Stor variation mellan D-vitamintillskott

Stor variation mellan D-vitamintillskott

Testfakta har låtit analysera innehållet av D-vitamin i tabletter från tio olika märken. Foto: Rickard Kilström.
I ett par fall är det stor variation mellan den deklarerade mängden och hur mycket D-vitamin tabletterna faktiskt innehåller. Foto Rickard Kilström.
Laboratorietest

Fem av tio analyserade D-vitamintabletter innehåller mer än två gånger det rekommenderade dagliga intaget och några så mycket som fem till tio gånger, visar Testfaktas analys av D-vitamintillskott.

Laboratorietest
Kalle Dixelius Publicerad: 15 Feb, 2021
Läs senare

Våra kroppar behöver D-vitamin för att kunna tillgodogöra sig kalcium. Det rekommenderade dagliga intaget (RDI) är tio mikrogram (µg) per person och dag. För de över 75 år, personer som inte är ute i solen eller bär heltäckande kläder rekommenderas 20 mikrogram per dag.

Det lättaste sättet att få i sig D-vitamin är just genom solljus. Men vi får också i oss D-vitamin via mat. Främst fet fisk, men också ägg och kött, samt mjölkprodukter och margarin som enligt krav måste berikas.

Testfakta har analyserat tio D-vitamintillskott som finns att köpa på apotek och i dagligvaruhandeln. Syftet var att kontrollera om den angivna halten D-vitamin i tabletterna stämde överens med den verkliga.

[PDF]

I sex av produkterna var det en mindre skillnad. Men i två av tillskotten – Kronans Apotek och OmniVegan – avvek halten D-vitamin mycket jämfört med förpackningens text. Kronans Apotek innehöll fem mikrogram (40%) mer och OmniVegan 25 mikrogram (33%) mer än vad som deklarerats.
– Det får ju inte alls överskrida sådär mycket. Lite grand får det överskrida – men inte så här mycket, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, 

Den deklarerade mängden D-vitamin varierade också kraftigt mellan de testade produkterna. Hälften av de analyserade produkter innehöll mer än dubbelt så mycket D-vitamin jämfört med RDI och två av dem – OmniVegan och Gevita – fem respektive tio gånger. Tio gånger RDI är maxgränsen för dagligt intag enligt europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, EFSA.

 Enligt Åsa Brugård Konde är det långt över de nivåer av D-vitamin som Livsmedelsverket rekommenderar – även om det inte är direkt skadligt.
– Vi tycker inte att det finns någon anledning att äta så mycket om man inte har konstaterad brist. I värsta fall kan det leda till njursvikt, men då ska det röra sig om jättehöga nivåer under väldigt lång tid. Det är inte farligt om man får i sig lite för mycket en dag eller så.

OmniVegan riktar sig till veganer, som namnet antyder. Enligt Åsa Brugård Konde är personer som inte äter fisk eller mejeriprodukter en av de grupper som kan behöva extra D-vitamin.
– Det gäller även personer som av olika anledningar inte kan vara i solen. Om man är sjuk och måste vara sängliggande till exempel. Dessutom kan man ha en konstaterad brist. Då kan en läkare ordinera höga halter av D-vitamin för att få upp nivåerna.

Men generellt menar Åsa Brugård Konde att det finns en övertro på D-vitamin.
– Vi på Livsmedelsverket tycker att det är jätteviktigt att de som tillhör riskgrupperna, till exempel barn och äldre över 75 år, får i sig tillräckligt med D-vitamin. Men det är viktigt att veta att D-vitaminberikningen av livsmedel ökat. Det gör att de flesta får i sig tillräckligt utan tillskott, säger Åsa Brugård Konde.

Fakta om testet

Testfaktas har analyserat tio olika märken av D-vitamintillskott (vitamin D3) som finns att köpa på svenska apotek eller i svensk dagligvaruhandel. Syftet har varit att se hur väl mängden vitamin-D per tablett stämmer överens med den deklarerade mängden som anges på förpackningen.

Testet har utförts på laboratoriet Eurofins Food & Feed Testing Sweden.

Produkter i testet

  • ACO, Vitamin D

  • Apoteket AB, D-vitamin

  • Apoteket Hjärtat, Vitamin D

  • Coop, D-vitamin

  • Gevita, Vitamin D

  • ICA, Vitamin D      

  • Kronans Apotek, D-vitamin

  • OmniVegan, D3

  • TillVal, Vitamin D

  • WellAware, Vitamin D

Så mycket bör du äta

Det rekommenderade dagliga intaget av D-vitamin varierar beroende på hur gammal man är och hur mycket man är ute i solen. Livsmedelsverkets nuvarande rekommendation är 10 mikrogram (µg) om dagen för barn och vuxna upp till 75 år. Och 20 mikrogram (µg) till vuxna över 75 år, samt vuxna med liten eller ingen exponering för solen.

Den övre gränsen för intag av D-vitamin är enligt EFSA (den europeisk livsmedelssäkerhetsmyndigheten) 100 mikrogram per dag för vuxna.

Källa:  Livsmedelsverket

Fakta om D-vitamin

D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder och bildas i kroppen när huden utsätts för solljus. Vi får också i oss D-vitamin från mat som fet fisk, ägg och kött samt från olika mjölkprodukter och margarin med mera som enligt krav måste berikas.

Det finns både D3 och D2-vitamin. Vitamin D3 är den typ som bildas i huden när den utsätts för solljus och som finns naturligt i till exempel fet fisk, kött och ägg. Vitamin D2 finns i vissa svampar som Karljohansvamp och kantareller.

I Sverige är det obligatorisk att berika viss mjölk, fil, yoghurt och motsvarande vegetabiliska och laktosfria alternativ samt vissa matfetter med D-vitamin. Nya berikningskrav trädde i kraft den 16 maj 2018. Enligt dessa ska mejeriprodukter och motsvarande växtbaserade alternativ med fetthalt på högst 3 procent innehålla 1 mikrogram per 100 milliliter. Margariner och matfettsblandningar ska innehålla 20 mikrogram per 100 gram.

Källa:  Livsmedelsverket

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.