25

Bästa falukorven utsedd Laboratorietest

Publicerad: 28 Jan, 2017 i Hem > Falukorv > Bästa falukorven utsedd
Närmare 30 000 ton falukorv tillverkas det varje år i Sverige. Korven sägs ha uppkommit redan på 1600-talet som ett sätt att ta tillvara på köttet från oxar från Falu koppargruva. I dag måste alla falukorvar som säljs följa samma EU-skyddade grundrecept – kött från

Listeria i smörgåspålägg

Publicerad: 10 Feb, 2014 i Hem > Livsmedel > Listeria i smörgåspålägg
Listeria-bakterierna hittades i kokt medvurst med bäst-före-datum 2014-02-02. Av säkerhetsskäl återkallar man även en antal andra smörgåspålägg som producerats under samma dag (se lista nedan). Konsumenter uppmanas att lämna tillbaka aktuella produkter till bu

Bacon stoppas efter listerialarm

Publicerad: 11 Jun, 2012 i Hem > Livsmedel > Bacon stoppas efter listerialarm
De produkter som stoppas är Bacon Scan Butchers Choice och Bacon Scan 3×140 gram, med tillverkningsdatum den 29 maj och utgångsdatum den 22 juli.I stora mängder kan listeriabakterier infektera viktiga organ i kroppen. Bakterien dör vid upphettning över 72 grader

Fler produkter återkallas efter salmonellalarm

Publicerad: 30 May, 2012 i Hem > Livsmedel > Fler produkter återkallas efter salmonellalarm
Det var i söndags som stickprov visade spår av salmonella och flera förpackningar med kött återkallades. Nu dras allt som producerats på samma linje i samma anläggning tillbaka. Det gäller Scan nötfärs 1 kilo och Scan blandfärs 1 kilo daterade till den 22 maj. Utökn

Risk för salmonella i Coops färs

Publicerad: 28 May, 2012 i Hem > Livsmedel > Risk för salmonella i Coops färs
Risken berör Coop Nötfärs 2 000 gr, Coop Blandfärs 500 gr, 1 000 gr och 2 000 gr och Coop Hamburgare 425 gr och 1 130 gr samt Coop Hamburgare Bacon.För nötfärsen är sista förbrukningsdag 28-31 maj, blandfärsen 28 maj-1 juni, hamburgare 29-30 maj och hamburgare

Listeria i skinka från Scan

Publicerad: 23 May, 2012 i Hem > Livsmedel > Listeria i skinka från Scan
Alla produkter med förpackningsdag 2012-05-15 återkallas. Scan uppmanar kunder som har en sådan produkt i sitt kylskåp eller frys att lämna tillbaka den till butiken eller kontakta Scan.

Svenskt kött blir dyrare

Publicerad: 3 Apr, 2012 i Hem > Livsmedel > Svenskt kött blir dyrare
Den svenska köttproduktionen har de senaste åren kommit in i en ond spiral. Många köttbönder har kastat in handduken, vilket i sin tur skapat överkapacitet på slakterierna som fått dra ner på personal.En stark svensk krona gör i sin tur att priset på importera

Nytt datumfusk med köttfärs avslöjat

Publicerad: 28 Feb, 2012 i Hem > Livsmedel > Nytt datumfusk med köttfärs avslöjat
Tempo i Fjärås hade malt ner nötkött med bäst för datum 13 februari och satt sista förbrukningsdatum 15 februari. Enligt Kungsbacka kommuns livsmedelsinspektör Robert Singer hade man alltså malt ner gammalt kött och förlängt datumet. – Man får inte märka

Scan tvingas böta 200.000 kronor

Publicerad: 27 Jan, 2012 i Hem > Livsmedel > Scan tvingas böta 200.000 kronor
Det är när de slaktade djuren kommer in i kylrummet som kondensen bildas. Den är så kraftig att det droppar ner vatten på slaktkropparna. Kondensen löser upp smuts och kan innehålla bakterier. Problemen upptäcktes  redan 2010. Men trots att Livsmedelsverket gjor

Brist på nötkött till våren

Publicerad: 29 Dec, 2011 i Hem > Livsmedel > Brist på nötkött till våren
Den 1 januari försvinner handjursbidraget som ger producenterna omkring 1500 kronor per slaktat djur. EU-bidraget har funnits inom EU för att lantbrukarna inte bara ska satsa på kvigor och kor, men nu tas bidraget bort. För att få ut så mycket pengar som möjligt har där

Så väljer du rätt julskinka

Publicerad: 13 Dec, 2011 i Hem > Så väljer du rätt julskinka
Listan är framtagen av journalisterna Malin Olofsson och Daniel Öhman, till vardags reportrar på Ekot i Sveriges Radio. De två låg bakom den uppmärksammade programserien Matens Pris, som även blivit en bok.

