Stora skillnader på bilbatterier

Stora skillnader på bilbatterier

Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

När kylan slår till kan bilen krångla. Ett nytt batteri kan vara lösningen. Men Testfaktas uppföljningstest av tio olika bilbatterier visar att en del fabrikat har svårt att klara bistert vinterväder.

Laboratorietest
Testfakta Publicerad: 29 Jan, 2010
Läs senare

OBS! Detta test är från 2010. Läs även Testfaktas senaste test av bilbatterier:
Bara tre av åtta bilbatterier klarar testet

Testfakta bad tidigare i år SP Sveriges tekniska forskningsinstitut testa tio olika bilbatterier på den nordiska marknaden för att se hur de presterar i såväl varmt som kallt klimat. I testet valde tillverkarna ut sina batterier själva, med utgångspunkt att de skulle passa till en Volvo V70.

Resultatet blev att batterierna i testet hade olika amperetimmar och yttermått, något en del läsare reagerade på. Testet visade dock att ett högt amperetal inte nödvändigtvis innebär ett mer effektivt batteri.

[PDF]

Testfakta följer nu upp med ett nytt test, i vilket samtliga batterier har jämförbara yttermått och samma deklarerade prestanda. Även nu var syftet att låta SP titta på skillnader i hur batterierna presterar i varmt respektive kallt klimat.

Batterierna laddades upp till 100 procent med ett spänningsaggregat och med hjälp av en startmotorsimulator testades sedan batteriernas kapacitet. Startmotorn kördes först i tio sekunder och sedan i en minut, vid 20 grader. Därefter laddades batterierna upp igen, innan de utsattes för samma urladdning, plus ett moment på 120 sekunder. Denna gång i 20 minusgrader.

Vid 20 grader presterade batterierna relativt likvärdigt. Men vid 20 minusgrader var situationen en annan. Bäst i test blev Varta D21 och Global 56219. Bägge klarade samtliga moment utan att hamna under den kritiska gränsen 2 400 watt, vilket är vad som behövs för att starta en Volvo V70. Övriga batterier var dock inte lika framgångsrika. Sämst i test var Banner, som efter 60 sekunders körning levererade 782 watt och efter 120 sekunder endast 78 watt, alltså klart under gränsen för vad som krävs för att bilens ska starta.

Då ska det även påpekas att ett batteri under normaldrift i bil ligger på ungefär 70 procent av sin kapacitet. Det innebär att flera av batterierna i testet förmodligen skulle prestera sämre i verkligheten än vad testet visar.

Även batteriernas uthållighet testades. Startmotorn kördes på full effekt för att på så sätt fastställa hur läge batterierna klarar av att leverera en effekt på minst 2 400 watt. Uthållighet kan vara betydelsefullt om man exempelvis har en diesel- eller bensindriven värmare i bilen som gått en stund innan det första startförsöket.

Även här klarade sig Banners modell sämst. Redan efter 44 sekunder var watteffekten under 2 400. Bäst klarade sig Varta D21 och de bägge Global-batterierna, med 105 respektive 124 och 107 sekunder.

Vilket val män än gör finns det en poäng med att underhålla sitt batteri för att undvika att bli strandsatt i kylan. Ett batteri åldras nämligen snabbare om det inte är ordentligt uppladdat. Ett bra tips är att till exempel montera in en bilbatteriladdare som går tillsammans med en elektrisk motorvärmare, när bilen inte används. Då håller batteriet mycket längre. Men det funkar inte på ett batteri som är helt slut. Det gäller att underhålla det medan det fortfarande är någorlunda bra.

Fakta

SP Sveriges tekniska forskningsinstitut har på Testfaktas uppdrag testat tio olika fabrikat av bilbatterier.

  1. Varta D21
  2. Varta D43
  3. Tudor TA602
  4. Tudor TB620
  5. Global 56219
  6. Global 56217
  7. Banner P6205
  8. Biltema 80-2622 (mätvärden från tidigare test)

Syftet med testet är att visa på skillnader i effekt och uthållighet mellan de olika fabrikaten, både vid användning i varmare väderlek och i vinterväderlek.

I testet har man utgått från den effekt som krävs för att dra runt startmotorn på en Volvo V70. Om ett batteri klarar av att leverera mer effekt än 2400 watt så drar startmotorn runt med tillräckligt hög hastighet. Om ett batteri levererar mindre effekt än 2400 watt så går startmotorn runt för sakta och det finns även risk för att annan elektronikisk utrustning i bilen inte fungerar på grund av för låg spänning.

Batteriernas effekt och uthållighet har mätts vid temperaturerna 20 grader Celsius och minus 20 grader Celsius. I testet har man mätt batteriernas effekt efter 10, 60 och 120 sekunders urladdning samt den tid som batteriet orkar leverera minimum 2400 watt vid minus 20 grader Celsius.

Mätningarna har gjorts på nya batterier som laddats fullt inför varje testmoment. Laddningsnivån på ett bilbatteri som används under normala förhållanden antas ligga i intervallet 50-70 procent.

Resultatet från varje mätning (testmoment) har betygsatts på en skala från 1 till där 5 är bäst. Betygen från de olika delmomenten har viktats samman till ett totalbetyg med följande vikt: batterieffekt vid 20 grader Celsius 30 procent, batterieffekt vid minus 20 grader Celsius 35 procent och uthållighet vid minus 20 grader Celsius 35 procent.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.