Maskor, noppor och hål där tårna sticker ut. Inte ens strumpbyxor av den tjockare varianten brukar hålla stilen särskilt länge. Men det går att minska antalet par som måste kasseras genom att köpa rätt märke.
Testfakta har jämfört nio olika par strumpbyxor med en tjocklek på mellan 50 och 70 denier, som är måttet på hur kraftig tråden i ett par strumpbyxor är.
– I nyskick ser alla testade strumpbyxor väldigt lika ut, men det visade sig vara större skillnader mellan dem än vi väntade oss, säger Helena Hjärtnäs, textilingenjör och testledare på Swereas textillaboratorium.
Laboratoriet undersökte ludd- och noppbildning, hur lätt strumpbyxan hakar fast i saker, och hur slitstarkt materialet är.
Bäst betyg får Hennes och Mauritz 70 den-strumpbyxa. Till skillnad från de flesta andra märken har H&M inte tjockleken 60-den i sitt sortiment och därför fick både 70- och 50 den- modellerna från vara med. Överraskande nog klarade sig även H&M:s tunnare 50-den strumpbyxa bättre än nästan alla andra testade modeller, som alltså har en något grövre tråd.
– Man skulle kunna tro att en tunnare tråd skulle slitas lättare, men så var det inte. Hur tätt materialen är stickade och hur elastiska de är påverkar också egenskaperna, liksom kvaliteten på fibrerna i tråden, säger Helena Hjärtnäs.
Hur lätt strumpbyxorna blir luddiga och noppiga är en sak som skiljer mycket mellan de olika paren. Laboratoriet nötte materialen både mot sig själva och mot ett ulltyg, ungefär som när strumpbyxorna gnuggas mot kläderna när man använder dem. Strumpbyxorna från Topeco klarade sig sämst och fick ludd och noppor snabbast. Även Åhléns strumpbyxor försämrades snabbt.
På Topecos och Åhléns strumpbyxor gick det också hål på tyget under fotsulorna när slitagetåligheten testades. De klarade sig visserligen länge, men höll inte genom hela testprogrammet som de andra modellerna gjorde.
Det är också stora skillnader på hur lätt tyget i strumpbyxorna hakar fast i saker, något som ju lätt kan hända om man har en ojämn nagel eller går emot en skrovlig husvägg. Oroblu, som är klart dyrast, fastnar lättast när labbet testar.
- Även om det inte gått hål ser man att det blivit många små öglor på tyget av att en tråd har hakat fast och dragits ut en bit. Det ser ut ungefär som noppor och är inte särskilt snyggt det heller, säger Helena Hjärtnäs.