Så väljer du rätt julskinka

Publicerad: 12 Dec, 2011 i Hem > Livsmedel > Så väljer du rätt julskinka
Listan är framtagen av journalisterna Malin Olofsson och Daniel Öhman, till vardags reportrar på Ekot i Sveriges Radio. De två låg bakom den uppmärksammade programserien Matens Pris, som även blivit en bok.

Många larm om farlig matbakterie

Publicerad: 1 Dec, 2011 i Hem > Livsmedel > Många larm om farlig matbakterie
I år har larmen om listeriabakterier i olika mat-produkter duggat tätt. I förra veckan drogs flera olika korvfabrikat in från bland andra ICA och Atria efter att smittan upptäckts i produkterna. I november drog Scan in ett parti bacon och i somras handlade det om falukorv

Scan återkallar prinskorv

Publicerad: 30 Nov, 2011 i Hem > Livsmedel > Scan återkallar prinskorv
Korvarna är tillverkade i Scans anläggning i Kristianstad och den kan inte garantera att korvarna är fria från de ovan nämnda ämnena. Lakotosintolleranta och allergiker skulle kunna reagera på prinskorvarna och Scan har därför valt att omedelbart återkalla produkten.

Scan riskerar böter på 200.000

Publicerad: 17 Nov, 2011 i Hem > Livsmedel > Scan riskerar böter på 200.000
Det är när de slaktade djuren kommer in i kylrummet som kondensen bildas. Den är så kraftig att det droppar ner vatten på slaktkropparna.– Vattnet löser upp smuts som finns på till exempel armturer. I den smuts som finns där kan det finnas bakterier, säger Chr

Listeria i falukorv från Scan

Publicerad: 23 Aug, 2011 i Hem > Livsmedel > Listeria i falukorv från Scan
Det smittade korvpartiet har förpackningsdatum 20 juli och bäst före-datum 19 augusti. Det finns alltså inga smittade korvar kvar i någon butik. – Men eftersom det kan finnas kunder som fortfarande har kvar korven i kylskåpet eller i frysen vill vi ändå gå ut

Livsmedelsverket anmäler Scan

Publicerad: 29 Mar, 2010 i Hem > Livsmedel > Livsmedelsverket anmäler Scan
I Sverige slaktas djur genom att det först bedövas och blir medvetslöst. Därefter sker avlivning genom att djuret töms på blod. Det finns risk att djuret vaknar upp från medvetslösheten och får tillbaka känseln om den inte töms helt på blod. Ur djurskyddssynpunkt ä

Scan kokar grisar levande

Publicerad: 17 Mar, 2009 i Hem > Livsmedel > Scan kokar grisar levande
Det är Ekot som granskat dokument från Livsmedelsverket. Verkets veterinär Christer Lindberg upptäckte själv den plågsamma behandlingen när han besökte Hugossons slakteri i Luleå, som ägs av Scan. – Det är nog lätt att förstå att bli kokt levande är nog inte

Mycket tillsatser i hamburgare Laboratorietest

Publicerad: 19 Nov, 2008 i Hem > Livsmedel > Mycket tillsatser i hamburgare
På uppdrag av Testfakta har Eurofins livsmedelslaboratorium i Lidköping analyserat innehållet i hamburgare från Burger King, Scan, McDonalds, Max och Sibylla.Analysen visar att alla utom Burger King har någon typ av tillsats i sina hamburgare. Förutom salt visar analysen bland annat

Flytvästarna i testet var livsfarliga

Publicerad: 7 Jun, 2008 i Hem > Föräldrar & barn > Flytvästarna i testet var livsfarliga