Från att mest ha varit en produkt för tonåringar har webbkameror blivit allt vanligare även bland andra datoranvändare. Det kommer säkert att märkas i tusentals julklappar.
Men hur bra är webbkamerorna?
Testfakta lät SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, testa nio populära kameror. Den dyraste kostar runt tusenlappen medan den billigaste, från Teknikmagasinet, kostar dryga hundralappen.
Samtliga webbkameror har testats i fem olika moment, där bildkvaliteten, vägt tyngst.
– En annan viktig parameter vi testat är ljuskänsligheten. Ofta ändras ljusförhållandena när man använder en webbkamera. Det var ganska stora skillnader mellan kamerorna, säger Gösta Werner.
Testets dyraste kamera, Quickcam Pro 9 000 från Logitech, var också den bästa. Kameran fick toppbetyg i fyra av fem moment. Enda plumpen var i momentet bildfrekvens, där Logitech har uppgett att webbkameran klarar 15 bilder per sekund medan testresultatet endast var tio bilder per sekund. Flest antal bilder per sekund, 30 stycken, klarade kameran från Creative.
De dyrare kamerorna får inte bara genomgående högre betyg. Finesserna är också fler. Autofokus finns bara på Logitechs webbkameror. Och zooma kan du göra med tre av kamerorna, Logitech Pro 9000, Philips och Microsoft.
– Redan när man packar upp och tittar på kamerorna känns de dyrare bättre. Bara en sådan sak som att optiken är av glas istället för plast signalerar kvalitet, säger Gösta Werner.
Att webbkameror länge varit en produkt för barn och ungdomar syns tydligast på testets förlorare – X8. Visst är det roligt med kameran i ett gosedjur. Men kvalitet är inte lika bra.
– Ja, den håller inte alls samma kvalitet som de övriga. Det är sällan som pris och kvalitet hänger samman lika tydligt som i det här testet, säger Gösta Werner.
I dag är webbkameror inte bara något för alla dem som chattar på nätet. Ju bättre tekniken blivit desto mer intressant har det blivit att ha webbkamerakonferenser. I stället för att betala dyra resor för medarbetare från olika städer så kan man ha ett möte med hjälp av några webbkameror.
För att kvaliteten ska bli hyfsad vid sådana konferenser krävs bättre kameror än de billiga i det här testets. Ett par tillverkare som Testfakta, talat med, säger att man åtminstone bör komma upp i prisklassen 800-1000 kronor för att klara en mindre webbkonferens. De bättre webbkamerorna har idag en upplösning på en megapixel eller mer.
Oavsett om man har en dyr eller billig webbkamera finns det en bromskloss, bandbredden. Hur bra webbkamera man än har så blir bilden långsam och ryckig om internetuppkopplingen är minimal.
Extramaterial
För att du som läsare verkligen ska kunna bedöma de olika kamerorna bildkvalitet har vi lagt ut en extra pdf-fil. Där kan du se hur varje kamera klarar att visa två testtavlor, en vad gäller upplösning och en vad gäller färgåtergivning. Testet är utfört under två olika ljusförhållanden.
Stor skillnad i bildkvalitet på olika webbkameror
Stor skillnad i bildkvalitet på olika webbkameror
Nio populära webbkameror i priser från 139 kronor till 1 000 har laboratorietestats av SP, Sveriges Forskningsinstitut, i Borås.
X8 Toy
Labtec Webcam Pro
Microsoft LifeCam VX-6000
Logitech QuickCam Pro 9000
Webcam VC3
Philips SPC 1000NC
Creative Live! Cam Optia
Next 38-1504
Logitech QuickCam Communicate
Kamerorna har testats uppkopplade mot en PC (Intel Core 2: 2,1 GHz) med Windows XP.
Varje kamera har testats i fem olika moment och betygsatts på en skala från 1-5, där 5 är bäst.
Betygen från de olika delmomenten har viktats samman till ett totalbetyg där bildkvalitet, bildfrekvens och fokus väger tyngst.
Bildkvalitet – hur bra återger kamerorna färg och detaljer i motivet (17 % av totalbetyget).
Ljuskänslighet – hur bra fungerar kamerorna vid sämre ljusförhållanden (8 % av totalbetyget).
Bildfrekvens i video – hur bra återger kameran rörelser (25 % av totalbetyget).
Justering och inställning - hur enkelt och bra fungerar kamerans fokus och hur justerbar är den i olika riktningar (35 % av totalbetyget).
Programvara och manual – hur användarvänlig är kameran med avseende på installation och användning och hur avancerad är kamerans medföljande programvara (15 % av totalbetyget).
Laboratoriet har även mätt kamerornas bildområde, utan eventuell zoom, vid ett avstånd på 75 cm. Resultatet från denna mätning redovisas separat, utan att påverka totalbetyget.
Skillnader mellan angivet och uppmätt antal bilder per sekund har inte heller påverkat totalbetyget.
TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET
facebook Comments
Fler nyheter
Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu
Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.
Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?
Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.
En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn
Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.
Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar
Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.
Julienne kuvertlakan
Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.
Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?
Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.
Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?
Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?
Krispiga, degiga eller fett goda pommes
Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.
Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt
Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.
Undvik de billigaste T-shirtarna
Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.
Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?
Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.
Håll drickan kall i värmen med en kylbox
Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.