Så blir framtidens tv

Så blir framtidens tv

Datorn har flyttat ut i tv-rummet och blivit ett måste för vår mediakonsumtion. Men vad händer i längden med tv-tablåerna. Är de ett minne blott om tio år? Hur konsumerar vi tv i framtiden?

Mattias Boström Publicerad: 18 Maj, 2009
Läs senare
Fram till nu har vi väntat lydigt tills våra favorit-program sänds i tv. Men i takt med att bandbredden ökar och internet går från att vara ett nöje till livsnödvändigt, stiger våra krav på en omedelbar tillgång till tv-program och serier. Vi vet vad vi vill ha, och vi vill ha det nu. Och de svenska tv-kanalerna håller med: I framtiden är det internet som är huvudmedium för tv-tittande.
– Vi tror på on-demand, tillgång till tv-program när man vill. Men jag tror inte tv-tablåerna försvinner helt. Folk åker ju fortfarande tåg, trots att vi har bilar. Tv och internet har olika fördelar. Men internet kommer med all sannolikhet att stå för den övervägande delen av vår tv-konsumtion i framtiden, säger Frank Hoffsümmer, chef för teknikutveckling på SVTI (Sveriges Television Interactive).
Marko Turpeinen är av samma åsikt. Han är professor i mediateknik på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm och jobbar just nu med projektet Framtidens Television på KTH.
– Utvecklingen av ip-tv har gått mycket snabbare än vad vi trodde för fem år sedan. Tv-bolagen inser det och investerar mycket pengar på det här området.
Om det i förlängningen leder till den traditionella tv-sändningens död är svårt att säga. Vi har just gått över från analogt till digital, vilket kostade en hel del. Så det kommer nog att dröja ett bra tag innan vi förkastar det och gå över till ip-tv, säger han.
Marko Turpeinen tror dock att rollerna i branschen kommer att förändras, att det är sannolikt att tv-bolagen och produktionsbolagen får en mer direkt kontakt med tittarna.
– Dynamiken i branschen kommer nog förändras. HBO kan till exempel sända direkt till tittarna, utan att blanda in en svensk tv-kanal, säger han.
I ett sådant scenario hamnar SVT i en unik position i svensk television och blir förmodligen den kanal som får minst problem med övergången till internet-tv. Anledningen stavas egna produktioner. Reklamkanaler som Kanal 5 och TV3 kommer enligt SVT:s Frank Hoffsümmer få stora problem i framtiden eftersom de bara agerar förmedlare av inköpta program. Den rollen kan bli överflödig om produktionsbolagen och tv-bolagen själva väljer att släppa programmen på sina egna villkor via internet, och på så sätt dra in alla reklampengar själva.
Kristoffer Graci på produktionsbolaget Stockholm-Köpenhamn, som ligger bakom många av Filip och Fredriks program, tror ändå att tv-kanalerna kommer att finnas kvar.
– Som konsument behöver man någon sorts redaktör, någon som väljer tv-program åt slappa konsumenter. Visst, det finns säkert produktionsbolag som tycker att det skulle vara spännande att sända programmen själva. Men tv-kanalerna är å andra sidan väldigt bra på marknadsföring och annonsering. De är också bra på att veta vad tittaren vill ha. Bra redaktörer helt enkelt, säger han.
Att sia om framtiden är som bekant inte helt enkelt. Det är lätt att man med facit i hand får äta upp sina egna ord. Så det är lätt att förstå att Marko Turpeinen när han tvekar på frågan när de traditionella tv-sändningarna slocknar och tablåerna är ett minne blott.
– Inställningen ”jag vill titta när jag vill, var jag vill”, är väldigt utbredd redan i dag. Om fem år är ip-tv förmodligen lika stort som vanlig tv, men att förutspå när tv-sändningarna slocknar är omöjligt.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.