96

Apparaten som minskar matsvinnet – test av åtta modeller Laboratorietest

Publicerad: 13 Aug, 2018 i Hem > Hem & hushåll > Apparaten som minskar matsvinnet – test av åtta modeller
Från att främst ha använts av jägare har vakuumförpackare blivit en allt vanligare hushållsapparat i svenska hem. I dag används de inte bara till förpacka Kött med utan även till känsligare livsmedel som grönsaker och frukt eller för att göra lunchportioner av söndagsmiddagen. Geno

Gjutjärnspannorna steker ojämnt på induktionshällen Laboratorietest

Publicerad: 26 Feb, 2018 i Hem > Gjutjärnspannorna steker ojämnt på induktionshällen
För den som tröttnat på sönderrepade stekpannor i miljöfarliga material så är kanske en panna i gjutjärn ett mer hållbart alternativ. Testfakta har testat sju olika pannor – tre klassiska gjutjärnspannor, tre med en emaljerad stekyta, och en panna i så kallat lättviktsgjutjärn. Det

Så säger livsmedelsföretagen om lax-testet

Publicerad: 21 Feb, 2017 i Hem > Livsmedel > Så säger livsmedelsföretagen om lax-testet
Therese Hultén, pressansvarig på Lidl: Hur ser ni på att er lax innehåller etoxikin i halter som ligger sex gånger över gränsvärdet för Kött? – Vi följer utvecklingen noga och konstaterar att Livsmedelsverket för en dialog med sina kollego

Förbjudet bekämpningsmedel i odlad lax Laboratorietest

Publicerad: 16 Feb, 2017 i Hem > Odlad lax > Förbjudet bekämpningsmedel i odlad lax
En analys som Testfakta låtit göra av tolv olika laxprodukter visar att all fisk innehåller det potentiellt hälsofarliga ämnet etoxikin och i över hälften av fallen överskrids gränsvärdet för Kött flera gånger. – Det finns studier som pekar på att etoxikin har genot

Bästa falukorven utsedd Laboratorietest

Publicerad: 28 Jan, 2017 i Hem > Falukorv > Bästa falukorven utsedd
Närmare 30 000 ton falukorv tillverkas det varje år i Sverige. Korven sägs ha uppkommit redan på 1600-talet som ett sätt att ta tillvara på Köttet från oxar från Falu koppargruva. I dag måste alla falukorvar som säljs följa samma EU-skyddade grundrecept – Kött från

Så mycket näring finns det i vegorätterna

Publicerad: 18 Apr, 2016 i Hem > Livsmedel > Så mycket näring finns det i vegorätterna
I matlagningsprogram och kokböcker lagas det allt mer vegetariskt, och i frysdiskarna har utbudet av vegetariska färdigrätter heller aldrig varit större. Men trots den breda vegotrenden är det många som fortfarande är tveksamma.

Varsågoda – här är framtidens mat

Publicerad: 30 Mar, 2016 i Hem > Kropp & hälsa > Varsågoda – här är framtidens mat
Att vi behöver ändra våra kostvanor och äta mindre Kött för att klara framtidens livsmedelsförsörjning är de flesta experter överens om. Men vad ska vi äta i stället? Testfakta har tittat på några av förslagen.

Bästa apparna för nitiska konsumenter

Publicerad: 16 Nov, 2015 i Hem > Ekonomi > Bästa apparna för nitiska konsumenter
Vilka fiskar var det nu igen som är rödlistade och som du absolut inte bör äta? Vad betyder E622? Vilka rättigheter har du när du känner dig lurad på det grekiska turisthotellet? Och hur säger man ”pengarna tillbaka” på finska

Bra kattmat måste inte kosta skjortan Laboratorietest

Publicerad: 24 Aug, 2015 i Hem > Husdjur > Bra kattmat måste inte kosta skjortan
En årsförbrukning av torrfoder till katten kan kosta drygt 300 kronor, eller 2700 kronor beroende på vilket märke du väljer. Men vad är det egentligen du betalar för?

