Senaste decennierna har många svenska hem utrustas med en mängd ny elektronik som fått elmätarna att ticka allt snabbare.
– Men de senaste åren har elförbrukningskurvan faktiskt börjat plana ut, säger Peter Bennich, handläggare på Energimyndigheten som i en färsk studie kartlagt svenskarnas elkonsumtion i 400 hushåll.
Anledningarna till att förbrukningsnivån börjar plana ut är flera, men framför allt har traditionellt energislukande vitvaror som kyl och frys ersatts med strömsnålare alternativ. ?Samma sak sker när allt fler bostäder nu lyses upp av lågenergilampor.
Den är alltså mängden apparater som drivit upp energiförbrukningen i svenska hem: datorer, spelkonsoler, laddare och tv står i varje rum.
Senaste åren har också många hushåll kasserat sin gamla tjock-tv, med större platt-tv-apparater som drar mer ström.
Men på sikt tror Peter Bennich att vi får en mottrend, med färre produkter.
Även den drivs av teknikutvecklingen.
- Den långsiktiga trenden är att bygga in fler funktioner i samma enhet. Telefonen, datorn och tv:n hamnar i samma apparat, säger han.
Det är ofta svårt för konsumenterna att begripa och jämföra olika parametrar som styr energiförbrukning. Visserligen finns märkningar som till exempel Energy Star: ett slags standard inom EU. Men märkningen är så länge inte särskilt utbredd. ? Det finns heller ingen anledning att köpa en dyrare vara, i tron att den på sikt betalar sig med lägre elförbrukning. Det finns inget samband mellan pris och energiförbrukning.
- En dyrare platt-tv är alltså ingen garanti för att den skulle vara bättre ur förbrukningssynpunkt, säger Peter Bennich.
Den som vill spara pengar på elräkningen bör snarast ta ett samlat grepp om förbrukningen i hushållet. Uppvärmningskostnaderna är förstås den största utgiftsposten, men det går att tjäna pengar på hemelektroniken. ? Enligt Energimyndigheten försvinner i dag upp till 10 procent av all svensk hushållsel i stand-by-förbrukning – helt i onödan.
- Du sparar hundralappar bara på att stänga av apparater i stand-by-läge. Men åtgärderna ska ses ur hela befolkningens perspektiv, säger Peter Bennich.
Sedan årsskiftet gäller också nya EU-regler för hur mycket en apparat får förbruka i just stand-by-läge. Den nya nivån har satts till 1 watt, betydligt lägre än vad som tidigare varit normalt. Genom lagändringen hoppas EU fram till år 2020 kunna sänka förbrukningen i medlemsländerna motsvarande Danmarks totala elförbrukning under ett år.