Bra kvalitet på billiga vinteroveraller

Bra kvalitet på billiga vinteroveraller

Laboratorietest

Den dyraste overallen var bäst – men frågan är om kvaliteten är värt priset. När testfakta testar 14 vinteroveraller för barn är det på prislappen som skillnaden är störst.

Laboratorietest
Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 30 Sep, 2011
Läs senare

OBS! Detta är 2011 års test av vinteroveraller. Läs årets test här – Vinteroverallerna står inte emot blötan.

Snart är vintern här igen, med snö, slask, kyla – och förhoppningsvis inte så blöta ytterkläder. Att hålla sig varm och torr är förutsättningen för att kunna leka ute, och i vårt klimat klarar ingen unge den mörka årstiden utan en bra overall.
Men som förälder är det inte så lätt att veta vad man ska välja när det blir dags för overallinköp. För förutom att klara både kyla, väta och tuffa tag i sandlådor och klätterställningar, så ska ju overallen helst inte gräva alltför djupa hål i föräldrarnas plånbok heller.

Testfakta har låtit laboratoriet Swerea IVF testa 14 vinteroveraller för barn i olika priskategorier. Den dyraste overallen i testet, av märket Reima för 1795 kronor, blev testvinnare. Men tittar man på testet som helhet så finns det ingen koppling mellan overallernas pris och kvalitet.

[PDF]

Den näst dyraste overallen, Ticket to Heaven för 1500 kronor, var sämst
Prisskillnaden mellan testets allra dyraste och allra billigaste overall är 1300 kronor, men deras slutbetyg skiljer sig bara med en halv poäng.
– Att pris och kvalitet inte alltid går hand i hand har vi sett många gånger, säger Ann Stare som ansvarat för testet på Swerea IVF.

Enligt henne är det svårt för konsumenter att avgöra kvaliteten bara genom att se och känna på overallerna.
– Det är jättesvårt att veta i förväg hur de kommer bete sig när man börja använda och tvätta dem.

Vatten, slit och ryck
För att ta reda på hur bra overallerna kommer klara vinterns påfrestningar har laboratoriet testat flera olika egenskaper hos plaggen. Man har mätt vattentätheten, slitagetåligheten, och rivstyrkan. Man har också kontrollerat hur mycket plaggen andas, och även uppskattat deras mjukhet.

Resultaten från de olika delmomenten har sedan fått olika tyngd när overallernas slutbetyg räknats fram. Mest vikt har lagts vid overallernas vattentäthet. Näst viktigast för slutbetyget har slitagetåligheten varit.

Tryck från tio meter vatten
Efter att overallerna först tvättats tre gånger, testades deras vattentäthet på olika delar av plaggen: I rumpan, på armarna, överkroppen och benen. De olika delarna utsattes för tryck från en vattenpelare som blev högre och högre, upp till tio meter. Gränsen för vattentätt går vid cirka 1,5 meters vattenpelare.

Bäst vattentäthet hade Polarn&Pyret, KappAhl, Abeko, och Celavi från Brands4Kids, som alla klarade mer än tio meters vattenpelare. Sämst vattentäthet hade Lindex och Ticket to Heaven där tyget på en del ställen läckte vatten redan vid 0,5 respektive 0,6 meter.
– Det är anmärkningsvärt lågt, säger Ann Stare på testlabbet.

I sin webbshop uppger Lindex att overallen Fix ska klara tio meters vattenpelare, vilket alltså inte alls stämmer överens med de resultat som uppmättes i Testfaktas test. Lindexoverallen fick ett bättre resultat på vattentätheten i förra årets test. Enligt Agneta Häll som jobbar med produktkvalitet på Lindex har man bytt yttertyget på overallen till årets modell. Men det ska enligt henne inte påverka.
– Vi har testat det här också och nått tio meter i våra tester. Det ska vara vattentätt.

Plaggen gnuggas med sandpapper
För att simulera slitaget som overaller normalt utsätts för, gnuggade laboratoriet plaggen med sandpapper.
– Barnen kryper runt i sandlådan, eller kanar ner för backar där det kanske inte är så mycket snö. De rör sig ju på ett helt annat sätt än vi vuxna, och det är sådana påfrestningar som vi försökt efterlikna, säger Ann Stare.

Den overall som verkligen utmärkte sig här var testvinnaren Reima. Mot den kunde sandpappret snurra i 10500 varv innan tyget gick sönder.
– De som klarar 10 000, men även 7000 eller 4000 är väldigt hållbara, säger Ann Stare.

– Över lag fick de flesta overallerna höga och bra resultat här, många har förbättrat sig jämfört med det test vi gjorde förra året.

Den höga slitagetåligheten i Reimas overall gjorde att den blev bäst i test, trots att den inte fick maxbetyg för vattentäthet.

Sämst slitagetålighet hade overallen Celavi fån Brands4kids som bara klarade 500 varv.

Andning
Laboratoriet testade också hur mycket vattenånga overallerna släpper igenom, alltså om plaggen andas. Ju mindre vattenånga som kan tränga ut, desto svettigare blir man.

Overallen från Troll andades bäst i testet och fick en femma i betyg för andningsförmåga. Sämst resultat fick Name it, som fick en trea i betyg.

I H&M:s overall hade andningen förbättrats sen förra årets test. Den fick en tvåa i betyg förra året, nu fick den 3,5.

Förvirrande torkinstruktioner
När 20 blöta barn dundrar in från uteleken på dagis är torkskåpet ofta det enda alternativet för att hinna få kläderna torra innan hämtning.

