. Testvärdena för bland annat bly, kadmium och kvicksilver låg långt under gränsvärdet.

Oavsett vilken sitter man väljer är det viktigt att den används riktigt.
– Man absolut aldrig ställa sittern på ett bord. Rör barnet sig kan sittern välta i golvet, säger Kerstin Csiffary, barnsäkerhetsexpert på Konsumentverket i Sverige.
Men, det är svårt att följa bruksanvisningen när den inte är komplett och godkänd?
– Ja, det här med bruksanvisningen är ett generellt problem på barnprodukter. Tyvärr är det inte första gången bruksanvisningarna inte håller måttet. Många importörer kan inget om standarden utan köper i något och bara översätter en broschyr. Om de ens gör det.
Ska Konsumentverket agera?
– Ja, vi måste nog samla branschorganisationen Barn och Baby och ta upp det här vanliga problemet med bruksanvisningarna. Vi måste få ordning på det här, säger Kerstin Csiffary.
Varken Kerstin Csiffary eller Bengt-Åke Andersson vill, trots anmärkningarna, gå så långt att de säger att man ska undvika att köpa någon av de testade modellerna.

Fotnot:
Tommy Annika HB uppger att man efter vårt test inte kommer att saluföra babysittern från Zekiwa. 

Fakta

Åtta modeller av babysitter har laboratorietestats av Sveriges Tekniska Forskningsnings-institut, SP, i Borås.
Testet har fokuserat på att se om modellerna klarar den europeiska säkerhetsstandarden (EN 12790:2002). Testet omfattade totalt tolv moment. Resultaten från de olika momenten har slagits ihop och betygsatts i fem olika delar.

  • Öppningar, vassa kanter och rörliga delar. Inga öppningar vid sele och spänne får vara mellan 5 och 12 millimeter. Då finns det risk för att barnet fastnar med sina fingrar. Rörliga delar får inte utgöra någon risk för att barnet klämmer sig. Vassa kanter och hörn i barnets närhet medför också en skaderisk.
  • Lösa smådelar, remmar och band. Lösa smådelar och långa remmar eller band kan leda till att ett barn kvävs.
  • Sitt- och liggvinkel. Det är en fördel om man kan justera sittvinkeln på babysittern. Men sittvinkeln får aldrig vara mer än 80 grader eftersom barnets huvud då riskerar att falla framåt. På Zekiwa var den 86 grader, vilket i det här fallet även gjorde babysittern instabil.
  • Låsanordning, bälten, stabilitet och uthållighet. Låsanordningar, selar och bälten måste tåla påfrestningar. Babysittern skall vara stabil i alla lägen och inte riskera att välta som i fallet Zekiwa. Den skall klara en högre belastning utan att konstruktionen ger vika, vilket den gjorde i Babybjörns fall.
  • Bruksanvisning och hanterbarhet. En grundläggande krav som två inte klarade är att bruksanvisningen ska vara på svenska. Övriga mera formella krav handlar om olika varningstexter som bruksanvisningen måste innehålla.

Betygen från de fem olika delmomenten har viktats samman med lika vikt till totalbetyget 1-5, där 5 är bäst.

  Bilder från laboratorietestet
  Foto: Anna Sigge

Mätning av öppningar. Inga öppningar vid sele och spänne får vara mellan 5 och 12 millimeter. Då finns det risk för att barnet fastnar med sina fingrar.
 

 

Mätning av sitt- och liggvinkel. Det är en fördel om man kan justera sittvinkeln på babysittern. Men sittvinkeln får aldrig vara mer än 80 grader eftersom barnets huvud då riskerar att falla framåt. På Zekiwa var den 86 grader, vilket i det här fallet även gjorde babysittern instabil.

 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.