Fem av nio kängor tar in vatten

Fem av nio kängor tar in vatten

Laboratorietest

Testfaktas årliga test av vinterkängor för barn avslöjar stora brister och skillnader i kvalité. Mer än hälften av paren får underkänt i den viktigaste egenskapen: vattentäthet. Bland dem finns ett av de dyrare paren i Gore Tex.

Laboratorietest
Peter Willebrand
Peter Willebrand Publicerad: 30 Okt, 2011
Läs senare

Den som köper ett par vinterkängor till barnen i Sverige utgår förmodligen från att tillverkaren framför allt ser till att kängorna inte tar in vatten.
Testfaktas tidigare tester har visat att det antagandet rimmar illa med verkligheten. Årets resultat är inget undantag. Det pekar snarare på en generell försämring. Kanske har de senaste vintrarnas kyla fått tillverkarna att glömma både slask och blöta. Fem av nio testade par tar in vatten innan det simulerade gångvärdet för vattentäthet: 200 000 steg.

Tidigare har kängor som är tillverkade i Gore Tex klarat vattentestet  bra, men denna gång finns även ett par Gore Tex-kängor bland de underkända paren. Super Fits modell Cross tog in vatten redan efter knappt 1000 steg.

[PDF]

– Det är förstås inte bra. Vår egen efteranalys av just den här skon visar att felet beror på den mänskliga faktorn, inte ett konstruktionsfel. Det har helt enkelt gått hål i membranet vid lästningsmomentet. Vi gör själva regelbundna stickprov, men det här paret har ändå slunkit igenom, säger Tore Strömfors, marknadsansvarig för Gore i Sverige.

Det är Gores egna laboratorier i Tyskland som genomfört testet av vattentätheten. Utfallet med Super Cross-kängan kan alltså också ses som en garanti för ingen tillverkare särbehandlas.
Testet har, liksom tidigare år, utförts av två laboratorier: Global Footwear som mäter stövlarnas vattentäthet och andningsförmåga och Swerea som mäter hur väl stövlarna håller värmen.

I den sammanlagda betygsättningen i testet är vattentätheten den klart viktigaste faktorn. Anledningen enkel: om en känga blir blöt saknar de andra egenskaperna betydelse. Som konsument är det också knepigt att välja bland alla olika membran som tillverkarna marknadsför.

– Det är förstås väldigt svårt för en vanlig konsument att förstå skillnaderna mellan olika varianter av membran, som heter likande saker. Viktigast är att man efterfrågar vilka garantier tillverkaren ger, i fall till exempel stöveln börjar läcka, säger Tore Strömfors.

Bristande vattentäthet är ett återkommande problem bland tillverkarna. Men det betyder inte att det saknas en strävan att förbättra sig. Förra året utmärkte sig exempelvis Skopunktens modell Lejon negativt. Kängorna blev då blöta redan efter drygt 100 steg. I år är Lejon-modellen en av fyra som får godkänt i vattentestet. Lejon får samma höga betyg som betydligt dyrare Gore Tex-modellerna Viking  Bluster och Ecco Snowrush, som är testets bästa kängor sammantaget.

Snowrush och Bluster får även högsta betyg för andningsförmågan, där Lejon får ett av testets lägsta betyg tillsammans med tre andra modeller. Andningsförmågan är nog så viktig. En sko som inte andas stänger inne fukt och kyls ned betydligt snabbare.

Om det råder stora skillnader mellan modellernas vattentäthet och andningsförmåga, så är skillnaden betydligt mindre när det kommer till den värmeisolerande förmågan. Samtliga kängor får godkänt i momentet.
Bästa värmande förmåga har Super Fit Cross, medan Viking Bluster har testets lägsta betyg 3. Det drar också ned totalbetyget för Bluster som slutar på testets andra plats, bakom Ecco Snowrush som värmer bättre.

Fakta

Testet omfattar vattentäthet, andning och värmeisolation. Ansvarig för provningen på Swerea har varit Helen Hjärtnäs och på Global Footwear Labs Stephan Seidl.

Följande kängor/stövlar har testats:Stövel                                Membran för vattentäthet

Super Fit                            Gore Tex

Skopunkten                        GT-tex

Kamik                                 Outdry

Ecco                                    Gore Tex

Coop                                   Friends Tex

Eurosko                               Sympatex

Viking                                  Gore Tex               

Din sko                                GT-tex

Pax                                       Hydrogurad

Priserna varierar mellan 299 (Skopunkten) och 995 (Kamik).

Testmetod
Global Footwear Labs har testat momenten andning och vattentäthet vid gång. Swerea har testat kängornas värmeisolerande förmåga.
Vi har valt att förlägga en del av testet (andning och vattentäthet) på Global Footwear Labs i Tyskland (Gore laboratories). Anledningen är att detta är det enda laboratoriet i Europa som har tillgång till den utrustning som krävs för att på ett rättvisande sätt testa andning och vattentäthet efter en simulerad, längre tids användning av kängor. Laboratoriet anlitas av flera skotillverkare och konsumentpublikationer för kvalitets- och prestationstest av skor. Gore-Tex är en stor tillverkare av funktionsmaterial för kläder och skor men man tillverkar inga egna konsumentprodukter.

Andning
Andningen testas genom att man placerar en membranpåse med en specificerad mängd vatten i kängan. I membranpåsen placeras en doppvärmare som värmer upp vattnet. Kängskaftet försluts så att all avdunstning sker genom kängans material. Mängden avdunstad vätska som transporteras genom kängans material mäts.
Bäst andning visade kängorna från Ecco och Viking. Sämst andning hade kängorna från Skopunkten, Din sko och Pax.

Vattentäthet
I vattentäthetstestet utsätts stövlarna för simulerad gång i vatten. En specialdesignad fotmodell med 12 vätskesensorer placeras i kängan. Kängan placeras i ett vattenbad med en vattennivå som når en bit upp på själva skon. Vattennivån i sig är inte så viktig eftersom vattnet plaskar och stänker en bra bit upp på kängan i testet. En stegmekanism under framdelen på kängan simulerar gång. När vatten tränger in i stöveln signalerar sensorerna och maskinen stängs av. I testet simulerades gång upp till 200 000 steg.
Tre av de testade kängorna (både höger och vänster känga) klarade över 200 000 steg (Ecco, Viking och Skopunkten).  Sämst klarade sig stövlarna från Pax och Super fit som började läcka redan efter 3 371 respektive 968 steg.

Värmeisolation
Den värmeisolerande förmågan mättes genom att en plastpåse med ca 40 gradigt vatten placerades inne i kängan. Därefter mättes hur lång tid det tar innan vattnet har nått en temperatur på 33 grader Celsius. Bäst värmeisolation hade Superfit där det tog 76 minuter innan vattentemperaturen nådde 33 grader Celsius. Sämst värmeisolation hade Viking med 58 minuter.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.