Bästa cykeldäcket för vinterhalkan

Bästa cykeldäcket för vinterhalkan

Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

Dubbdäck till cykeln är en bra livförsäkring när halkan kommer. Men väggrepp och kvalitet skiljer sig åt mellan olika modeller, visar Testfaktas test.

Laboratorietest
Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 21 Nov, 2014
Läs senare

Varje år skadas 2 100 cyklister i Sverige så allvarligt att de får bestående men. Närmare 80 procent av olyckorna handlar om singelolyckor och ofta är halka en bidragande orsak, enligt statistik från Folksam.

Bättre underhållna cykelvägar vore så klart att föredra. Men som enskild cyklist kan du minska olycksrisken drastiskt genom att byta ut dina vanliga cykeldäck till däck med dubbar vintertid, visar Testfaktas test.

Det finska laboratoriet Wheel Energy har undersökt sju olika modeller på den svenska marknaden och dessutom jämfört resultaten med ett vanligt sommardäck. I testet jämförde laboratoriet väggreppet och bromssträckan på såväl is, som snö på is och barmark.
– Den största skillnaden handlar om väggreppet på is. Det går helt enkelt inte att svänga med sommardäcket utan att ramla. Alla testade vinterdäck ger ett helt annat väggrepp även om det skiljer en del mellan olika fabrikat, säger Petri Hankiola som utfört mätningarna.

[PDF]

Bäst grepp på vinterväglag har det koreanska däcket Kenda. Trots detta hamnar däcket sist i testet. Problemet är att Kendas dubbar ramlar av extremt lätt när däcket rullar på asfalt. Även däcket från Biltema har detta problem.
– Bor man i en stad med mycket asfalt och pendlar till jobbet varje dag kommer det inte dröja mer än några veckor innan dubbarna börjar lossna. En anledning är att materialet som dubbarna sitter fast i är alldeles för hårt och oflexibelt. Det andra är att dubbarna på Biltema och Kendas däck är mycket tunnare än på övriga, säger Petri Hankiola.

Bäst i test blir i stället Schwalbe Marathon Winter som har ett mycket bra grepp på vinterväglag och dessutom minst rullmotstånd både på snö och asfalt. Just rullmotståndet är en viktig parameter eftersom dubbdäck har rykte om sig att vara trögcyklade. Trögast att cykla med är däcket från Continental.

Testet visar också att antalet dubbar inte är avgörande för väggreppet. Skillnaden mellan däck med 240 dubbar och de med hälften så många eller färre är inte så stor som man kan tro.

– Ett cykeldäck belastas inte på samma sätt som ett bildäck vilket gör att dubbarna inte alltid får närkontakt med underlaget. Därför är det också viktigt att dubbarna sitter rätt och att däcket är flexibelt och följsamt. Även mönstringen har betydelse, säger Petri Hankiola.

Är det något mer man ska tänka på när man köper dubbdäck?

– Du ska köpa så nya däck som möjligt. Många cykelaffärer säljer tre till fyra år gamla däck men då riskerar de att bli stumma och förlora sin prestanda. Är däcken till halva priset bör man vara misstänksam, säger Petri Hankiola.

 

Fakta om testet

Det finska laboratoriet Wheel Energy har på Testfaktas uppdrag testat sju dubbdäck för cykel. Dessutom testades ett vanligt sommardäck för att ha som referens.

Alla däck har en innerdiameter på 622 millimeter och passar till 28-tums hjul.

Däcken har testats på tre olika underlag: is, snö och is, samt asfalt. På alla underlag undersökte laboratoriet följande:

  • Hur bra däcket är att bromsa med, det vill säga bromssträckan (bromsfriktion)
  • Hur bra däcket är att starta med (slirfriktion)
  • Väggreppet vid sväng (den kraft som krävs innan däcket släpper i sidled vid tio graders vinkel)

Laboratoriet mätte även rullmotståndet på asfalt och packad snö. Vid alla mätningar användes en belastning på 50 kilogram och ett däcktryck på 3 bar.

Fakta om dubbdäcksförsäljningen och cykelolyckor

Dubbdäcksförsäljningen ökar
Försäljningen av dubbdäck har ökat kraftigt de senaste åren. Någon exakt statistik finns inte men enligt branschorganisationen Svensk Cykling var efterfrågan så stor i fjol att det tog slut i cykelhandlarnas lager och inte gick att få tag i långt innan säsongen var slut.

Fakta: Cykelolyckor

  • Varje år uppsöker 11 000 skadade cyklister svenska akutsjukhus, varav 2 100 har så allvarliga skador att de får bestående men.  
  • 80 procent av cykelolyckorna är singelolyckor.
  • 60 procent av singelolyckorna har att göra med brister i infrastrukturen där halka är den vanligaste orsaken.

Källa: Folksam

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.