Leendeigenkänning, panorering, bilder i 3D, GPS och kompass. Dagens digitalkameror innehåller en massa mer eller mindre onödiga funktioner. För i slutändan är det ändå bildkvaliteten som räknas.
Testfakta har låtit Uschold Digitaltechnik i München i Tyskland jämföra nio digitalkameror med lång zoom – 12 till 18 gånger. Testet är utfört med hjälp av ett av laboratoriet egenutvecklat program, som bland annat gör en omfattande uträkning av hur kamerorna presterar bildmässigt och hur välbalanserade de är.
– Det är inte de mest extrema kamerorna när det gäller kombinationen av lång zoom och kompakthet. Men det är ändå avancerade produkter som inte vänder sig till nybörjare. Kamerorna är mer verktyg än leksaker och kräver lite av användaren för att resultatet ska bli bra, säger Anders Uschold, testledare på Digitaltechnik.
Enligt honom bör man därför även ställa relativt höga krav på själva kamerorna.
– Det är viktigt att kameran är välbalanserad så att den till exempel har en jämn och bra upplösning över hela bilden och i alla zoom-lägen. Och det är bättre om upplösningen är medelbra i alla zoomlägen än väldigt hög i vissa lägen och lägre i andra.
[PDF]
Ingen av kamerorna får höga betyg när det gäller just upplösning. Endast tre av nio når upp till betyget 3 i denna kategori.
– Kamerorna är små kompakta med mycket små linser, vilket begränsar bildkvaliteten. Det gör det ganska svårt att nå hög upplösning i alla zoom-lägen. Det är ett vanligt problem med kompakta kameror. Med större kameror, linser och mer avancerad teknik går det att få bättre upplösning. Men då hamnar vi i en helt annan prisklass.
Testvinnaren Sony DSC–HX9V förlorar till exempel en del upplösning vid längre zoom. Däremot presterar den bra i olika så kallade iso-lägen, inställningar för ljuskänslighet.
– Sonykameran är väldigt flexibel och fungerar bra både utomhus med mycket ljus och i mörkare inomhusmiljöer. Dessutom är den väldigt snabb.
Sämst totalbetyg fick Fuji F300EXR och Samsung WB210. Samsung-kameran är ett exempel på en kamera med obalanserad upplösning. Bland annat är upplösningen extremt hög i mitten av bilden, men femtio procent lägre i hörnet.
– Det beror på att linsen inte är tillräckligt bra. Dessutom blir bilderna korniga och nyanslösa vid högre ISO-tal, det vill säga när det är mörkt. Detta gäller även för Fuji-kameran.
En billig kamera som ändå får relativt höga betyg på bildkvaliteten är Olympus SZ-20. Den förlorar en del i upplösning från mitten till hörnet av bilden och skuggorna är inte så skarpa som de skulle kunna vara, enligt Anders Uschold.
– Men upplösningen går från mycket hög i mitten till hög i hörnet. Och skuggor är något man kan fixa till i efterhand om det skulle behövas. Olympus har ovanligt lite bildbrus och presterar väldigt bra i hela iso-spannet för att ha så många megapixlar. Det här är en riktigt bra och prisvärd kamera.
Däremot är Olympus-kameran ganska slö med klart längst autofokustid och slutarfördröjning av alla kameror i testet.
– Den kanske inte passar så bra till snabba snapshots från festen eller att fota lekande barn eller djur med. Men till de flesta bilder spelar snabbheten inte så stor roll, säger Anders Uschold.
Vad ska man tänka på när man köper en ny kamera?
– Det viktigaste är att se till sina behov. Vad ska jag använda kameran till? Behöver jag verkligen ett zoom som förstorar upp till 18 gånger? Möjligtvis om jag är fågelskådare. Sen tycker jag inte att man ska köpa direkt från nätet utan att ha provat och känt på kameran.