Underkänt för åtta av tio flytvästar

Underkänt för åtta av tio flytvästar

Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

Bara två av de uppblåsbara flytvästarna i Testfaktas test får godkänt. Resterande åtta lyckas inte hålla munnen tillräckligt högt över vattenytan.

Laboratorietest
Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 11 Jul, 2013
Läs senare

En uppblåsbar flytväst är enligt många det bekvämaste alternativet för den som vill färdas säker på sjön. I outlöst skick sitter den bara som en krage runt halsen, smidigt och diskret. Att den sedan fungerar som den lovar om olyckan är framme är något som användaren självklart förutsätter.

Men när Testfakta jämför tio uppblåsbara räddningsvästar med en bärkraft på 150 Newton, är det bara två modeller som klarar att hålla testpersonens mun tillräckligt högt över vattenytan - något som kan få allvarliga konsekvenser.

– Om avståndet är mindre än de tio centimeter som standarden kräver finns det risk att man får in vatten i munnen om det är lite hårdare väder och vågor. Marginalen är viktigt, särskilt om personen skulle vara medvetslös eller skadad, säger Brooke Smith, testledare på brittiska Fleetwood Testing Laboratory, som utfört testet.

[PDF]

Med hjälp av en testperson kontrollerade labbet även att västarna blåstes upp som de ska när personen hamnade i vattnet, och att de klarade av att vända personen från magläge med ansiktet i vattnet, till rygg. Dessutom mättes vilken vinkel som ansiktet och kroppen fick mot vattenytan när personen bars upp av flytvästen. Samtliga västar klarade kraven på de här punkterna.

Det som var mer problematiskt, avståndet mellan mun och vattenyta, mättes vid flera tillfällen. Först när testpersonen låg stilla i vattnet, sedan efter hopp i vattnet med flytvästen uppblåst, från en och från tre meters höjd. Hälften av flytvästarna visade för litet avstånd (fribord) vid samtliga mätningar.

Bodil Brännström är ansvarig för utveckling och certifiering på Helly Hansen, som har två västar som får underkänt med i testet. Hon ifrågasätter resultaten.

– Våra västar är testade och godkända enligt gällande standard av ett annat testinstitut, och då med fler testpersoner än vad som nu använts. Olika testlaboratorier kan tolka standarden något olika, vilket i vissa fall kan ge olika utfall. Vi ser nu närmare på ert testresultat tillsammans med vår producent och institutet som godkänt västen. För att vara på den säkra sidan har vi skickat västarna på ett nytt test för att utesluta att det förekommit variation i produktionen, säger hon.

En förklaring till att munnen inte hålls tillräckligt långt upp från vattenytan av en väst kan vara att de uppblåsbara flytelementen inte är fästa vid bältet man har runt kroppen tillräckligt bra. Eller att flytelementet, inte sitter tillräckligt bra kring halsen och nacken, så att användarens huvud och mun kan sjunka ner.

Den som ska köpa en uppblåsbar flytväst rekommenderas att prova så noga det går innan köpet.

– Sen bör du också testa flytvästen i vatten, så att du vet hur den beter sig i skarpt läge, säger Brooke Smith.

Man ska också vara medveten om att det inte alls är säkert att flytvästen klarar att vända en person till ryggläge om han eller hon har kläder på sig.

–Testpersonen som användes här hade bara badkläder på sig, enligt de krav som ställs i standarden. Om du vet att du kommer att ha tyngre kläder på dig när du är på sjön är rådet att du bör gå upp till den högre säkerhetsklassen för flytvästar 275 N.

Fotnot: För att bli godkänd enligt standarden måste uppblåsbara flytvästar av den här sorten testas minst åtta gånger av olika testpersoner. Det för att säkerställa att flytvästarna fungerar på människor med olika typer av kroppar och med olika vikt. I Testfaktas test har vi testat en flytväst på en testperson. Testpersonen som användes var en man, 177 cm lång och 87 kg tung.

Fakta om testet

På uppdrag av Testfakta har det brittiska laboratoriet Fleetwood Testing Laboratory i Blackpool testat tio uppblåsbara flytvästar för vuxna från 40 kg, lyftkraft 150 N med automatisk uppblåsningseffekt i kontakt med vatten.

Testet är utfört enligt standarden EN ISO 12402-3:2006+A1:2010 och omfattar följande moment:

Flytvästens lyftkraft.

Alla flytvästar ska ha en lyftkraft på minst 150 N.

Att uppblåsningsmekanismen fungerar och aktiveras inom fem sekunder.

Detta testas efter hopp i vattnet från 1 meter med ej upplåst flytväst .

Flytvästarnas fribord.

Att munnen är minst 100 mm från vattenytan i stilla läge.

Ansiktsvinkel och kroppsvinkel.

Att ansiktets lutning är minst 30 grader i förhållande till vattenytan och kroppens lutning minst 20 grader i ryggläge. Om personens kropp och huvud inte lutar tillräckligt bakåt är risken större att vågor och svall trycker huvudet framåt i vattnet och därigenom täpper till andningsvägarna.

Att flytvästen vänder kroppen

Personen placeras med ansiktet neråt i vattnet och sedan mäts den tid det tar för flytvästen att vända personen i rätt läge (ryggläge). Detta ska ske på under fem sekunder.

Viktigt att lämna in flytvästen på service

Det är viktigt att lämna in sin uppblåsbara flytväst för service en gång per år och att regelbundet se till att uppblåsningsanordningen fungerar. I den uppblåsbara västen finns det bruksanvisning och information om hur västen ska användas, underhållas och kontrolleras. Om inte uppblåsningsanordningen fungerar så har västen ingen flytkraft.
Källa: Konsumentverket

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.