Stor guide till den nyttigaste chokladen

Stor guide till den nyttigaste chokladen

Laboratorietest

Är du på jakt efter de nyttiga antioxidanterna i mörk choklad? Då gäller det att veta vilken sort man ska köpa. Skillnaderna är nämligen stora, visar Testfaktas test.

Laboratorietest
Kristina von Dolwitz Publicerad: 24 Dec, 2010
Läs senare

Allt fler svenskar byter ut den ljusa chokladen mot den mörka. Den främsta anledningen är förmodligen alla positiva hälsorapporter om de ämnen som mörk choklad innehåller. Några exempel: Fenetylamin gör oss glada. Teobromin gör oss pigga. Anandamid gör oss lyckliga. Antioxidanter skyddar oss mot cancer och stroke.
Men Ulla Beckman Sundh, toxikolog på Livsmedelsverket, är inte lika övertygad om de positiva effekterna.

– Teobromin är inte uppiggande, och om anandamid, som är en cannabinoid, skulle finnas i några högre halter så skulle det diskuteras ganska kraftigt, säger hon.  

De enda av hälsopåståendena som har någon bäring i forskningen är de som rör antioxidanter. Forskning har visat att gruppen katechiner, som finns i rikliga mängder i kakaobönan, har många positiva och livsviktiga egenskaper. Bland annat tyder studier på att vissa varianter förebygger stroke och att de kan ha en positiv effekt vid behandling av cancer och hiv.

Testfakta bad därför det franska laboratoriet Eurofins analysera halterna av katechin, epikatechin och epigallokatekingallat i sju fabrikat av mörk choklad, med en kakaohalt på 70 procent.

Analysen visade också att halterna varierade kraftigt. Högst halter av katechiner hade testets dyraste choklad, 1888, med 1505 mg epikatechin per kilo. Lägst halter hade Änglamarks ekologiska mörka choklad, med 562 milligram per kilo.

Alicja Wolk är professor i nutritionsepidemiologi vid Karolinska Institutet. Hon tror att de stora skillnaderna kan förklaras av tillverkningsprocessen.

– Antioxidanter är mycket känsliga för syre och upphettning. Utsätts kakaopulvret för mycket syre under tillverkning så kommer nivåerna av antioxidanter att vara lägre. Så man ska nog inte förutsätta att kakaon man har i skåpet hemma innehåller så mycket antioxidanter, säger hon.

Harriet Söderholm är produktspecialist på Coop som säljer varumärket Änglamark.

– Vi håller precis på att byta leverantör till vår ekologiska Änglamark-choklad, men kommer ändå att höra med vår gamla leverantör varför de tror att antioxidantnivån är så låg. Fabrikanten bör vara intresserad av att veta om deras tillverkningsprocess kanske påverkar nivån av antioxidanter, säger hon.

Eurofins analyserade även kakaohalten i chokladen. Samtliga fabrikat deklarerade 70 procent eller minst 70 procent. Den uppmätta nivån varierade men alla fabrikat höll sig på eller över den deklarerade nivån.

Även halten kakaosmör, som är dyrare än kakaopulver, var relativt jämn. Mest kakaosmör innehöll 1888, med 6,1 procent. Minst innehöll Lindt med 4,5.
– En högre halt av kakaosmör kan ha en inverkan på smaken, säger chokladexperten Maja Berthas.

– Mycket torråvara ger en torrare choklad, och en hög halt kakaosmör ger en krämigare choklad, och därmed ofta godare. Den får en enklare smältpunkt i munnen.

Även om mörk choklad innehåller antioxidanter, är det ingen nyttig produkt. Den innehåller mycket mättat fett, upptill 62 procent. Och om halterna av antioxidanter är låga, så är mörk choklad inte bättre än vanlig mjölkchoklad. Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket:

– Choklad är inget man ska äta för att det är nyttigt. Man ska äta det för att det är gott. Och det finns en fördel med mörk choklad. Den har den här bitterheten som gör att många tycker att det räcker med en liten bit.

Fakta

Följande fabrikat har analyserats:

  • 1888 (Malmö chokladfabrik)
  • Marabou Premium
  • Green & Black
  • Lindt
  • J.D. Gross (Lidl)
  • Ica
  • Änglamark (Coop)

Syftet med analysen är att visa på skillnader i kakaohalt, sockerinnehåll, fettsyresammansättning samt antioxidanter.

Antioxidanter
Laboratoriet har analyserat halten av katechiner i den mörka chokladen. Katechiner är en grupp växtpolyfenoler som i studier visat sig minska risken för stroke (epikatechin), cancer och hiv (epigallokatekingallat).

Antioxidanter är mycket känsliga för värme och syre. Om chokladen har hettats upp mycket förstörs antioxidanterna gradvis, samma sak om de utsätts för syre under för lång tid.

Kakaohalt
Samtliga fabrikat har deklarerat en kakaohalt på minst 70 procent. Kakaoinnehållet kommer från kakaotorrvara och kakaosmör, där det sistnämnda är betydligt dyrare.

Laboratoriet analyserade den totala kakaohalten samt fördelningen mellan kakaotorrvara och kakaosmör.

Fettsyrasammansättning

Laboratoriet analyserade fettsyrasammansättningen för att se hur fördelningen av mättat, omättat och fleromättat fett ser ut i de olika fabrikaten.

De flesta äter för mycket mättat fett och för lite fleromättat fett. För mycket mättat fett kan öka mängden kolesterol i blodet vilket i sin tur ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom. Enkelomättat och fleromättat fett däremot kan sänka halten av det skadliga kolesterolet i blodet och därmed minska risken för dessa sjukdomar.

Sockerinnehåll
Mörk choklad utan fyllning eller andra tillsatser får bara innehålla kakao och socker, med undantag av upp till 5 procent av annat tillsatt fett än kakaosmör. En choklad som innehåller 70 procent kakao ska därför ha en sockerhalt på 30 procent. Vilken typ av socker är upp till tillverkaren, så länge det deklareras.
I laboratoriets analys av sockerarter fann man att tre av fabrikaten innehöll laktos. Laktos återfinns i mjölk, vilket tyder på att dessa choklader även innehåller mjölkprotein. Om så är fallet kan de halter som uppmättes vara tillräckliga för allvarliga allergiska reaktioner hos mjölkproteinallergiker. Samtliga tre fabrikat har dock deklarerat att det kan finnas spår av mjölk.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.