Dun eller syntet i höstkylan? Sju lättviktsjackor i test

Dun eller syntet i höstkylan? Sju lättviktsjackor i test

Testfakta test lättviktsjackor.
De tunna lättviktsjackorna finns både med dun- och syntetfoder. Testfakta lät testa sju stycken av herrmodell. Foto: Rickard Kilström
Laboratorietest

En tunn men värmande lättviktsjacka är perfekt när höstkylan kommer. Men vilken ska man välja? Testfakta har testat sju jackor, både med dun- och syntetfoder.

Laboratorietest
Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 17 Sep, 2017
Läs senare

De tunna lättviktsjackorna har blivit enormt populära de senaste åren. Plagget är både lätt och varmt och kan funka som ensamt ytterplagg eller extra isolering under en annan jacka. De finns i alla olika prisklasser med antingen syntet- eller dunfyllning. Frågan är vad det är för skillnader, och vad man får för pengarna?

Testfakta har låtit IDFL:s textillaboratorium i USA testa värmeisolation, andning, och kvalitén i jackornas fyllning, tyg och sömmar.

Bäst i test när alla önskade egenskaper vägs samman är den syntetfodrade jackan från Haglöfs.

Varmast i testet är dock Peak Performance dunfodrade jacka ”Helium”. Labbets mätningar visar att den ger nästan dubbelt så bra värmeisolation som syntetfodrade Norröna. Men det totala slutbetyget hos Peak Performance dras ner eftersom jackan läcker mycket av den isolerande dunfyllningen.

– Det är det vanligaste klagomålet från konsumenter när det gäller den här typen av plagg – att fjädrar, dun och fibrer börjar titta ut genom tyget eller vid sömmarna. Det ser fult ut samtidigt som det på sikt försämrar jackans funktion. säger Kaltin Kirby, som arbetar på IDFL:s avdelning för forskning och utveckling.

Fyllningsläckaget testas genom att jackorna tumlas runt tillsammans med hårda gummiproppar. Störst problem med läckage har dunjackorna, men även hos syntetfodrade Norröna tittar fibrer från fyllningen ut.

Två av de dunfodrade jackorna, XXL Neomondo och 8848 Altitude, får minuspoäng eftersom fyllningen inte innehåller lika mycket dun som utlovas på etiketten.

Laboratoriet gjorde också en noggrann inspektion av hur noga jacktillverkarna varit med plaggens sömmar. Även på den punkten tappar Norröna och 8848 Altitude poäng. Där upptäcktes lösa trådar och missade eller ihopdragna stygn på flera ställen. Eftersom sömmarna behövs för att hålla isoleringsmaterialet på plats är det viktigt att inte slarva här, menar Kaltin Kirby på IDFL.

– Problem med sömmarna kan medföra större värmeförluster i dessa områden, och göra att isolationsförmågan blir ojämn.

Argumentet för att välja en jacka med dun framför syntetfyllning brukar vara att dun värmer bättre än syntet – men vad händer när jackorna blir fuktiga?

För att testa det här gjordes två olika mätningar. En där jackorna var torra, och en efter jackan sprayats med en deciliter vatten.

I torrt skick isolerade alla dunjackor mycket riktigt bättre än de syntetfodrade. Men 15 minuter efter vattensprayningen hade isolationsförmågan försämrats hos två av de fyra dunjackorna, 8848 Altitude och Stadium, så att de låg i nivå med syntetjackorna. De syntetfodrade låg däremot kvar på samma värmenivå, blöta som torra.

Den troligaste förklaringen till att vissa dunjackor försämrades mer av vätan än andra är skillnader i hur vattenavstötande yttermaterialet är.

 

Fakta om testet

Textillaboratoriet IDFL i Salt Lake City, USA, har på uppdrag av Testfakta testat sju lätt fodrade förstärkningsjackor av herrmodell. Tre av jackorna har syntetfyllning, de övriga fyra är i dun.

IDFL mätte hur varma jackorna är, hur de andas samt undersökte jackornas kvalitet avseende fyllning, tyg och sömmar.

Värmeisolation

Med hjälp av en värmeplatta mätte laboratoriet jackornas värmeisolation både före och 15 minuter efter att jackornas sprayats lätt med vatten, för att se hur deras isolationsförmåga påverkas av fukt.

Andning

Laboratoriet mätte fodrets förmåga att suga upp fukt, fyllningens vattenavvisande förmåga samt jackans luftgenomsläpplighet. Utifrån dessa mätvärden bedömdes jackornas andningsförmåga.

Kvalitet och hållbarhet

  • Laboratoriet noterade fabrikationsfel, sömnadsarbete och om fyllningen motsvarar det som står på jackornas etikett.
  • Laboratoriet mätte fyllningsläckage genom att samla och räkna hur många fjädrar respektive fibrer som jackorna läckte både före och efter att jackorna tumlats runt i en behållare med gummiproppar i.
  • Yttertygets rivstyrka mättes på både längden och bredden. Tygets svagaste riktning användes för bedömning. 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.