Låg kvalitet på lakanen

Låg kvalitet på lakanen

Laboratorietest

Slitstarka lakan som varken noppar sig eller tappar formen är svåra att hitta i svenska butiker. Prislappen ger heller ingen bra vägledning. I Testfaktas test är det dyraste lakanet visserligen bäst, men det billigaste hamnar på en god andraplats.

Laboratorietest
Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 7 Jun, 2013
Läs senare

Inget går upp mot känslan att få krypa ner mellan nyrena lakan. Förutsatt att tyget inte täcks av noppor förstås, eller knölar ihop sig till en korv i mitten av sängen för att lakanet har krympt i tvätten.

Testfakta har låtit Swerea IVF:s laboratorium i Mölndal jämfört kvaliteten på åtta underlakan av olika märken. Resultaten var inte imponerande. Inget av lakanen i testet levde upp till den kvalitetscertifiering som laboratoriet tagit fram tillsammans med representanter för branschen.

– Det är tråkigt, det är ju inga hitta på-nivåer som finns där utan något vi enats om som miniminivå för vad ett lakan bör klara, säger Helena Hjärtnäs, testledare vid Swerea IVF.

I testet har laboratoriet undersökt slitstarkhet, noppbildning, rivstyrka och hur mycket storleken och formen på tyget förändrades efter en tvätt.

Det visade sig att olika lakansfabrikat var olika bra på olika saker. Testvinnaren från Lexington var helt överlägsen i fråga om slitagetålighet. I fråga om krympning var dock Hemtex bättre, och minst noppbildning hade Himla.

- Det kan bero på bomullskvalitet, fiberlängden, hur grova trådarna är, och hur hårt garnet är tvinnat, säger Helena Hjärtnäs.

Enligt henne är det omöjligt att avgöra vad som är ett bra lakan bara genom att känna på tyget.

- Du kan förstås känna tjockleken, men det säger inget om ifall det kommer få noppor eller bli skevt. Det var därför vi tog fram en kvalitetscertifiering för lakan, som en hjälp för konsumenten. Men vi ser ju här att tillverkarna har en bit kvar innan de uppfyller alla krav.

Förutom att testa tygets egenskaper mätte laboratoriet även halterna av några av de farliga kemikalier som kan förekomma i textilier. Här gav två av lakanen träff: Hemtex visade sig innehålla formaldehyd, och i lakanet från Södahl hittade laboratoriet nonylfenoletoxylater. Nivåerna låg dock under de gränser som den utbredda miljö- och hälsostandarden Oeko-Tex 100 kräver.

– Det är mycket små mängder, och det är positivt att ni inte hittat mer. Vi vet att textilbranschen är väldigt kemikalietyngd, säger Marcus Hagberg, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Formaldehyd används i textilier för att motverka krympning och skrynklor. Det är allergiframkallande och misstänks kunna orsaka cancer. Nonylfenoletoxylat används under tillverkningsprocessen av tyg, och är giftigt för vattenlevande organismer.

I Sverige finns idag inga tvingande regler som säger hur mycket av dessa ämnen ett tyg får innehålla. Däremot finns den frivilliga märkningen Confidence in textiles, vars standard Oeko-Tex 100 många tillverkare håller sig till.

Även om ämnena enligt Marcus Hagberg inte är skadliga för användaren i de nivåer som Testfakta hittade är rådet från Kemikalieinspektionen att ändå alltid tvätta nya textilier före användning.

– Det vi inte vet så mycket om ännu är cocktaileffekten, vad små mängder av olika kemikalier kan göra när de blandas. Därför är det bra att undvika det man kan.

 

Fakta

Kvalitetskrav för bäddtextilier

Swerea IVF:s kvalitetscertifiering för bäddtextilier togs fram 2011 i samråd med representanter från textilbranschen. För certifiering ställs krav på noppbildning, nötningstålighet, rivstyrka och max tillåten förändring av tyget efter tvätt.
Än så länge finns inga certifierade bäddlinnen på marknaden.

Oeko-Tex / Confidence in textiles

Oeo-Tex standard 100 är en världsomfattande hälsomärkning för textila råvaror och slutprodukter. Märket ska garantera att den färdiga produkten inte orsakar allergiska besvär eller andra hälsoproblem. För att en produkt ska få märkas måste det säkerställas att inga hälsofarliga kemikalier finns kvar i textilen. Oeko-Tex 100 ställer inga krav på ekologisk produktion eller på arbetsvillkor.
Källa: Sveriges Konsumenter.

Ladda ner tabell med testresultat som PDF

Fler nyheter

Sova med sömnapp – både avslappnande och stressande

Svårt att somna under ljusa sommarkvällar? Orolig sömn och inte det minsta utvilad när väckarklockan ringer? Tillverkarna av sömnappar säger sig ha lösningen på allt detta, och lite till. Testfakta har jämfört sex av de mest populära apparna.

Åtta hjälpmedel mot snarkning - sömnexperten ger råd

Skenor, sprayer eller intelligenta kuddar för tusentals kronor – utbudet av snarkhjälpmedel ökar. Men är de verkligen värda pengarna? Här är sömnexpertens råd.

Så bra fungerar babyvakterna

En babyvakt är ett bra hjälpmedel för många småbarnsföräldrar. Men hur mycket kan man lita på dem? Testfakta har undersökt hur bra åtta produkter fungerar i praktiken.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Så blir du inte blåst på din luftrenare

Allergisk eller inte – kvalitén på inomhusluften blir allt viktigare. En luftrenare kan göra stor skillnad, men tillverkarnas kapacitetsmått är ofta svårtolkade och det är inte lätt att jämföra olika fabrikat.

Laboratorietest

Som man bäddar får man sova

En bra bäddmadrass kan göra din säng både bättre och skönare. Men det är stora skillnader mellan olika märken, visar Testfaktas test.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Ställ in dig på bästa sömnen

Försäljningen av ställbara sängar har ökat markant de senaste åren. Testfakta Researchs laboratorietest av 11 vanliga modeller visar på stora skillnader i sängarnas följsamhet, andningsförmåga och hur de håller över tiden.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Hög kvalitet på kontinentalsängar

Dubbelsängar eller kontinentalsängar har blivit en av de mest populära sängvarianterna. Det finns många modeller att välja bland och priserna varierar stort, men är det någon skillnad förutom priset? För att ta reda på det lät Testfakta Research laboratorietesta åtta vanliga modeller.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Smart borste bäst för plack och tandkött

Byt till eltandborste är ofta rådet från tandläkaren. Men hur mycket bättre blir det med en eltandborste och är det någon skillnad på olika modeller? Testfakta Research har testat sex olika modeller i premiumklassen. Resultatet bekräftar tandläkarens råd men visar också att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Bästa kudden för maxad nattsömn

En bra kudde är lika viktig för nattsömnen som en bra säng. Men det är svårt att veta vad man får när man gör sitt kuddköp. Testfakta har testat åtta olika märken.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Testfaktas kvalitetsmärkning av sängar

Syftet med Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance är att lyfta fram sängar med bra komfortegenskaper och hög kvalitet. Kraven för kvalitetsmärkningen är högt ställda. Sängarna genomgår en rad olika laboratorietester och får inte underprestera i något enskilt testmoment. Kvalitetsstämpeln Verified Quality & Performance säkerställer därigenom att sängen håller en hög nivå både avseende komfort och kvalitet.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Mest och bäst dun för pengarna

Andelen dun, dunets kvalitet, textiliernas täthet och täckets konstruktion – det är många faktorer som styr hur bra duntäcket är, visar Testfakta Researchs laboratorietest av tio vanliga märken.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.