Men det råder ofta stor förvirring om vilka märken som klarar torkskåp och vilka som inte klarar det. Det finns ingen egen symbol för torkskåp på tvättinstruktionen, och det är bara några av fabrikaten som nämner det i det finstilta.

Kappahl, Stadium, Polarn&Pyret och Lindex uppger alla att deras overaller inte tål torktumling, men att de tål torkskåp vid låg temperatur. Men vad låg temperatur innebär anges inte.
– Det är för att olika torkskåp har olika beteckningar för hur varmt det är, säger Agneta Häll på Lindex.
– På en del står det i grader, på andra är det ett antal prickar. Men för vår overall ska man välja det lägsta som står på torkskåpet. Det sitter ett vattentätt membran på insidan av materialet och blir det för varmt så riskerar det att släppa från tyget.

H&M uppger att deras overall klarar torkskåp vid låg temperatur, och torktumling vid normal temperatur. Reima skriver på tvättinstruktionen att plagget klarar torktumling och torkskåp vid låg temperatur. Name It klarar varken torkskåp eller tumling.

OBS! Detta är 2011 års test av vinteroveraller. Läs årets test här – Vinteroverallerna står inte emot blötan.

Fakta

Följande overaller har testats:

· KappAhl, Kaxs (proxtec coverall)
· H&M, Cordura
· Lindex, Fix
· Brands4kids, Celavi
· Didriksons, Kilimanjaro
· Coop, Friends
· Troll
· Reima, Reimatec Rakka
· Intersport, McKinley Maxa
· Abeko
· Name It
· Ticket to Heaven
· Stadium, Everest Softshell
· Polarn&Pyret

Alla overaller i urvalet är deklarerat vattentäta. Priserna varierar mellan 499 (H&M) och 1795 (Reima).

Slitagetålighet
Testet utfördes enligt standarden SS-EN ISO 12947-2:1999 / SS-EN ISO 12947-2/AC:2006.

Testet utfördes på provbitar från overallernas knä och bakdel (2 prover från knä och 2 prover från bakdel). Vid testet nöttes proverna till dess att trådbrott uppstod i materialet. Resultatet från testet anges som antal varv som provet klarat utan att trådbrott uppstått. Provningen utfördes på otvättat material.

Bäst slitagetålighet hade overallen från Reimatec från Reima som klarade 10 500 varv. Sämst slitagetålighet hade overallen Celavi från Brands4kids, som klarade av 500 varv.

Vattentäthet
Vattentätheten har testats enligt metod SS-EN 20 811:1992.

Innan testet av vattentäthet har overallerna tvättats och torkats tre gånger enligt respektive overalls tvättinstruktion.

Testet av vattentäthet har genomförts på 5 provbitar från varje overall; två prov från bakdelen och tre från övrigt material såsom ärm, huva, annan jackdel eller ben. Provbitarna utsattes för ett vattentryck (vattenpelare) som successivt ökades från 0 till 10 meter.

Vattentätheten varierade stort mellan de olika overallerna och mellan de olika delarna av overallerna. Bäst vattentäthet hade Polarn&Pyret, KappAhl, Abeko, och Celavi från Brands4kids som samtliga klarade mer än 10 meter vattenpelare. Sämst vattentäthet hade Lindex och Ticket to Heaven där en eller flera av provkropparna läckte vatten vid 0,5 respektive 0,6 meter vattenpelare.

Andningsförmåga
Andningsförmågan testades genom standarden SS-EN ISO 15496-2004.
I testet mättes hur mycket vattenånga som passerar genom overallen under en given tidsperiod. Testet visade på stora skillnader mellan de olika overallerna.

Bäst andningsförmåga hade Troll som släppte igenom 0,050g/m²Pah (gram vattenånga per kvadratmeter tyg). Sämst andningsförmåga hade Name It som endast släppte igenom 0,020 g/m²Pah.

Rivstyrka
Rivstyrkan i overallernas material testades med metod SS-EN ISO 13937-2:2000.
Testet utfördes på 5 provbitar i vardera riktningen (längd och bredd) från varje overall. De angivna värdena är det lägsta uppmätta värdet från samtliga 5 provbitar.
Bäst rivstyrka hade Coop med 141 (längd) och 72 (bredd) N (Newton), och Kappahl med 39 (längd) och 130 (bredd) N (Newton). Sämst rivstyrka hade Troll med 21 respektive 30 N.

Mjukhet
Overallernas mjukhet har testats genom att fem testpersoner fick klämma, känna och böja på plaggen. Testpersonerna fördelade därefter overallerna i tre kategorier, relativt till varandra. Sedan beräknades medelvärdet av bedömningen.  Skalan var från 1-3, där 1 var stelast och 3 var mjukast.
Mjukast var Didrikson (3.0) och stelast var Coop (1.2) och Name it (1.2). 

Säkerhet
Overallernas säkerhet har testats enligt standard SS-EN 14682:2007. Standarden omfattar  parametrar som långa snoddar, fasta huvor och annat som kan utgöra en säkerhetsrisk när barnen klättrar och hoppar.
Samtliga overaller uppfyller kraven på säkerhet enligt standarden. Inga overaller har löst hängande stroppar eller detaljer som utgör fara för användaren enligt standarden.

Betygsättning
Totalbetyget utgörs av resultaten från de olika delmomenten i laboratoriets prestandatest, som sen viktats samman med följande vikt:

Vattentäthet: 50%
Slitagestabilitet: 20%
Andning: 10%
Rivstyrka längd: 5%
Rivstyrka bredd: 5%
Mjukhet: 10%

Högst totalbetyg fick Reima tätt följt av Polarn&Pyret, KappAhl och Abeko.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.