Bästa och sämsta snabbmaten

Publicerad: 16 Mar, 2015 i Hem > Livsmedel > Bästa och sämsta snabbmaten
Fett, kalorier och salt. Att våra älskade snabbmatsfavoriter inte är några hälsotallrikar är ingen nyhet. Men allt som går snabbt är inte skräp, visar Testfaktas genomgång av innehållet i nio populära rätter. Näringsvärdena är tagna från Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas och be

Bästa plasten till julresterna Laboratorietest

Publicerad: 19 Dec, 2014 i Hem > Hem & hushåll > Bästa plasten till julresterna
Är det någon gång man behöver plastfolie i köket så är det under julen, när mängder av byttor, pastejer och rester ska in och ut ur kylen. Att plasta in maten skyddar den från att torka ut, och även från att komma i kontakt med skadliga ba

Farliga bakterier i vart tionde Köttprov

Publicerad: 18 Dec, 2014 i Hem > Livsmedel > Farliga bakterier i vart tionde köttprov
Myndigheten har analyserat 177 prover av nötKött från EU-länder eller länder utanför EU. I 23 av proverna fanns Stec-bakterier som kan ge upphov till Ehec. Ehec kan ge allt från milda magproblem till blodiga diarréer och njursvikt.– Hanterar du Köttet rätt kan du vara helt lug

Axfood återkallar “oxfilé” med oklart ursprung

Publicerad: 20 Nov, 2014 i Hem > Livsmedel > Axfood återkallar “oxfilé” med oklart ursprung
Ett test som gjordes av en livsmedelsinspektör i Hylte kommun visar att den “frysta oxfilé” som sålts i Axfood Snabbgross butiker inte är vad den utges att vara. Proverna visar att det vare sig rör sig om nötKött, hästKött eller grisKött. Den frys

Ica-handlare bojkottar danskt Kött

Publicerad: 25 Apr, 2014 i Hem > Livsmedel > Ica-handlare bojkottar danskt kött
– Vi måste gynna våra svenska bönder och det danska Köttet är inte okej. Jag tycker inte vi ska gynna det. Vi kan inte göra allt på en gång men alla kan delta, det är fler Ica-handlare och leverantörer som funderar på det här så jag tycker det är ett steg i rät

”Konsumenter luras av specialjorden”

Publicerad: 25 Apr, 2014 i Hem > Hem & hushåll > ”Konsumenter luras av specialjorden”
Äntligen vårvärme och dags att börja plantera på uteplatsen, i trädgården och på balkongen. Men vilken jord skall det vara? Att döma av utbudet hos trädgårdshandlarna räcker det inte bara med en sort. Förutom vanlig planteringsjord finns specialsäck

Stafylokocker i mer än varannan påssallad Laboratorietest

Publicerad: 20 Mar, 2014 i Hem > Livsmedel > Stafylokocker i mer än varannan påssallad
Färdiga salladsmixar på påse har blivit allt populärare. Men denna genväg är inte riskfri, visar Testfaktas analys. Sju av tio undersökta sallader innehåller nämligen stafylokocker och Bacillus cereus – två elaka typer av bakterier som kan leda ti

Dålig salmonellakontroll av importat Kött

Publicerad: 9 Sep, 2013 i Hem > Livsmedel > Dålig salmonellakontroll av importat kött
– Det är oacceptabelt att var sjätte sändning inte har provtagits på rätt sätt, säger veterinärinspektör Åsa Kjellgren. Bättre kunskap behövs hos myndigheter och företag i både avsändarländerna och Sverige.I undersökningen kontrollerades 131 sändninga

Ökande Köttimport trots skandaler

Publicerad: 3 Sep, 2013 i Hem > Livsmedel > Ökande köttimport trots skandaler
Under årets första sex månader ökade importen med hela 9,5 procent jämfört med samma period i fjol. Det innebär att det importerade Köttet nu står för 47 procent av den totala Köttförsäljningen i Sverige, skriver Foodmonitor. 

Fler drar ner på Köttet efter skandalerna

Publicerad: 4 Jul, 2013 i Hem > Livsmedel > Fler drar ner på köttet efter skandalerna
Hästlasagn, griskebab och fläsk som blir oxfilé. Den senaste tidens Köttskandaler har gjort att 6 av 10 svenskar har fått minskat förtroende för livsmedelsbranschen och nästan 1 av 4 uppger att de har minskat sin konsumtion av Kött.  Det visar en under­sökning som K

Svensk oxfilé återkallas efter krav från Livsmedelsverket

Publicerad: 15 Apr, 2013 i Hem > Livsmedel > Svensk oxfilé återkallas efter krav från Livsmedelsverket
Köttet som företaget sålt har varit av annat ursprung, och i vissa fall annan djurart, än vad företaget uppgett genom märkning. Livsmedelsverket kräver därför att företaget återkallar alla produkter märka ”oxfilé Sverige fryst”, levererade från företa