720
Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar Laboratorietest
Att man väljer växtbaserade proteinkällor framför kött, fisk och mejerier kan ha många orsaker. Någon gör det för klimatets skull, andra för att det känns mer hälsosamt. Oavsett skäl har utbudet av växtbaserade alternativ till traditionella kött- fisk- och mjölkprodukter vuxit rej
Äkta honung var sockerdopad Laboratorietest
En tesked honung i teet på morgonen är en vardaglig rutin för många. Honung blir också en allt vanligare ingrediens i matlagningen i takt med att vi hämtar inspiration från andra länder där honung används i stället för socker.
Utb
Vegofärsen blir en järnfälla Laboratorietest
Svenskarna äter allt mindre kött visar statistik från Jordbruksverket. Det är en långsiktig trend där vi framför allt minskar köttintaget från nöt och gris.
Som ersättare har Livsmedelsbranschen under senare år tagit fram flera olika vegoprodukter med ett näringsinnehåll som
Låt pengarna styra fetavalet Laboratorietest
År 2005 slog EG-domstolen fast att endast Grekland får sälja fetaost under det namnet inom EU. Namnskyddet motiverades med att fetaost är ett traditionellt grekiskt Livsmedel.
Feta tillverkas av får- eller getmjölk i Grekland men andra aktörer, som till exempel Arla, hade fram ti
Undvik mättade fetter på smörgåsen och spara pengar Laboratorietest
– Byter vi ut en del av det mättade fettet mot omättat fett minskar risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom, förklarar Anna Turesson Wadell, dietist och doktorand vid avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition på Göteborgs universitet.
Det är nu många argume
Svensk kräftskiva med bitter eftersmak Laboratorietest
Just nu är det kräftsäsong och många svenskar frossar i det älskade skaldjuret som fångas i både svenska vatten och importeras från länder som Turkiet och Spanien. Men kan man helt bekymmerslöst tugga i sig mängder av kräftstjärtar, kräftsmör och högljutt sörpla i sig resten? Tes
Torsk på omega 3 i fiskpinnar Laboratorietest
1953 upptäckte Karl-Evert Flink, produktutvecklare på Findus, djupfrysta ”Fish sticks” under en resa i USA. Han blev övertygad om att den amerikanska succén skulle komma till Sverige och drog blixtsnabbt ihop ett produktionsteam till fabriken i Bjuv, där de första friterade fiskpinnarna
Oregano kryddat med bekämpningsmedel Laboratorietest
Studier i Tyskland och Storbritannien har visat på utbrett fusk där torkad oregano drygats ut med bland annat olivblad. Testfaktas analys av tolv vanliga fabrikat visar att det som säljs i svenska butiker håller en hög nivå på den punkten – samtliga fabrikat innehöll endast oregano. Men
Ogräsmedel och allergener i boxvinerna Laboratorietest
Inför storhelgerna ökar Systembolagets försäljning markant. Det är säkert många som satsar på att köpa hem något av de boxvin som blivit storsäljare i Sverige.
Förutom olika druvor, regioner och smak – skiljer det något när det gäller tillsatser och renhet från oönskade
Stor variation mellan D-vitamintillskott Laboratorietest
Våra kroppar behöver D-vitamin för att kunna tillgodogöra sig kalcium. Det rekommenderade dagliga intaget (RDI) är tio mikrogram (µg) per person och dag. För de över 75 år, personer som inte är ute i solen eller bär heltäckande kläder rekommenderas 20 mikrogram per dag.
Det
Test av krossade tomater - stora skillnader i smak och konsistens Laboratorietest
Krossade tomater på burk är en basvara i många kök. De gör det möjligt för oss i Norden att använda solmogna tomater i matlagningen året om. Detta eftersom tomaterna skördas och konserveras när de är mogna, vilket ofta ger en bättre tomatsmak jämfört med färska tomater som har tra
Minst rom i testets godaste kaviartub Laboratorietest
Enligt Jordbruksverket äter svenskarna i genomsnitt ett kilo så kallad smörgåskaviar per år. Och även om vissa varumärken är mer välkända än andra finns det mycket att välja på.
Testfakta har testat åtta olika märken av kaviar på tub. Resultatet visar på stora skillnade
Höga halter allergena konserveringsmedel i boxviner Laboratorietest
Grillsäsongen är snart här vilket också innebär högsäsong för vin på låda. Testfakta har låtit analysera innehållet i tio av Systembolagets populäraste boxar där vi bland annat undersökt innehållet av konserveringsmedlen sorbinsyra och svaveldioxid samt resthalter från bekämpnin
Experten: Supermaten gör oss inte friskare
Gojibär för 365 kronor kilot, sydafrikanskt baobapulver för 743 kronor kilot eller Acaibärpulver för hisnande 2 500 kronor kilot. De marknadsförs som ”superfood” och sägs vara extra späckade med näringsämnen. Men enligt Karin Jonsson, näringsfysiolog och forskare i Livsmedelsvetens
Så mycket påverkar filtret kaffesmaken
Att smaken på ditt kaffe påverkas av vilken bryggare du använder eller mängden pulver är säkert de flesta medvetna om. Men att även filtret har betydelse för slutresultatet är kanske mindre känt. Testfaktas test visar att kaffefiltren kan ge både bismak till kaffet och framhäva smaker
Stort smaktest: Bästa peston utsedd
En riktig italiensk basilikapesto ska bara innehålla färsk basilika, parmesanost, pinjenötter, olivolja och lite vitlök. Inget annat. I de nio burkar med färdig pesto som Testfakta testar ser ingredienslistan oftast annorlunda och många gånger längre ut. Solrosolja, cashewnötter, potatis
Stort test av köttbullar: Godaste bullen är ekologisk Laboratorietest
Köttbullen har varit en given ingrediens på det svenska julbordet sedan 1970-talet. Men för den som vill lägga krutet i köket på annat finns i dag ett stort antal färdiglagade fabrikat att välja mellan på butikshyllan. Priserna och innehållsförteckningarna skiljer sig åt, men hur är
Så mycket smakförstärkare döljer sig i maten Laboratorietest
Smakförstärkaren glutamat och dess eventuella hälsorisker har debatterats under många år. Men myndigheterna har inte funnit stöd för att sätta någon begränsning för hur mycket man kan äta – fram tills nyligen. Förra året gjorde den europeiska Livsmedelssäkerhetsmyndigheten Efsa e
Apparaten som minskar matsvinnet – test av åtta modeller Laboratorietest
Från att främst ha använts av jägare har vakuumförpackare blivit en allt vanligare hushållsapparat i svenska hem. I dag används de inte bara till förpacka kött med utan även till känsligare Livsmedel som grönsaker och frukt eller för att göra lunchportioner av söndagsmiddagen. Geno