Skidhandsken som håller dig torr och varm i backen

Skidhandsken som håller dig torr och varm i backen

Handskarna i testet - Foto: Rickard Kilström
En Martindale nötningsapparat används för att testa slitagetålighet Foto: RISE
Ett fint sandpapper nöter på fyra prover från varje handske Foto: RISE
Provbitar från handskens finger tas fram Foto: RISE
Sömmarna utsätts för belastning till dess sömmen eller materialet brister Foto: RISE
Handskarna blötläggs för att testa vattentäthet Foto: RISE
Laboratorietest

Bästa skidhandsken är varm, tålig och vattentät. Men är du bara ute efter att hålla värmen kan den billigaste handsken vara den som gör jobbet bäst. 

Laboratorietest
Håkan Lövström Publicerad: 6 Feb, 2023
Läs senare

Sportlovstider väntar och vinterutrustningen ska letas fram. Den som tänker ge sig ut i slalombackarna de närmaste veckorna vet att få saker är så irriterande som att börja frysa om händerna efter bara ett par timmar i backen.

Det är viktigt att handskarna har en bra passform och att de ger ett stadigt grepp, särskilt om man ska hålla i ett par stavar. Tänk också på att handsken ska räcka tillräckligt långt upp på handleden så att det inte blir en glipa. Prova därför handskarna tillsammans med din jacka.

Men hur bra handsken håller värmen, om den står emot vatten och hur sömmar och material påverkas över tiden är svårt att prova sig fram till. Testfakta har därför låtit RISE laboratorium i Mölndal testa sex kända fabrikat av vintersporthandskar på den svenska marknaden. Samtliga kostar under tusenlappen.

[PDF]

Testet är indelat i tre moment som mäter hållbarhet, värmeisolation och vattentäthet. Värmeisoleringen är det testmoment som väger aningens tyngre än de andra.

Prisbilden speglar till viss mån även det övergripande testresultatet.

Den billigaste handsken Kombi Original var till exempel den enda handsken i testet där det blev hål efter 500 varv i den maskin som simulerar nötning. Det kan jämföras med den totala testvinnaren Helly Hansen och Revolution Race som klarade 2000 varv i samma maskin, utan hål i materialet.

I testmomentet för vattentäthet sänktes handskarna ned i ett kärl där alla fingrar och halva handryggen blev blötlagd. Testet visade att både Black Diamond och Revolution Race läckte in rejält och blev helt genomblöta efter 30 minuter. På andra sidan av samma skala hittar vi Helly Hansen och Hestra GoreTex, som båda hade en överlägsen vattentäthet.

För att efterlikna den mänskliga känslan av handskarnas värmeisolerande förmåga använde laboratoriet ett uppvärmt metallfinger som placerades i en av handskens fingrar. Metallfingret läste av temperaturen i handsken var tionde sekund för att bestämma den tid det tog för temperaturen att sjunka från 35 grader till 25 grader. Momentet upprepades tre gånger för att undanröja felaktigheter.

Lite oväntat visade den billigaste handsken Kombi Original bäst värmeisolerande förmåga i testet. Det tog 42 minuter innan metallfingrets sensor visade på 25 grader. Betydligt snabbare gick det för Revolution Race och Decathlon Wedze, där temperatursänkningen tog 34 minuter.

Laboratoriet utförde även ett referenstest på ett par enkla arbetshandskar i skinn som visade att det tog 28 minuter innan testfingrets temperatur sänkts till 25 grader.

Sammantaget visar alltså testet att en riktigt bra skidhandske kostar därefter, men är du framför allt ute efter att hålla värmen kan den billigaste handsken vara den som gör jobbet bäst.

Fakta om testet

Testfaktas nyhetsbyrå har på uppdrag av nordisk media låtit laboratorietesta ett urval av skidhandskar för vuxna. Testerna har utförts av RISE (Research Institutes of Sweden) och omfattade parametrarna värmeisolation, nötningshärdighet, sömstyrka, vattentäthet och vattenabsorption har genomförts.

Följande skidhandskar har testats:

1. Helly Hansen - Swift HT ski gloves
2. Kombi – Original
3. Black Diamond - Spark
4. Revolution Race – Tour glove
5. Decathlon - Wedze skidhandske varm
6. Hestra- Gore-Tex Perform

Test av nötningsbeständighet (slitagetålighet)
Nötningsbeständigheten tetas enligt SS-EN 388:2004 i en så kallad Martindale nötningsapparat med ett nötningstryck på 9 kPa och fint sandpapper som nötningsmedium. Testet utförs på fyra provbitar från handflatan på varje handske.

Efter 100 varv görs en första visuell bedömning och efter 100, 500, 2000 och 5000 varv kontrolleras eventuella hål i provbitarna. Bedömningen utförs i ett så kallat ljusskåp med artificiellt dagsljus.

Test av sömmarnas styrka
Yttersömmarnas styrka på handskfingrarnas insida (sidan närmast handflatan) samt över sömmen på fingrets utsida testas enligt EN 13594:2002. Sömmarna utsätts för en ökad belastning till dess att sömmen går av eller materialet brister. Sömstyrkan mäts i Newton (N).

Vattentäthet och vattenabsorption
Handskarna placeras lutande i ett lakningskärl fyllt till 5 cm med vatten (cirka 20°C) och belastas med en vikt på 100 gram på insidan och 500 gram på ovansidan för att blötlägga alla fingrar och handryggen.

Handskarnas pek- och långfinger prepareras med 4 gram konditionerat hushållspapper. Pappret vägs efter 30 minuters och 2 timmars exponering, såvida inte pappret redan är genomblött och har absorberat en maximal mätbar mängd vatten efter 30 min.
Handskarna vägs före och efter 2 timmars exponering (med fem minuters avrinningstid) för att mäta mängden vatten som absorberats.

Värmeisolation
Ett metallfinger uppvärmt till 40 grader förs in i handskens långfinger för att mäta avsvalningstiden från 35 till 25°C vid en yttertemperatur på 20°C. Handskens öppning täpps med en isolerande skumpropp för att förhindra värmeläckage.

Sammanfattning
I sammanräkningen av totalbetyget har resultaten från de olika delmomenten viktats samman till ett totalbetyg enligt följande:

Slitagetålighet (nötning) 15%
Rivstyrka/ dragstyrka sömmar och tyg 15%
Vattentäthet/ vattenabsorption 30%
Värmeisolation 40%

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.