Ekonomi

Ekonomi

Här handlar du billigaste nätmaten i Göteborg

Familjer i Göteborgsområdet som handlar sin mat på nätet kan spara över 20 000 kronor om året genom att välja rätt butik. Det visar en ny jämförelse av 73 varor hos tio olika näthandlare.

Se upp med produktförsäkringarna

Har du tänkt fynda på mellandagsrean? Se upp innan du tecknar produktförsäkring – skyddet du redan har kan vara betydligt bättre än butiken ger sken av.

Bästa apparna för nitiska konsumenter

En påläst konsument är en lyckad konsument. Men du behöver inte hålla allt i huvudet. Testfakta tipsar om åtta appar som ger dig koll på det viktigaste när du handlar.

Tusentals missar rotavdraget

Varje år går tusentals hushåll miste om rotavdraget för att hantverkaren inte lämnat in ansökningarna i tid till Skatteverket. Upptäcker du detta i januari är det för sent och du kan själv få stå för mellanskillnaden.

Skydd mot id-kapning? – då får du betala

Kreditupplysningsföretag säljer tjänster som ska skydda dig mot id-kapning och bedrägeriförsök. Men att förebyggande spärra sina uppgifter i kreditupplysarnas register går inte. – Det finns inget i kreditupplysningslagen som hindrar, men det är klart att det skulle strida mot deras affärsidé, säger Datainspektionens jurist.

Säkerhetsexpert varnar för ekonomiappar

Hundratusentals svenskar lämnar ut sina bankuppgifter till så kallade budgetappar. Enligt företagen bakom tjänsterna är det helt ofarligt men banker och säkerhetsexperter avråder.

Allt fler ställer av bilen på vintern

Vill du slippa skotta, skifta däck och skrapa rutor, och samtidigt spara pengar? Gör som allt fler bilägare och ställ av bilen över vintern. Testfakta tipsar om vad du ska tänka på.

Varning för höjda elnätsavgifter

En dom i kammarrätten ger elnätsföretagen rätt att kraftigt höja sina avgifter.

Dubbelförsäkra dig inte vid resköpet

Att teckna extra reseförsäkring är ofta onödigt eftersom du har skyddet via din bank. Men hur mycket du kan få tillbaka beror på vilken bank du har.

Svag minskning av obetalda snabblån

Den kraftiga ökningen av obetalda snabblån hos Kronofogden har stannat av. Det visar statistik för första halvåret 2013.

Satsa på rätt kort för resan

Att resa på kredit är inget som konsumentrådgivare brukar rekommendera. Men att däremot betala sin resa med kreditkort har definitivt sina fördelar: – Har du till exempel betalt flygbiljetter på ett kreditkort finns det möjlighet att få pengarna tillbaka av kortföretaget om flygbolaget råkar gå i konkurs, säger Fredrik Nordquist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå.

Så gäller försäkringen vid sommarens vanligaste stölder

Cykel- och fickstölder tillhör brotten som ökar mest under sommaren. Men vilken ersättning du får om du drabbas kan skilja stort mellan olika hemförsäkringar, visar Testfaktas genomgång.

Här är tjänsterna som gör mobilen till plånbok

I 20 år har teknikerna drömt om att göra mobilen till plånbok. Nu tar utvecklingen fart, sedan både telebolagen och bankerna lanserat tjänster som slåss med etablerade aktörer på marknaden. Testfakta tittar närmare på några av de nya betallösningarna.

Töm förrådet, dryga ut semesterkassan

Bensin, glass och olika inträden. Är du orolig för hur pengarna ska räcka till på semestern? Passa på att rensa förrådet och se om det finns något att sälja.

Stora skillnader på sophämtningsavgift

Priset för sophämtning varierar kraftigt i landet. Det visar en sammanställning som Villaägarnas riksförbund har gjort, rapporterar SVT.

Priset på bostadsrätter steg 2011

Drygt 92.000 bostadsrätter till ett genomsnittspris av 1,35 miljoner kronor såldes under förra året. Det är en prisökning med nära tre procent jämfört med året innan, visar siffror från Statistiska centralbyrån.

Svenskar sparar rekordmycket

Nya siffror visar att vi svenskar sparar mer än någonsin. Samtidigt har många pengarna på konton med dåliga räntor.

BNP ökade med 1,5 procent

Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) ökade med 1,5 procent första kvartalet 2012 jämfört med motsvarande kvartal 2011, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Nordea får sänkt kreditbetyg

Kreditvärderingsinstitutet Moodys har gjort en utvärdering av bankernas kreditvärdighet, uppger Ekot. Såväl Handelsbanken som Nordea får sänkt kreditbetyg.

Om Testfakta

Guidar köparen. Främjar kvalitet.

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.